Jan Hrušovský pořádá Diabetes Podcast Live. Budeme u toho!
Ultra zpracované potraviny vedou k obezitě
Nová studie zaměřená na průmyslově zpracované potraviny zjišťovala, jak tyto potraviny ovlivňují chuť k jídlu a zdravotní stav konzumentů.
Za ultra zpracované výrobky můžeme označit potraviny, které prošly silnou průmyslovou proměnou (předsmažením, hydrogenací apod.) a které obsahují složky, běžně v obchodech s potravinami nedostupné, například upravený škrob nebo různá aditiva (látky zvyšující chuť, stabilizátory či konzervační látky). Příkladem ultra zpracovaných potravin jsou hotová jídla s pěti nebo více složkami.
Vědci zkoumali, jaká mají tato jídla vliv na zdraví lidí a jak ovlivňují jejich chuť i jídlu. Studie se zúčastnilo 20 osob. Díky nim vědci vypočítali, že lidé konzumující průmyslově zpracované potraviny přijímají denně zbytečně o 500 kalorií navíc oproti lidem, kteří se průmyslově zpracovaným potravinám vyhýbají. Navíc ultra zpracované potraviny podporují chuť k jídlu, což se projevuje rostoucí tělesnou hmotností jejich konzumentů. S tím jsou samozřejmě spojené i zdravotní komplikace, jako například diabetes 2. typu. Proto je třeba dbát zvýšené opatrnosti při výběru potravin, které konzumujeme. Umožňuje to mimo jiné účinně předcházet obezitě.
Zdroj: www.diabetes.co.uk
609
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný