Spirulina je výborný výživový doplněk, profitovat z ní mohou i diabetici. Snižuje hladinu krevního cukru

Spirulina je výborný výživový doplněk, profitovat z ní mohou i diabetici. Snižuje hladinu krevního cukru
Spirulina představuje jeden z nejlepších přírodních zdrojů kvalitní vlákniny, ocení ji také sportovci. Zdroj: Pixabay

Spirulina je oblíbeným doplňkem stravy, který představuje dobrý zdroj energie a prvků důležitých pro správné fungování organismu. Diabetiky by měla zajímat hlavně jako spolubojovník proti hyperglykémii.

Spirulina je díky svým nepřeberným výhodám využívaná nutričními terapeuty a naturopaty po celém světě. Je brána jako bezpečný potravinový doplněk a využívá se nejen k prevenci, ale také jako podpůrný prostředek při léčbě konkrétních onemocnění.

Co je spirulina?

Spirulina (Spirulina platensis) je vláknitá sinice modrozelené barvy, často nesprávně považována za řasu. Roste po celém světě, ve volné přírodě ji najdete v několika specifických regionech, hlavně v Mexiku, Asii, Africe, Indii, Spojených státech. V evropských podmínkách se pěstuje hlavně uměle v nádržích na farmách, velmi snadno se kultivuje.

Díky svému unikátnímu nutričnímu složení byla Světovou zdravotnickou organizací zmíněna jako vůbec nejlepší potravina pro lidstvo ve 21. století.

Do známosti se dostala hlavně pro bohatost na vitamíny a minerální látky, které jsou důležité pro zachování zdravých tělesných funkcí. Její výživové hodnoty a hlavně vysoký obsah bílkovin z ní dělají cennou zbraň proti podvýživě v zemích s akutním nedostatkem potravin.

Hesperidin může pomoci s inzulínovou rezistencí

Rostlinný bioflavonoid hersperidin je mimo jiné dobrým oběhovým tonikem. Jeho prospěšnost pro diabetiky leží ve více rovinách, mimo jiné ...

Výživový profil spiruliny

Jedná se o poměrně komplexní zdroj kvalitních a organismem výborně využitelných rostlinných bílkovin a esenciálních aminokyselin. Najdete v ní vitamíny A, E, D, K, B1, B2, B3, B6, B8, B9 a B12. Poskytuje tělu kvalitní nehemové železo (rostlinnou formu), a proto je vhodná jako doplněk stravy u těhotných žen a pro zmírňování projevů premenstruačního syndromu i migrén spojených se ztrátou menstruační krve.

Její konzumací dodáte do organismu také chlorofyl, fykocyanin a mnoho dalších sloučenin s vysokým antioxidačním potenciálem.

Jako potravinový doplněk lze spirulinu sehnat ve formě kapslí, vloček, tobolek nebo prášku. Je vhodná pro těhotné ženy i děti, všude tam, kde je potřeba doplnit do těla potřebnou vitamínovou a minerální vzpruhu. Oceníte ji například při sezónních onemocněních, kdy hrozí nedostatek konzumace vyvážené stravy v důsledku nechutenství, které provází například respirační potíže. Je velmi vhodná také jako doplněk stravy pro prevenci anémie a při fyzickém i psychickém vyčerpání.

Spirulina je i silný kosmetický prostředek

Spirulina je oblíbeným kosmetickým prostředkem. Stala se nejen součástí hotových výrobků používaných v salonech krásy, ale je vyhledávanou také v rámci DIY kosmetiky a nenáročných pleťových i tělových procedur. Má výborné regenerační, antioxidační, anti-agingové a posilující vlastnosti. Bohatost na výživné látky z ní činí perfektní ingredienci pro ošetření pleti i těla. Přidává se také do zábalů nebo pleťových a tělových masek. Je vhodná pro všechny typy pleti i vlasů.

Spirulina díky svým antioxidačním vlastnostem chrání kolagen a elastin pokožky před poškozením v rámci působení oxidačního stresu, a omezuje tak možnost vzniku vrásek.

Díky bohatosti na bílkoviny, vitamín B12, beta-karoten, minerály, stopové prvky a vitamín E pomáhá spirulina bojovat proti známkám stárnutí pleti, zlepšuje celkovou vláčnost a elasticitu vaší epidermis. Při vnitřním užívání je výborná pro posílení zdraví vlasů a nehtů i pro zlepšení celkového vzhledu pokožky. V DIY kosmetických prostředcích lze používat ve formě prášku také jako barvivo.

Astaxantin je pozoruhodný potravinový doplněk. Dokáže zlepšit citlivost na inzulín

Astaxantin je rostlinné barvivo s výbornými antioxidačními schopnostmi. Má mimo jiné příznivý vliv na stav pleti a je vyhledávaným potravinovým ...

Proč by měla zajímat diabetiky?

Spirulina by měla zajímat diabetiky hned z několika dobrých důvodů. Nejen kvůli tomu, že poskytuje tělu potřebnou vzpruhu v podobě minerálů a vitamínů, ale je dobré ji zařadit také z následujících důvodů:

  • Působí jako dobrý imunostimulant a napomáhá organismu bojovat proti projevům vnějších agresí.

  • U sportujících diabetiků podpoří celkový výkon a lepší vytrvalost, je výborným regeneračním prostředkem po tréninku.

  • Podporuje zdravé metabolické funkce, doporučuje se jako potravinový doplněk pro ty, kteří chtějí ztratit nějaké to kilo navíc.

  • Napomáhá zachovat vyrovnané energetické rezervy a účinně bojuje proti projevům únavy.

  • Je bohatá na antioxidanty, které jsou zmiňovány jako důležitý spojenec diabetiků v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění, infarktu myokardu a mozkové mrtvice.

  • Spirulinu můžete najít také na seznamu doplňků stravy, které mají pozitivní vliv na snižování vysoké hladiny krevní glukózy, a tím pádem se doporučuje pro eliminaci možnosti vzniku hyperglykémie.

  • Díky protizánětlivému působení si spirulinu oblíbí všichni, kteří mají potíže s výskytem infekčních ložisek v těle, která mohou způsobovat nepříjemné bolesti (například pohybového aparátu).

Upozornění: Spirulina je brána jako bezpečný doplněk stravy, lze ji užívat v těhotenství a může být velmi prospěšná také u dětí. Pokud však berete medikaci na snižování hladin krevního cukru, doporučujeme její konzumaci konzultovat s ošetřujícím lékařem, který může upravit dávkování léčiv tak, abyste se vyhnuli možným projevům hypoglykémie, případně riziku hypoglykemického šoku.

Dbejte na kvalitu potravinového doplňku. Na začátku kúry můžete pociťovat detoxikační příznaky, jako jsou zažívací potíže, nadýmání, průjem, zácpa, dokonce i bolesti hlavy, potíže pleti – například zvýšený výskyt akné. Je nutné dodržovat doporučené dávkování.

Zdroje: Sciencedirect.com, Urmc.rochester.edu, Researchgate.net, Ncbi.nlm.nih.gov

6102

Diskuze k článku