Šťavnaté švestky jsou zdravou letní dobrotou a všelékem. V nákypu s kuskusem vám zachutnají!

Šťavnaté švestky jsou zdravou letní dobrotou a všelékem. V nákypu s kuskusem vám zachutnají!
Švestky jsou nejen chutné, ale i zdraví prospěšné. V nákypech nebo koláčích je budete milovat. Zdroj: Shutterstock

Švestky jsou takovým malým modrým zázrakem, který roste v našich podmínkách téměř na každé zahrádce. Kromě skvělé chuti a pestrého využití v kuchyni má toto ovoce také léčebné účinky, o kterých se ale málo ví. Zjistěte, jaké účinky to jsou a vyzkoušejte s námi recept na netradiční švestkový nákyp s kuskusem!

Právě teď, kdy už léto pomalu mává na rozloučenou, dozrávají na našich zahrádkách švestky – malé modré peckovité ovoce. Mnoho diabetiků může mít z tohoto ovoce obavy, obsahuje totiž poměrně dost cukru ve formě sorbitolu. Když si však budete švestkové hody dopřávat s mírou a započítáte je do svého denního příjmu, váš krevní cukr nijak neohrozí.

Výzkumy potvrzují, že švestky jsou vhodné v boji proti nadváze, a to díky kyselině chlorogenové, která na sebe váže tuky a vyplavuje je z organismu. 

Léčivé účinky švestek

Švestky mají výborný efekt například u lidí s dnou (podporují vyplavování močoviny z těla) a příznivě působí při revmatismu, onemocnění ledvin, jater i na krevní oběh. Kromě jiného chrání naše srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu a díky vláknině jsou velmi účinné při střevních problémech a zácpě. Na podzim jsou vhodné proti případným depresím. O švestkách se též hovoří jako o ovoci účinném v rámci prevence rakoviny střev (především díky kyselině ursolové, která chrání tělo před některými formami rakoviny).

TIP: Sušené švestky jsou nejen skvělou pochutinou, ale i přírodním lékem. Konzumujte je však raději v bio kvalitě – tedy nesířené. Siřičitany jsou zodpovědné za různé alergické reakce, bolest hlavy a podráždění. 

Obsah minerálů a vitamínů

Z vitamínů obsahují švestky pouze vitamín E, který prospívá srdci. Zato minerálních látek mají spousty – vápník, hořčík, fosfor a draslík, které dohromady chrání před aterosklerózou, infarktem a navíc snižují i hladinu cholesterolu v krvi. Jsou ale také bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny. Švestky tedy poslouží jako všelék proti nastávajícímu chladnému období – jsou totiž skvělým stimulátorem metabolismu, udržují psychické zdraví, mentální svěžest, ale i vnitřní energii a výkonnost.

TIP: Pecky ze švestek nevyhazujte. Fungují totiž skvěle jako náplň do zahřívacího polštářku. Ten si vyrobíte snadno i sami. Dobře vysušené pecky pouze zašijete do bavlněného nebo lněného povlaku a máte hotovo. V případě potřeby pak vložíte polštářek do rozehřáté trouby a přiložíte na místo, které chcete prohřát. Výborný je u malých miminek, které trápí kolika. 

Hořčík je pro diabetiky zásadní! Co způsobí jeho nedostatek a jak jej co nejlépe doplnit?

Hořčík je nejenom pro diabetiky jedním z nejdůležitějších minerálů – kromě jiného udržuje správnou činnost svalů a nervů, ale pomáhá také ...

Zpracování švestek

Švestky jsou samozřejmě nejlepší syrové, tak si uchovávají všechny své minerály. Před jejich konzumací je však skutečně pečlivě omyjte, protože mohou být nositeli kvasných bakterií způsobujících nadýmání. Ovoce pak můžete použít také při přípravě pestrých sladkých i slaných pokrmů. Pokud máte švestek nadbytek, lze je usušit, a to pomocí sušičky ovoce nebo v troubě (takový proces je však velmi energeticky náročný). 

Tip na recept: Švestkový nákyp s kuskusem

Konečně přejděme na velmi netradiční recept, který se u vás doma stane senzací. K výrobě sladkého pokrmu totiž netradičně použijete kuskus. Porce této dobroty obsahuje 90 kcal, značnou část bílkovin a jen velmi málo sacharidů, proto si kuskusový nákyp se švestkami může dopřát i diabetik!

Jaké suroviny potřebujete?

  • 200 g kuskusu
  • 300 ml vody
  • 3 velká vejce
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 50 g sladidla dle preferencí
  • 50 g řeckého bílého jogurtu
  • 20 g kokosového oleje
  • 100 g mletých mandlí
  • vanilkový extrakt
  • čerstvé švestky dle chuti

Postup:

  1. Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a pak si vyložte kulatou formu na koláč pečicím papírem.
  2. Dále si nasypte kuskus do menšího rendlíku, zalijte jej vroucí vodou, přiklopte poklicí a nechte pár minut odstát/nabobtnat.
  3. Nyní si oddělte bílky od žloutků a z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  4. Měkký tvaroh, sladidlo (čekankový sirup, Erythritol, Xylitol), jogurt, žloutky, povolený kokosový olej, mleté mandle a vanilkový extrakt pak smíchejte dohromady v jiné míse.
  5. Do připravené směsi následně zapracujte i nabobtnalý kuskus a také vyšlehaný sníh z bílků (pomalými pohyby, aby bylo těsto kypré).
  6. V další fázi si omyjte švestky, vypeckujte je a nakrájejte na měsíčky.
  7. Kuskusové těsto nakonec nalijte do koláčové formy, poklaďte na něj rovnoměrně nakrájené švestky a dejte zapéct do trouby na 45 minut.
  8. Po vychladnutí můžete nákyp z kuskusu a švestek posypat trochou moučkového sladidla / moučkového cukru (pokud nejste diabetik).

Věděli jste, že…
…náhradní přírodní sladidla vhodná zejména pro diabetiky se vyrábějí i v práškové formě (alternativa moučkového cukru)? 

Dobrou chuť.

Zdroj: inspirováno webovými stránkami Jimezdrave, recept částečně pozměněn autorkou a osobně vyzkoušen

6580

Diskuze k článku