Tipy, jak snížit příjem cukru

Rádi byste omezili svůj příjem cukru, ale kromě toho, že si odpustíte svůj obvyklý „poobědový“ dortíček, vás žádné další kroky, jak na to, nenapadají? Tak pozorně čtěte! Sdružení STOB v programu Výzva 52 představuje způsoby, jak na cukr ve vaší stravě vyzrát.

Tipy, jak snížit příjem cukru

Úplně prvním a univerzálním pravidlem je, že pro trvalou změnu je vhodné měnit své návyky postupně. Nesnažte se proto si ze dne na den cukr zcela zakázat. Raději se zaměřte na menší změny, zvykejte si na nové vhodnější návyky a postupně přidávejte další. V duchu tohoto pravidla je lepší začít takovou oblastí, která vám nebude dělat až takový problém. Úspěch, který přijde, vás pak bude dále motivovat zapracovat na sobě i v dalších oblastech!

Rady, jak snížit příjem cukru

1. Pokuste se omezit konzumaci těchto potravin:

  • slazené nápoje (limonády, ochucené vody, šťávy), džusy
  • sladkosti (sušenky, zákusky, sladké pečivo, čokoláda, zmrzliny, bonbony apod.)
  • ochucené mléčné výrobky (ovocné jogurty, jogurtové nápoje, kefíry)
  • slazené müsli, slazené instantní obilné kaše
  • sušené ovoce, džemy, nadměrné množství čerstvého ovoce

2. Při vaření a pečení snižujte v receptech množství cukru

a nahraďte ho vanilkou, skořicí nebo jiným kořením. Cukr lze také velmi dobře nahradit ovocem.

3. Čtěte etikety a vybírejte potraviny s co nejnižším obsahem cukru.

4. Jste-li milovníky sladkého, občas si ho plánovaně dopřejte,

těšte se z něj a pomalu si ho vychutnejte tak, jako skutečný gurmán. Je to dozajista lepší volba, než si sladké zcela zakazovat. Snažte se však jíst jen menší množství – kupujte si cíleně malé balení. Pokud se vaše oblíbená dobrota v menším balení neprodává, oddělte si malý kousek a pomalu ho vychutnejte.

Zbytek schovejte, případně dejte do mrazáku. Další kousek si dopřejte, až se sami rozhodnete, že si ho povolíte.

5. Vybírejte si kvalitní sladkosti.

Jste-li milovníkem čokolády, doporučujeme koupit výrobek s vysokým procentem kakaa, který má sice stejné množství energie jako jiné čokolády, zato má méně cukru, nízký glykemický index a tak výraznou chuť, že vám bude k uspokojení chuťových buněk stačit pár čtverečků.

Čokoláda mléčná 100 g = 18 kostek cukru Čokoládá hořká 90% kakaa 100 g = 2 kostky cukru

6. Když vás honí mlsná, můžete využít i ovoce,

čerstvé nebo případně i sušené, které sice obsahuje poměrně dost energie a cukru, ale dodává tělu vitaminy, minerální látky a vlákninu. Stejně dobře mohou posloužit i ořechy. Nicméně u těch s množstvím opravdu opatrně. Někomu postačí na zahnání chuti šálek kvalitní kávy nebo čaje.

7. Pokud množství sladkého přeženete, pokuste se vykompenzovat nadměrný energetický příjem pohybem.

Pokud řešíte sladkostmi stres nebo jiné emoce, můžete si pořídit některou z našich pomůcek, jako například osobní plán Chci změnu. Jak na psychiku?, nebo se zapojte do on-line kurzu Hubnutí na míru se STOBem.

 


Zapojte se do Výzvy 52

Tento článek je součástí projektu Výzva 52 společnosti STOB. Pokud vás zajímají další podobné informace, zapojte se do projektu na stránkách www.stoblkub.cz také. Je to zdarma. Na každý týden je připravena jedna malá výzva, které se můžete zúčastnit a po celý rok tak postupně měnit své životní návyky k lepšímu. A protože jen příjemné změny mají šanci být trvalé, jsou jednotlivé výzvy postavené tak, aby vás bavily. Obsahují motivační videa, blogy, soutěže o ceny a hlavně nespočet zajímavých populárních témat a mýtů, o kterých zjistíte pravdu.

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na