-- reklama --

Tapioka: Pokrmy z ní jsou oblíbené a chutné, diabetici by se jim však kvůli vysokému GI měli vyhýbat

Tapioka: Pokrmy z ní jsou oblíbené a chutné, diabetici by se jim však kvůli vysokému GI měli vyhýbat
Tapioka má rozmanité využití jak ve sladkých, tak ve slaných pokrmech Zdroj: ivabalk/Pixabay

Tapiokový pudink, káva či ledový čaj ozvláštněné tapiokovými perlami, či tapioková mouka používaná k bezlepkovému pečení i vaření. Tapioka má opravdu rozmanité využití a vzhledem k tomu, že neobsahuje lepek, takřka žádné alergeny, je lehce stravitelná a má neutrální chuť, je i velmi oblíbená při přípravě pokrmů i nápojů. Mnozí ji díky jejím obsahovým látkám označují dokonce za superpotravinu. Nicméně pro diabetiky či osoby, které chtějí zhubnout nějaké to kilo, nebo jsou na nízkosacharidové dietě, vhodnou potravinou není – obsahuje totiž velké množství sacharidů.

Co je tapioka

V Jižní Americe, odkud tapioka pochází, patří k základním potravinám. Jedná se o škrob, který se extrahuje z kořene manioku jedlého (Manihot esculenta), jedlé tropické rostliny, jež se z Ameriky rozšířila do Asie i Afriky a například v subsaharské Africe představuje hlavní zdroj potravy pro více než půl miliardy lidí.

Samotná hlíza manioku je v syrovém stavu jedovatá, jelikož obsahuje glykosid linamarin, který při mletí nebo rozžvýkání uvolňuje jedovatý kyanovodík. Proto je třeba tento glykosid z hlízy odstranit. Kořen tak prochází náročným procesem zpracování, kdy je oloupán, nastrouhán, máčen, lisován a následně pečen v peci.

Podběl lékařský: Uvolňuje hleny, ulevuje při kašli i zánětu průdušek. S užíváním však buďte opatrní

Byť na podběl mnozí bylinkáři nedají dopustit, je třeba být při jeho užívání velmi obezřetní, jelikož obsahuje látky, jež by při dlouhodobém ...

Využití tapioky

Z kořene manioku se vyrábí tapioková mouka, perly či vločky. Zejména v posledních letech se staly velmi oblíbenými právě tapiokové perly, z nichž se nejen vyrábí tapiokový pudink, ale používají se také do populárního bubble tea. V něm nejčastěji najdete tmavé tapiokové perly, které jsou barveny hnědým cukrem, případně barevné, jež jsou barveny různými barvivy. Přírodní tapiokové perly jsou však světlé/bílé.

Vzhledem ke své neutrální chuti lze tapioku přidávat také například do chleba či koláčů, nápojů, polévek a omáček jako zahušťovadlo.

Tapioka jako rychlý zdroj energie

Pokud potřebujete rychle dodat energii nebo zvýšit výživovou hodnotu svých pokrmů, je tapioka skvělou volbou, a to pro svůj vysoký obsah zdravých sacharidů. Avšak právě ty z ní naopak dělají nevhodný pokrm pro diabetiky. Ve 100 g tapiokových perel je totiž obsaženo téměř 89 g sacharidů (z toho 3,4 g cukrů). Zároveň je v tomto množství obsaženo 358 kcal, 0,2 g bílkovin a 0,02 g tuků.

Dále tapioka:

  • obsahuje důležité vitamíny a minerály, jako je vápník, hořčík, železo, draslík, zinek, selen, vitamín B6 či kyselina pantothenová (vitamín B5);
  • je bezlepková, a navíc neobsahuje žádné běžné alergeny, jako je tomu například u obilovin, kokosu či ořechů, proto je vhodnou volbou i pro osoby s nesnášenlivostí lepku či jinými alergiemi;
  • je velmi dobře stravitelná, jelikož má nízký obsah fermentovatelných sacharidů s krátkým řetězcem (FODMAP) – tedy fermentovatelných oligosacharidů, disacharidů, monosacharidů a polyolů, jež jsou pro střeva obtížně zpracovatelné;
  • neobsahuje nasycené tuky, což je prospěšné pro snížení rizika srdečních onemocnění.

Glykemický index tapioky

GI tapioky udávají různé zdroje různě, ale standardně se pohybuje mezi 70–85, což značí vysoký glykemický index. Tapioka tak vyvolává prudký nárůst hladiny cukru v krvi.

Chlorella: Superpotravina nejen pro jarní očistu. Zlepší aerobní výkon a prospěje i při cukrovce

Ve sladkých vodách byste nalezli více než tři desítky různých druhů této sladkovodní řasy, přesto se však nejčastěji používají dva druhy, a to ...

Mohou diabetici konzumovat tapioku?

Vzhledem k vysokému glykemickému indexu a vysokému obsahu sacharidů patří tapioka k potravinám, kterým by se měli diabetici raději vyhýbat. Nicméně v umírněném množství a ne moc často si ji mohou dopřát i cukrovkáři. Vždy by ale měli namísto sladkých dezertů z ní připravených zvolit takovou variantu jídla, kdy ji zkombinují s potravinami bohatými na vlákninu, tedy například se zeleninou. Vláknina totiž zpomaluje vstřebávání glukózy a zabraňuje nebezpečným výkyvům krevního cukru.

Zdroje: webmd.com, healthline.com, sugarfit.com, dále dle textu

2075

Diskuze k článku