-- reklama --

Sůl nad zlato pro diabetiky neplatí. Příliš mnoho sodíku má negativní vliv na krevní tlak a srdce

Sůl nad zlato pro diabetiky neplatí. Příliš mnoho sodíku má negativní vliv na krevní tlak a srdce
Nadměrná spotřeba soli může vést k rozvoji hypertenze a srdečních onemocnění Zdroj: Pixabay

Méně než polovina kávové lžičky soli denně. To je maximální denní množství soli, které by měli konzumovat diabetici, aby se vyhnuli případným kardiovaskulárním komplikacím spojeným s nadměrnou konzumací sodíku. A teď ruku na srdce: kolik soli denně spotřebujete? A pozor, zdaleka nejde jen o sůl, kterou přidáváte do pokrmů při vaření. Sůl totiž obsahují všechny průmyslově zpracované potraviny, dokonce i ty, u kterých byste to vůbec nečekali. Takže i když při vaření nesolíte vůbec, vaše spotřeba soli může být vyšší, než je žádoucí. Co s tím?

Každému jedinci, kterému právě diagnostikovali cukrovku, překypuje hlava novými informacemi, které musí zpracovat. V první řadě se zpravidla zaměří na svůj jídelníček. Začne počítat kalorie a sacharidy, odvažuje adekvátní množství brambor, pečiva, těstovin a ovoce. Ale většinou jej vůbec nenapadne přemýšlet o minerálu, který je pro tělo sice důležitý, ale jehož nadměrné množství může lidskému organismu opravdu uškodit. O sodíku obsaženém v soli. Jediný gram soli obsahuje zhruba 383 mg sodíku.

Lidé konzumují nadměrné množství sodíku

Je pravda, že lidské tělo sodík potřebuje, protože je to nezbytný elektrolyt. Tento minerál reguluje rovnováhu tekutin v těle a pomáhá zajišťovat správnou funkci svalů a nervů. A samozřejmě je potřeba vzít v úvahu, že každý člověk má jiný životní rytmus, a tudíž i jinou potřebu sodíku. Jiné množství sodíku bude potřebovat vytrvalostní sportovec a jiné člověk, který pracuje v kanceláři, miluje literaturu, zato sportu ani za mák neholduje.

Problém je, že podle článku publikovaného v červenci 2020 v časopise American Journal of Hypertension ho 89 % dospělých jedinců obecně přijímá příliš mnoho. Když se zvýší hladina vylučovaného sodíku, zvyšuje se riziko vysokého krevního tlaku a také pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění, upozorňuje Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by celkový denní příjem soli u dospělého člověka neměl přesáhnout 5 gramů, což je méně než jedna čajová lžička. U rizikových pacientů, mezi něž patří diabetici a také lidé s hypertenzí, představuje optimální dávka dokonce jen 3 gramy soli za den. Spotřeba soli v České republice však doporučené hodnoty překračuje více než trojnásobně – na osobu a den v průměru připadá alarmujících 16,5 gramů soli.

Průlomový výzkum o cukrovce by mohl vést k ukončení pravidelného podávání inzulínu

Australští vědci tvrdí, že se jim podařilo dosáhnout průlomu v léčbě cukrovky I. typu, který by mohl v budoucnu nahradit potřebu pravidelných ...

Diabetici by měli příjem soli omezit

Lidem s cukrovkou se doporučuje omezit solení. Příjem soli nemá vliv na hladinu cukru v krvi, nicméně snížení množství spotřebované soli může pomoci upravit vysoký krevní tlak a předcházet srdečním onemocněním, která jsou zejména pro jedince s cukrovkou velkým problémem. U diabetiků je totiž dvakrát vyšší pravděpodobnost srdečních onemocnění nebo mrtvice než u lidí bez cukrovky.

Na trhu je k dostání také speciální sůl se sníženým obsahem sodíku. Sodík je v tomto typu soli nahrazen draslíkem, což sice snižuje obsah soli, ale pro jedince s onemocněním ledvin může být příliš mnoho draslíku nebezpečné. Proto je nezbytné vždy konzultovat konzumaci tohoto druhu soli nejdříve se svým lékařem.

Které potraviny obsahují hodně soli?

Nejlepším řešením by bylo úplně přestat solit a jíst dostatek ovoce a zeleniny. A nekonzumovat potraviny s přidanou solí. Jenže pro běžného člověka je to v podstatě nesplnitelný úkol. Většina potravin totiž už sama o sobě obsahuje určité množství soli. Jde zejména o zpracované, hotové a balené potraviny. Mezi potraviny s vysokým obsahem soli patří např.:

  • Masné uzeniny: slanina, klobásy, šunka, salámy, paštiky.
  • Uzené ryby a konzervované ryby: sardinky, tuňák, korýši.
  • Mražené obalované potraviny: ryby, sýr, kuřecí kousky.
  • Konzervované potraviny, jako je nakládaná zelenina.
  • Hotové potraviny nebo směsi: čerstvá či mražená hotová jídla, instantní polévky, bramborové směsi.
  • Pochutiny: slané krekry, solené oříšky, preclíky, popcorn a bramborové chipsy.
  • Pečivo: housky, chléb, snídaňové cereálie, koláče, sušenky.
  • Sýry: tavené, uzené sýry.
  • Dochucovadla: salátové dresinky, bujóny, kečup, rajský protlak, sójové omáčky apod.

Šumivé léky proti bolesti a šumivé vitaminy mohou obsahovat až 1 g soli v jedné tabletě. Pokud tedy patříte mezi jedince, kterým je doporučeno sledovat či snížit příjem sodíku, měli byste zvážit přechod na nešumivé varianty těchto léků nebo vitaminů.

Vitamin D je pro diabetiky zásadní. V zimě je ale nutno doplňovat jej pomocí správných potravin

Vitamin D hraje v našem organismu nesmírně důležitou roli. Kromě vlivu na imunitní systém se podílí také na zdraví našich kostí a zubů. Navíc je ...

Tipy pro snížení množství soli

Pokud se vás vysoký příjem soli také týká, pokuste se o jeho postupné snížení. To, že máme rádi slanou chuť, je – jak se říká – záležitost hlavy. Je to návyk, který se samozřejmě dá postupně odbourat. Co pro snížení obsahu soli můžete udělat?

  • Kontrolujte etikety na potravinách a kupujte potraviny s menším obsahem soli. V mnoha obchodech najdete potraviny s nízkým obsahem soli, se sníženým obsahem soli a bez přidané soli.
  • Vařte doma a používejte čerstvé potraviny bez přidané soli. Používejte ovoce, zeleninu, mléko, brambory, rýži a luštěniny, které obecně obsahují málo soli.
  • Snižte množství soli používané při vaření. Až se vaše chuťové buňky přizpůsobí menšímu množství soli, snažte se ji úplně vyřadit.
  • Odstraňte slánku z jídelního stolu. Člověk si často bezmyšlenkovitě osolí naservírované jídlo, aniž by vůbec pokrm ochutnal.
  • Místo soli používejte k dochucení koření a bylinky. Česnek, pažitka, kopr, jarní cibulka, bazalka či rozmarýn mohou dodat chuť bez přidání soli. Sůl také dobře nahradí koření, jako je červená paprika, mletý pepř nebo majoránka.
  • V případě náhražek soli buďte opatrní. Mohou obsahovat chlorid draselný, který nemusí být bezpečný pro pacienty s onemocněním ledvin.
  • Konzervované potraviny oplachujte. Potraviny před konzumací nebo vařením opláchněte. To může pomoci odstranit z nich sůl.
  • Vylučte ze svého jídelníčku hotová jídla. Pokud už není zbytí, dobře si prostudujte etiketu na obalu. Vybírejte si potraviny, na jejichž etiketách je sůl vyznačena zeleně nebo žlutě, nikoli červeně.

V dnešním moderním světě se soli prostě nedá vyhnout. Ale určitě můžete pomocí těchto několika tipů množství přijímaného sodíku alespoň snížit. Vaše tělo vám za vaše úsilí poděkuje.

Zdroje: diabetes.org.uk, diastyl.cz, everydayhealth.com, urmc.rochester.edu

1798

Diskuze k článku