-- reklama --

Tajemná kombuča: Pití čaje simuluje půst, snižuje cholesterol a podporuje hubnutí

Tajemná kombuča: Pití čaje simuluje půst, snižuje cholesterol a podporuje hubnutí
Připijete si na zdraví? Zdroj: Freepik/pikisuperstar

Kombuča má detoxikační účinky, což nám teď, když jsme se konečně rozloučili se zimou, rozhodně přijde vhod. Je totiž nejvyšší čas na jarní očistu. Konzumace kombuči ale prospěje i osobám s kožními potížemi nebo alergiemi. Pomáhá zvýšit imunitu a díky bohatému obsahu hodnotných laktobacilů podporuje správné trávení. Zdravotních přínosů kombuči je samozřejmě mnohem více. A vědci nyní prokázali, že může simulovat půst a snižovat hladinu triglyceridů. Zdá se, že je opravdu zázračná!

Vysoká hladina triglyceridů v těle je spojena se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Ke snížení hladiny triglyceridů může přispět změna zdravého životního stylu, například pravidelné cvičení, snížení hmotnosti, omezení konzumace alkoholu a zdravá strava. Vědci ze Severokarolínské univerzity v Chapel Hill nyní tvrdí, že se snížením hladiny triglyceridů může pomoci i pití kombučového čaje.

Kombučový čaj může zmírnit hromadění tuku

Vědci ze Severokarolínské univerzity v Chapel Hill došli k závěru, že pití kombučového čaje může pomoci snížit hromadění tuku a může přispět ke snížení hladiny triglyceridů. Studie byla nedávno zveřejněna v časopise PLOS Genetics. V rámci svého výzkumu se zaměřili na kombučový čaj: „Tento starobylý nápoj, který má kořeny v tradiční východní medicíně, zaznamenává od přelomu století stálý nárůst popularity a je rozšířený v oblasti prodeje nápojů, přestože existuje nápadný nedostatek informací o tom, jaký vliv má jeho konzumace na spotřebitele,“ vysvětlil Rob Dowen, Ph.D., profesor buněčné biologie a fyziologie na lékařské fakultě Severokarolínské univerzity v Chapel Hill a hlavní autor studie.

Velikonoční pohoštění pro diabetiky může být lahodné, lákavé na pohled a samozřejmě zdravé

Během velikonočních svátků je – stejně jako během jakýchkoli jiných svátků, které jsou pověstné záplavou jídla – potřeba najít rovnováhu. I ...

Historie kombuči

První zmínky o kombuče pocházejí z roku 221 před Kristem. Už lidé ve starověké Číně přisuzovali kombuče léčivé účinky a považovali ji za nástroj dlouhověkosti. V lidovém léčitelství se pak přirozenou cestou rozšířila přes Rusko do Evropy a odtud až za oceán do Ameriky. V naší zemi údajně střežili tajemství kombuči klášterní mniši, kteří jí dali krycí název Olinka.

Kombuča a její účinky

Kombuča není houba, jak by se mohlo jevit na první pohled. Kombučový čaj je nápoj, který vzniká fermentací zeleného nebo černého čaje pomocí startovací kultury bakterií a kvasinek (SCOBY), která se živí přidaným cukrem. Přídavek bakterií a kvasinek z něj činí také probiotický nápoj, který má mírně nahořklou, octovou a lehce bublinkovou chuť. Výčet prospěšných vlastností kombuči je poměrně dlouhý:

  • Obsahuje bakterie mléčného kvašení, které mohou mít probiotické funkce, takže jsou schopny podporovat funkci imunitního systému.
  • Kyselina glukuronová, která je v kombuče obsažena, působí na organismus jako účinná detoxikační látka.
  • Může přispívat ke zdravějšímu zažívání díky obsahu probiotických bakterií.
  • Je zdrojem antioxidantů, které mohou zpomalovat stárnutí a chrání tělesné buňky před poškozením.
  • Díky obsahu kofeinu, železa a vitamínu Benergizující účinky.
  • Kombuča připravená v zeleném čaji může obsahovat bioaktivní látky v podobě polyfenolů, které mají protirakovinové účinky.
  • Zlepšuje funkci střev a pomáhá udržovat střevní flóru v harmonii.
  • Studie, které byly již dříve provedeny na zvířatech a menší studie provedené na lidech naznačují, že kombuča může být užitečná při léčbě různých onemocnění, včetně cukrovky, onemocnění jater a zdraví střev.
  • Další výzkumy na zvířatech a předklinické studie zjistily, že kombuča může zlepšovat různé aspekty kardiovaskulárního zdraví, například pomáhá se snižováním hladiny cholesterolu a vysokého krevního tlaku.

    Zdravější než sycené nápoje

    Kombuča je vhodnou alternativou k nealkoholickým nápojům. Nejenže obsahuje pětkrát méně cukru než sycené nápoje, ale je také bohatá na probiotika a zlepšuje trávení.

    Správná svačina pro diabetiky pomůže zahnat chutě, doplní potřebné živiny a nezvýší glykemii

    Člověk by měl v ideálním případě jíst pětkrát denně, pro diabetiky platí pravidelné stravování dvojnásob. Je pravdou, že u diabetiků II. typu lze ...

    Kombuča může ve střevech napodobovat půst

    Vědci ze severokarolínské univerzity založili svůj výzkum na červech. „Naším oblíbeným modelovým systémem, který používáme v laboratoři, je háďátko obecné Caenorhabditis elegans, což je hlístice, která konzumuje bakterie jako svůj primární zdroj potravy,“ uvedl Rob Dowen. „To nám umožňuje přímo studovat vztah mezi hostitelem a probiotickými mikroby obsaženými v kombučovém čaji v geneticky dohledatelném modelovém systému.“

    V rámci výzkumu vědci zjistili, že po požití kombučového čaje mikrobi z čaje kolonizují střeva červů a vytvářejí metabolické změny podobné těm, k nimž dochází při hladovění. „Byli jsme velmi překvapeni, když jsme zjistili, že probiotičtí mikrobi obsažení v kombučovém čaji dokážou kolonizovat střeva červů a stimulovat u hostitele metabolickou reakci podobnou hladovění, k čemuž došlo navzdory skutečnosti, že tato zvířata nevykazovala žádné poruchy, pokud jde o absorpci živin ve střevech,“ vysvětlil Dowen.

    Probiotika pomáhají snižovat hladinu triglyceridů

    Dowen a jeho tým také zjistili, že u červů, kteří přijímali potravu obsahující probiotické mikroby obsažené v kombučovém čaji, došlo ke snížení hromadění tuku a snížení hladiny triglyceridů.

    „Tato zjištění jsou významná, protože jsou v souladu s údajnými přínosy kombučového čaje pro lidské zdraví, které zahrnují ochranu před metabolickými chorobami, zlepšení funkce jater a snížení hromadění tuku.“ – Rob Dowen, Ph.D.

    Naše zjištění jsou velmi vzrušující, protože potvrzují přínos kombučového čaje pro lidské zdraví a poskytují nový pohled na to, jak může být metabolismus hostitele změněn probiotickými mikroby spojenými s kombučou,“ pokračoval Dowen.

    Vzhledem k tomu, že byl výzkum proveden na modelovém organismu v laboratoři, budou muset vědci své výsledky ještě doložit a rozšířit v modelových systémech savců, aby získali další informace o tom, jak konzumace kombuči ovlivňuje lidskou fyziologii.

    Možné nežádoucí účinky

    Podle dřívějších výzkumů mohou někteří lidé při pití kombuči pociťovat vedlejší účinky, včetně zrychleného srdečního tepu nebo pálení žáhy. Případová studie zveřejněná v červnu 2022 naznačuje, že konzumace kombuči může mít někdy kardiotoxické účinky. Diabetici by měli případné užívání kombuči v každém případě konzultovat se svým diabetologem.

    Zdroj: medicalnewstoday.com, dále dle textu

    Foto: Freepik/pikisuperstar

    13583

    Diskuze k článku