Kampaň proti nadměrnému solení. Diabetici jen 3 g denně!

Kampaň proti nadměrnému solení. Diabetici jen 3 g denně!

V pondělí 4. března odstartoval Týden povědomí o soli, česká verze celosvětové kampaně Salt Awareness Week. Jeho hlavním cílem je upozornit veřejnost na zdravotní rizika spojená s příliš vysokou spotřebou soli. Přečtěte si 10 tipů, jak sůl v jídelníčku omezit.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by celkový denní příjem soli u dospělého člověka neměl přesáhnout 5 gramů, což je pro lepší představu jedna čajová lžička. U rizikových pacientů (diabetiků či lidí s vysokým krevním tlakem) je optimální dávka dokonce jen 3 gramy soli za den. Spotřeba soli v České republice však doporučené hodnoty překračuje více než trojnásobně – na osobu a den v průměru připadá alarmujících 16,5 gramů soli.

Krevní tlak je přímo závislý na množství soli

Nejzávažnějším důsledkem dlouhodobě zvýšeného příjmu sodíku je vznik hypertenze (vysokého krevního tlaku). V tomto stavu je srdce přetížené a dochází k jeho poškození. Souvislost mezi příjmem sodíku a výší krevního tlaku je vědecky prokázána. U populací s denním příjmem soli do 3 gramů je průměrný tlak velmi nízký a nestoupá s věkem. Naproti tomu u populací s příjmem soli nad 6 gramů je vzestup tlaku přímo závislý na množství soli. U pacientů s vysokým krevním tlakem vede snížení soli o 3 gramy denně ke snížení systolického tlaku o 5 až 7 torrů a mozkových příhod o 13 %.
Vysoká spotřeba soli, respektive vysoký krevní tlak, poškozuje zdraví dospělých, ale i dětí. „Už jsme si skoro zvykli považovat hypertenzi za nezbytnou součást stárnutí, jakoby se s tím nedalo nic dělat. Problém vyššího krevního tlaku je ale založený již v dětství, v období dospívání. I dospívající již mají problémy s vyšším tlakem a musí užívat tablety. A to není situace, kterou bychom si přáli,“ upozorňuje MUDr. Ivan Peychl, primář Pediatrického oddělení Nemocnice Na Bulovce.

Další zdravotní komplikace z nadměrného solení

Přemíra soli má na svědomí i další zdravotní komplikace, například zadržuje vodu a zvyšuje se tak objem tekutiny v organismu. Tím dochází k nadměrnému zatížení a poškozování ledvin. Sůl může stát i za obezitou, osteoporózou, ledvinovými kameny, rakovinou žaludku atd.

Proč nám slané tolik chutná?

„Někdo může namítnout, že chlorid sodný (kuchyňská sůl) je nezbytný pro naši výživu, což je pravda. Jenže množství soli, které konzumujeme, je nesrovnatelně vyšší než to, které opravdu potřebujeme. Proč tomu tak je, to je otázka. Na jazyku máme takové buňky, chuťové pohárky, které rozeznávají základní chutě, a mezi nimi je i slaná chuť. Pravděpodobně to tak příroda zařídila, abychom věděli, že v potravě je něco, co je pro náš život nezbytné. My jsme se ale naučili přidávat sůl do potravin v nadměrném množství, které nás poškozuje,“ dodává MUDr. Ivan Peychl.

10 doporučení, jak omezit sůl

1. Nepoužívejte sůl ze zvyku

Ze všeho nejdřív se zamyslete a zrekapitulujte si, kdy a jak solíte. Často totiž používáme sůl nevědomky, jen ze zvyku. Příjem soli snižujte postupně, chuťové buňky změnu lépe přijmou.

2. Slánky pryč ze stolu

Odstraňte ze stolu slánky, jídlo na talíři už nepřisolujte a totéž vyžadujte i od ostatních členů rodiny. Dětem vysvětlete rizika spojená s nadměrnou konzumací soli.

3. Vařte si doma dobře

Vařte co nejvíc domácích jídel, používejte čerstvé suroviny, omezte polotovary. Jezte doma nebo si vlastní jídlo připravte do krabičky. Vyhýbejte se fast food občerstvení a dováženým obědům.

4. Nahraďte sůl kořením

V kuchyni nahraďte sůl cibulí, česnekem, kořením a bylinkami, nepoužívejte bujóny, ochucovadla ani kořenící směsi. Nesolte ani vodu na vaření například těstovin nebo
brambor.

5. Draslíkem proti sodíku

Zařaďte do svého jídelníčku více čerstvého ovoce a zeleniny (tím zvýšíte příjem draslíku, který působí proti negativním účinkům sodíku). Syrovou zeleninu nikdy nesolte.

6. Čtěte etikety

Při nákupu potravin čtěte etikety, porovnávejte obsah soli/sodíku a kupujte nejméně slané produkty. Uvědomte si, že až 80 % soli přijímáme z kupovaných potravin.

7. Pozor na skrytou sůl!

Nekupujte a nekonzumujte potraviny s tzv. skrytou solí: uzeniny a paštiky, tavené a uzené sýry, instantní omáčky a nudlové polévky asijského typu, kečup, solené oříšky a brambůrky atd.

8. Nepijte jen minerálky

Věnujte pozornost pitnému režimu. Minerální vody vždy kombinujte s přírodní pramenitou vodou.

9. Vyhýbejte se krystalům soli na pečivu

U pečiva se vyhýbejte kusům se solí na povrchu (krystaly spolkneme dříve, než se rozpustí a přinesou kýžený požitek, ale zátěž pro tělo je obrovská).

10. V restauraci se domlouvejte

V restauracích požádejte o méně slané jídlo. Změnu postoje k solení zkuste prosazovat také ve školních a závodních jídelnách a obecně ve svém okolí.

Více informací o zdravém a nezdravém solení najdete na stránkách mene-solit.cz.

 

478

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku