-- reklama --

Muškátový oříšek dodá lahodnou chuť pokrmům: Výhody má i pro diabetiky

Muškátový oříšek dodá lahodnou chuť pokrmům: Výhody má i pro diabetiky
S muškátovým oříškem je potřeba zacházet velmi opatrně. K dochucení jídla stačí opravdu velmi malé množství. Zdroj: Pixabay

Muškátový oříšek je pro mnohé nezbytným kořením pro správné dochucení oblíbených jídel. Je vyhledávaný také ve fytoterapii a má velmi prospěšné vlastnosti také pro osoby léčící se s diabetem.

Muškátový oříšek znají všichni milovníci lasagní, protože je nedílnou součástí bešamelu. Jeho výrazná chuť napomáhá dodat jídlu tu správnou hloubku. Navíc je to výborné koření pro podporu dobrého trávení.

Co je muškátový oříšek?

Pěstování muškátového oříšku sahá až do středověku. Díky rozvoji mořeplavby se dostal také na evropský kontinent, prvními obchodníky s ním byli Nizozemci. Velmocí v pěstování tohoto koření byli v 18. století Francouzi a také Angličané. Dnes je jeho vůbec největším producentem západní Indie, pokrývá 30 % světové produkce. Muškátový oříšek (Myristica fragrans) je plod tropického stromu patřícího do čeledi Myristicaceae (muškátovníkovité). Dorůstá do výšky deseti až patnácti metrů. Může růst až 100 let a plodí po osmi letech po dobu až šedesáti let, obecně však je ale tato doba uváděná spíše nižší, nejčastěji mezi deseti až třiceti lety.

Strom pochází původně z indonéského ostrova Banda. Poznáte ho podle krásných, drobných bílých až žlutých květů.

Listy jsou řapíkaté, silně žebrované, příjemně zelené. Muškátovník vonný dává plody ve formě peckovice vejčitého tvaru, mají nazelenalou barvu, po dozrání zežloutnou, následně se otevřou a odhalí dužinu obsahující mřížku jasně červených vláken, pokrývajících tmavou a lesklou skořápku, pod kterou se nachází semeno, známé jako muškátový oříšek. Obvykle se semena sklízejí třikrát ročně, poté se po dobu šesti týdnů suší, aby následně mohla být transportována pro obchodní účely a dostat se do vašich kuchyní.

Tempeh je výbornou potravinou pro diabetiky. Zařazením do jídelníčku dodáte do těla zdravé proteiny i minerální látky

Díky konzumaci tempehu dostanete do těla mnoho prospěšných látek, které podpoří celkovou pohodu organismu a jsou prospěšné také vaší psychické ...

Tradiční využití ve fytoterapii

Muškátový oříšek je bohatý na stopové prvky. Dodá tělu měď, která napomáhá lépe odolávat stresu a podporuje udržení zdravého vylučování enzymů. Poskytne organismu také potřebný vápník, který je klíčovým faktorem při budování a udržování hustoty kostí.

Obsah železa v muškátovém oříšku je prospěšný pro dobrý transport kyslíku v oběhovém systému, což vede k udržení vyrovnaných hladin hemoglobinu, funguje jako prevence vzniku anémie (chudokrevnost).

Ve fytoterapii a tradiční lidové medicíně se používá jako tonikum při onemocněních dýchacích cest, chřipce a angíně. Má protizánětlivé a antiseptické vlastnosti, funguje také jako analgetikum, což z něho činí dobrého spojence při bolestech pohybového aparátu a svalů.

Konzumace muškátového oříšku se v naturopatii a fytoterapii doporučuje také v následujících případech:

  • Pro podporu trávicího pohodlí a snižování projevů nadýmání.

  • Při průjmu, křečích břicha.

  • Jako diuretikum a potopudný prostředek.

  • Je to děložní tonikum, používá se také jako afrodiziakum pro podporu nedostatečného libida.

  • Funguje jako tonikum nervového systému, napomáhá usnadnit relaxaci.

  • Při menstruačních křečích, střevních infekcích.

  • Působí jako svíravý prostředek.

  • Podporuje zdraví ústní dutiny, proto se přidává do zubních past a ústních vod.

  • Protože má výrazné psychotropní účinky, není v rámci fytoterapie doporučována jeho konzumace ve vysokých dávkách (ne více než 5 g).

Poznámka: Pokud nejste zběhlí ve fytoterapii, dejte přednost již připravenému produktu. Skvělým pomocníkem pro podporu trávení nebo eliminaci menstruačních křečí může být indický chai nebo koření garam masala.

Jak konkrétně je prospěšný pro diabetiky?

Muškátový oříšek se doporučuje zařadit do diabetického jídelníčku kvůli výborné antioxidační aktivitě, která chrání buňky organismu před působením oxidativního stresu spojovaného s rozvojem komplikací cukrovky. Je doporučován i jako úspěšný regulátor LDL (špatného cholesterolu) v krvi .

Mluví se o něm také jako o dobrém prostředku pro snižování vysoké hladiny krevních lipidů.

Nedávná studie, která se věnovala možnému pozitivnímu vlivu muškátového oříšku v prevenci vzniku hyperglykémie (vysoká hladina krevního cukru), přišla se zajímavými výsledky, které potěší osoby léčící se s diabetem. Extrakt z Myristica fragrans významně snížil hladiny krevní glukózy a zlepšil hladiny sérového inzulínu u testovaných zvířecích subjektů (konkrétně potkanů). Podávání tohoto extraktu navíc snížilo projevy oxidativního stresu a pomohlo zlepšit pankreatické funkce. I když jsou výsledky slibné, je potřeba provést další bádání ukazující jeho působení u lidí.

Důležité:

Používání muškátového oříšku diabetiky, kteří užívají medikaci na snížení krevního cukru, pro léčebné účely by mělo být striktně konzultováno s ošetřujícím lékařem kvůli možnému vzniku hypoglykémie a hypoglykemického šoku. Běžné použití v kuchyni v malém množství však pro ně nemá větší rizika. Toto koření může vyvolat alergickou reakci. Nadměrná konzumace může způsobit záchvaty, bušení srdce, nevolnost a dehydrataci. V případě otravy lze pozorovat zmatek, úzkosti, bolesti hlavy a závratě. Je nutné dodržovat dávkování doporučené odborníkem, tzn. lékařem, fytoterapeutem. Fytoterapeutická léčba muškátovým oříškem také není vhodná pro pacientky na léčbě hormonálně závislých onkologických onemocnění.

Zahřejte se nejen svetrem, v chladných dnech pomohou i potraviny. Proč mají diabetici dbát na dobrý výběr koření?

Mnohé prohřívací potraviny mohou být pro strávníka překvapivé, protože typicky si pod tímto termínem představí hlavně různé druhy koření. To ale ...

Kde se hodí používat ho?

V kuchyni se používá ve formě prášku k dochucování různých druhů pokrmů, ať už masových nebo zeleninových, či sladkostí. Najdete jej i jako součást koktejlů a hlavně lahodného, indického kořeněného chaie. Má výraznou, kořenitou chuť s mírně sladkým dozvukem. Je potřeba používat ho s mírou. Lepší je mít ho v kuchyni v celé formě a nastrouhat ho do pokrmu nebo nápoje čerstvý, protože tak bude mít výraznější chuť. V jakých jídlech se typicky nachází?

  • Gratinované brambory.
  • Quiche Lorraine (lotrinský quiche).
  • Perníky a dezerty jako třeba dýňový nebo jablečný koláč.
  • Kompoty z kdoulí, hrušek, jablek.
  • Kořenicí směsi (typicky masala nebo řecké mixy).

Zdroje: Nhs.uk, Webmd.com, Tandfonline.com, Britannica.com

2791

Diskuze k článku