Šťavnatá meruňka je plná léčivých složek! Jádra mají dokonce protirakovinný potenciál

Šťavnatá meruňka je plná léčivých složek! Jádra mají dokonce protirakovinný potenciál
Meruňku odlišíte od broskve díky celistvému jádru a hladké slupce. Zdroj: Shutterstock

Sladké a voňavé meruňky k létu patří. Tento teplomilný druh se díky zvyšujícím se teplotám stále častěji vyskytuje i v českých zahradách, a to nejen na jižní Moravě. Meruňky obsahují vysoké množství vlákniny, jsou výtečným zdrojem draslíku a svou chutí potěší i náročné strávníky. S jejich zralostí však značně stoupá i obsah cukru. Diabetici si tak musí jejich příjem hlídat, a to i v případě jejich konzumace v sušené formě.

Meruňka obecná (Prunus armeniaca) je listnatý strom s jemnými bílo-růžovými květy, které se na větvích objevují ještě před olistěním. Tím ji časně zjara odlišíme od jejích příbuzných slivoní a třešní. Vyžaduje teplejší stanoviště, ale s trochou péče je možné ji vypěstovat na většině území České republiky.

Nezaměňujte meruňku s broskví. Liší se vzhledem i účinkem

Jak její latinský název napovídá, oblast původu meruňky leží v Arménii, mezi Kaspickým a Černým mořem. Sušené meruňky se k nám nejčastěji dováží z Číny a Iránu, kde dodnes rostou v divoké přírodě. Meruněk existuje asi 200 druhů. Liší se svou velikostí, barvou a hořkostí jader. Plody se sladkými jádry u nás nyní nabývají na popularitě. Od jejích nejbližších příbuzných broskví odlišíme meruňky podle pecky. Jádro meruněk je hladké a hnědé, kdežto broskve jej mají perforované a světlé. Meruňky také mívají méně chlupatou slupku. Tyto příbuzné druhy se liší i co do obsahu účinných látek, jak se dočtete níže.

Meruňky obsahují širokou paletu prospěšných látek

Meruňky se právem dostávají do popředí zájmu zahrádkářů i milovníků dobrého a zdravého jídla. Obsahují totiž celou škálu léčivých složek:

  • Provitamín A: 150 g meruněk pokryje denní potřebu vitamínu A.
  • Vitamín C: meruňky ho obsahují velké množství, konkrétně 10 mg vitamínu C na 100 g plodů.
  • Sodík a draslík: poměr draslíku a sodíku je 15:1, čehož bývá využíváno u diet při poruchách krevního oběhu, ledvinových a jaterních komplikacích.
  • Vápník a fosfor: napomáhají správnému vývoji kostí a kloubů.
  • Hořčík: je nutný pro prevenci svalových křečí.
  • Železo a měď: podporují krvetvorbu.
  • Vláknina: napomáhá zdravé střevní peristaltice, působí proti zácpě.

Meruňková jádra obsahují protirakovinnou látku laetril

Jádra meruněk v sobě mají laetril, látku podobnou známějšímu amygdalinu (tzv. vitamín B17) obsaženému v mandlích. Tyto látky se vyznačují schopností otrávit rakovinné buňky, protože v sobě obsahují zabudovanou jedovatou kyano skupinu. Zdravé buňky ohrožené nejsou, protože produkt rozkladu laetrilu je pro ně příliš sladký, a ke kyano skupině se tak vůbec nedostanou. Naopak rakovinné buňky tuto extrémní sladkost vyhledávají, důsledkem je však pro ně střetnutí s jedovatým kyanovodíkem, které vede k jejich zániku.

Angrešt patří do každé zahrádky. Pomůže s trávením a připravíte z něj i pleťovou masku!

Angrešt (srstka angrešt, srstka obecná, latinsky ribes uva-crispa) je drobný keř s bobulovitým ovocem, který můžete spatřit v mnoha barevných ...

Diabetici si meruňky dopřávat mohou, ale s rozvahou

Konzumace většiny ovoce včetně meruněk je prospěšná i pro diabetiky, ovšem s mírou. Jistě je zdravější, dáte-li si ke svačině dvě meruňky a hrst ořechů nežli obložený chlebíček.

  • Pravidelný příjem ovoce, meruněk nevyjímaje, snižuje riziko rozvoje mnoha nemocí včetně vysokého krevního tlaku, srdečních poruch, mrtvice, obezity a některých druhů rakoviny.
  • Meruňky mají střední glykemický index (57), což je srovnatelné s kiwi či jahodami. Mezi ovocem se řadí ke sladším druhům, stále jsou ale daleko méně nabité sacharidy než například bílé pečivo, kukuřice nebo pivo.
  • Správnou volbou zralosti a druhu meruňky si i diabetik vytvoří ideální nízkokalorickou pochoutku. Obecně platí, že čím je meruňka šťavnatější, tím méně cukru obsahuje, a naopak. Volte tedy druhy s vyšším obsahem šťávy!
  • Vhodnost konzumace meruněk si snadno ověříte měřením glykémie. Glykémie by 90 minut po konzumaci ovoce neměla být v porovnání s lačnou glykémií vyšší o více než 2 mmol/l. Na základě toho můžete uzpůsobit porci konkrétního druhu meruněk.
  • Konzumace ovoce současně s tuky a bílkovinami snižuje jeho glykemický index. Je proto vhodné si pochutnat například na jogurtu s banánem, tvarohu s meruňkami nebo jablku s kefírem.
  • Vždy je lepší volit čerstvé plody než sušené či konzervované produkty. Dodatečné úpravy vyžadují ošetření konzervanty, v sušeném ovoci je obvykle používán oxid siřičitý, který je již dnes prokázán jako škodlivý. Velice častý je přídavek klasického bílého cukru do sušeného ovoce či konzerv a kompotů, což kupující snadno přehlédne.
  • Nedoslazované a nesířené meruňky si můžete dopřát bez obav, dejte si však pozor na množství. Jedna sušená meruňka má velikost jednoho sousta, stále však obsahuje stejné množství cukru jako původní čerstvý plod!

Meruňku s trochou péče vypěstujete i u nás

Meruňku vysazujte na jaře či na podzim a hned po vysazení proveďte první řez. Měli byste vybrat 3-5 hlavních odnoží, které budou nosnými větvemi. Snažte se vytvořit širokou korunu posazenou nízko na kmenu, abyste zvýšili produkci plodů. I v průběhu léta je dobré koncové větve zaštipovat, aby nebyly příliš dlouhé a nelámaly se. Meruňka dobře snáší různé druhy zeminy, je však relativně citlivá na počasí. Nedaří se jí v místech, kde je průměrná roční teplota nižší než 9 °C, ideální je proto jižní Morava či jižní Slovensko. Dáte-li ji však do závětří a na zimu ji ochráníte obalem z netkané textilie, zvládne i chladnější podnebí. Zvláště citlivá je brzy zjara, po vyrašení květů. Ty jsou na nečekané jarní mrazíky velmi citlivé, a proto je nutné stromek zateplit i v těchto dnech.

Využití meruněk nabízí prostor pro kreativitu

Meruňky můžete zpracovat skutečně mnoha způsoby. Výsledné produkty jsou vždy chutné, přirozeně sladké a nabité zdravím.

  • V prodejnách zdravé výživy narazíte na nesířené a nedoslazované sušené meruňky, které poslouží jako vydatná a zdravá svačinka.
  • Populární je meruňkový olej za studena lisovaný z jader. Hodí se jako univerzální ošetření citlivé pokožky včetně obličeje a jeho konzumace působí proti astmatu. Skvěle léčí i natažené svaly a drobná vnější poranění.
  • K létu patří meruňkové džemy a koláče či knedlíky. Přelité meruňkovou omáčkou budou dokonalé! Všechny tyto pochoutky jsou lahodné i bez přidaného cukru.

Meruňky všech tvarů, zpracované na mnoho způsobů, jsou zaručeně dobrou volbou. Využijete-li je jako ochucovadlo do jogurtu či tvarohu, máte záruku výživné a zdravé letní svačiny, která je vhodná i pro diabetiky.

Zdroj: salviaparadise.cz, ireceptar.cz, cancer.gov, cukrovka.cz

413