
Tvarůžky: Kulinářská lahůdka, která pomáhá s hubnutím

Zlatavé tvarůžky jsou vlastně zrající sýry, které se vyrábějí z odtučněného tvarohu. Jedni je milují, druzí je nenávidí. Spoustě lidem totiž vadí jejich zápach, a tak je kvůli tomu odmítají jíst, což je ale obrovská škoda! Nejenom, že mají skvělé účinky na naše zdraví, ale jsou také schopny, díky absenci tuku, pomoci s hubnutím a dietou. Vyzkoušejte je dnes v receptu s haluškami.
Pochoutka s výrazným zápachem se vyrábí z netučného tvarohu. Díky tomu je přirozeně dietní, bez chemie, bezlepková a zároveň plná bílkovin.
Historie
Syrečky nebo také tvarůžky jsou doslova českou specialitou, která nemá ve světě obdoby. První zmínky o tomto zázraku se objevují v 15. století na Hané, kde se tvarůžky vyráběly téměř v každé chalupě. O čtyři století později se jejich výroba přesunula z vesnic do továrny v Lošticích, kde se vyrábějí dodnes. Zde mají také své muzeum, nebo originální cukrárnu, která vyrábí netradiční tvarůžkové moučníky.
Zajímavost: Tvarůžky jsou jako jediný tuzemský produkt zapsány do světově uznávané Velké encyklopedie sýrů.
Tvarůžky pod drobnohledem
Výroba tvarůžků zůstává po celá staletí neměnná. Správně uzrálé by měly mít jantarovou barvu, pravidelný tvar a neměly by se roztékat. Jejich povrch by měl být také pokryt světlou vrstvou mazu. Specifické aroma tvarůžků je samozřejmě podmíněno zráním a čím déle je necháte zrát, tím bude jejich vůně silnější.
Zajímavost: Některým se může zdát, že tvarůžky už nejsou cítit tak jako dřív. Je to dáno samozřejmě změnou technologií, materiálů, ale i surovin.
Co v nich najdete?
Jak už bylo řečeno, tvarůžky se vyrábějí z netučného kysaného tvarohu, díky čemuž nemají téměř žádný tuk, zato disponují pořádnou dávkou kvalitních bílkovin a vápníku. Na druhou stranu si můžete být jistí, že neobsahují téměř žádné konzervanty, barviva, modifikované suroviny ani aromata. Jedná se tak o ryze přírodní produkt.
- Energetická hodnota (100 g): 127 kcal
- Bílkoviny: 28 g
- Sacharidy: 2,6 g
- Tuky: 0,5 g
Tvarůžky obsahují poměrně velké množství soli (což je jediný konzervant) – to se může negativně odrazit například na krevním tlaku.
Čemu prospívají?
Díky svému složení jsou tvarůžky více než vhodné při dietě a hubnutí, ale dopřát si je mohou i celiaci, protože jsou samozřejmě přirozeně bezlepkové. Obsah bílkovin vás navíc dostatečně zasytí a pomůže podpořit tvorbu vašich svalů. Dále:
- díky velkému množství vápníku jsou tvarůžky schopny předcházet osteoporóze (tedy řídnutí kostí), která má za následek častější zlomeniny,
- aminokyselina L-tryptofan podporuje zvýšení hladiny serotoninu v mozku, čímž se konzumace tohoto zlatého pokladu doporučuje při stresu, úzkostech a depresích.
Obyčejně neobyčejná pampeliška: Pro jednoho plevel, pro jiného léčivý poklad
Pampelišky rostou téměř všude – na loukách i v zahradách, ale svou silou dokážou najít i skulinku v betonu, kterým se derou ke slunci. Pampeliška ...
Kam s nimi?
Jejich použití v kuchyni je multifunkční – dají se smažit, naložit, zapékat a obalit v trojobalu. Hodí se do pomazánek, na topinku, do polévky nebo jen na chleba s kmínem a solí. Opravdoví gurmáni mohou vyzkoušet i tvarůžky nasladko: potřete je povidly a ozdobte šlehačkou, nebo je vyzkoušejte s jablky a banány. Na tvarůžcích si však pochutnáte i v případě, že je zabalíte do palačinky společně s marmeládou.
Recept: Tvarůžkové halušky se slaninou
Halušky jsou sice tradičním slovenským jídlem, ale když se spojí s tvarůžky, dostanete multikulturní pochoutku, která má opravdu říz. A díky tomu, že tento zlatavý zrající sýr neobsahuje téměř žádný tuk, můžete si dovolit přidat do tohoto receptu i slaninu a pórek. Zaručuji vám, že se po tvarůžkových haluškách jenom zapráší.
Suroviny:
- 600 g brambor
- 1 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 300 g tvarůžků
- 200 g slaniny
- pórek nebo jarní cibulka
- sůl
- pepř
Postup:
- Úplně na začátek si dejte vařit do většího hrnce vodu, kterou osolte.
- Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte vejce, sůl a mouku a vytvořte těsto na halušky.
- Mezitím si nakrájejte slaninu na kostičky a opečte na pánvi, kam přidáte pórek nebo jarní cibulku, kterou necháte jen mírně zesklovatět.
- Nastrouhejte si tvarůžky na hrubé straně struhadla a dejte stranou.
- Až začne voda vřít, protlačte skrz síto na halušky veškeré těsto a počkejte, dokud se neuvaří.
- Halušky sceďte, smíchejte s tvarůžky a nahoru přidejte opečenou slaninu s pórkem.
Dobrou chuť.
Zdroje: upravený recept autorky, forbes.cz, vitalia.cz
10101