Poruchy příjmu potravy jsou při léčbě cukrovky nebezpečné
Středomořská dieta zpomalí stárnutí
Kdo z nás by nechtěl znát tajemství mládí a zpomalit tak stárnutí? Vydejme se hledat odpověď ke Středozemnímu moři. Místní lidé vědí, že stačí respektovat zásady středomořské diety. Ona to vlastně není dieta v pravém slova smyslu, ale jde tu o životní styl lidí žijících kolem Středozemního moře.
Dobře jíst a hubnout
Nikdo tu nikomu neurčuje jídelníček, ale je doporučeno konzumovat jen ty potraviny, které jsou danému místu vlastní. Základem jídelníčku se stala místní zelenina, ovoce, olivový olej, ryby, pouze netučná masa, ořechy a luštěniny. Nezáleží však jen na správném druhu potravy, ale je třeba znát ten správný poměr surovin na talíři. Polovinu talíře by měla vždy tvořit zelenina. Čtvrtinu čerstvá ryba nebo netučné maso (bílkoviny). Poslední čtvrtina zbývá na přílohy v podobě sacharidů.
Jaké potraviny se ve středomořských receptech vyskytují nejčastěji?
Olivový olej
se stal doslova středozemní ikonou. Je totiž základním stavebním kamenem téměř všech receptů, právem mu místní přezdívají „tekuté zlato“. Olivový olej lisovaný za studena nahrazuje všechny ostatní tuky, jako jsou margaríny, sádlo, máslo. Ty se používají jen velmi zřídka, protože olivový olej je svým složením vhodný i na smažení. Občas se v receptech objeví máslo, ale vždy jde o poctivý domácí produkt.
Čerstvá zelenina
podle sezóny v denním jídelníčku nikdy nechybí. Nejčastěji se konzumuje v syrovém stavu v podobě salátu nebo přílohy.
Ryby
konzumují středomořské národy prakticky denně v čerstvém stavu.
Maso
ve středomořské kuchyni je zastoupeno velkou měrou masem jehněčím, které ze všech ostatních druhů masa obsahuje největší podíl karnitinu. Často se připravuje drůbež, králík a jiné libové druhy masa. Hovězí a vepřové maso se konzumuje méně než je zvykem u nás.
Mléčné výrobky
se na stole objevují v přiměřené míře. Zdravým středomořským dezertem je hustý řecký jogurt pokapaný medem a sypaný ořechy.
Sklenička vína
k jídlu rozhodně zapovězena není. Velké oblibě se těší víno červené, které je doporučeno v množství dvou skleniček jako doprovod k jídlu.
Čerstvé bylinky
se tu používají naprosto vždy a najdete je snad v každém receptu, byť by byl sebejednodušší. Právě ony dokáží obyčejné jídlo povýšit do šlechtického stavu a vytvořit tak skvělé pocity nejrůznějších chutí. Patří k pokladům místní přírody, které za každé situace jídlo zdravě vyzdobí nejen chutí, ale též svým svěžím půvabem.
Ovoce
se doporučuje namísto sladkých cukrářských výrobků.
Pohoda a žádný spěch – tak se jí ve Středomoří
Samostatnou kapitolou potravin, které se ve Středomoří hojně konzumují jsou olivy, mandle, ořechy a luštěniny. Všechny zmíněné potraviny mají jedno společné – jsou zdravé, proto lidé ve Středomoří jsou daleko méně ohroženi vysokým tlakem, obezitou a zvýšeným cholesterolem. Výsledky mnoha studií prokázaly, že čím více budeme využívat zásady tradičního středomořského modelu stravování, tím vyššího aktivního věku se můžeme dožít.
Víte, že strava našich jižních evropských sousedů si zaslouží zvýšenou pozornost i proto, že dokázala snížit o polovinu riziko cukrovky 2. typu?
Kdo chce žít a jíst na středomořský způsob, měl by si na jídlo vyčlenit dostatek času a nenechat si vzít pohodu u stolu. Jižní národy s jídlem nespěchají, rozdělují ho na několik chodů a když jedí, tak vždy s chutí a požitkem.
Středomořská kuchyně se označuje jako soubor tradičních postupů, znalostí a dovedností předávaných z generace na generaci. Poskytuje pocit sounáležitosti a kontinuity příslušných kultur. Z tohoto důvodu zařadilo UNESCO středomořský způsob stravování na seznam nehmotného kulturního dědictví.
Šárka Škachová
882
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný