-- reklama --

Špenát: Lupení nabité draslíkem, folátem a antioxidanty pomáhá s glykémií i hojením diabetických vředů

Špenát: Lupení nabité draslíkem, folátem a antioxidanty pomáhá s glykémií i hojením diabetických vředů
Špenát je bohatý na vitaminy, živiny a antioxidanty Zdroj: Pixabay

Dejte svému zdraví zelenou! Špenát je považován za jednu z nejzdravějších a nejuniverzálnějších potravin. Díky obsahu živin a antioxidantů pomáhá snížit riziko srdečních onemocnění, rakoviny a cukrovky. Přispívá také ke zdraví vlasů, kůže a kostí. To už stojí za to dát mu na jídelníčku šanci, ne? Co třeba vyzkoušet špenátové muffiny se sýrem? Recept najdete na konci článku.

Špenát má vysokou výživovou hodnotu a je zásobárnou vitaminu C, kyseliny listové, vitaminu A, minerálů (sodík, draslík, vápník, hořčík, rostlinné železo) a vlákniny.

Špenát pro zdraví

Ve špenátu se hojně vyskytuje kyselina alfa-lipoová. Tento antioxidant má protizánětlivé účinky a hraje důležitou roli při snížení oxidačního stresu. Chlorofyl, který špenátu propůjčuje jeho zářivě zelenou barvu, má také protirakovinné účinky. Pokud chcete podpořit proces vstřebávání železa, kombinujte ho s potravinami s vysokým obsahem vitaminu C, jako jsou papriky.

Fáma, kterou spousta z nás slýchala celé dětství a která tvrdila, že špenát je cenným zdrojem železa, má velmi dlouhou historii. Pochází už z roku 1870, kdy doktor E. von Wolf publikoval práci, ve které uvedl, že špenát obsahuje 10× více železa než jakákoli jiná listová zelenina. Tento omyl uvedli už v roce 1937 na pravou míru němečtí vědci, kteří došli k závěru, že množství železa ve špenátu představuje jen desetinu původně uváděné hodnoty. E. von Wolf se jednoduše spletl v desetinné čárce. I přesto ale mýtus o neuvěřitelném množství železa ve špenátu přetrval další desítky let. I přes tento omyl je ale špenát ve srovnání s jinou zeleninou stále výborným zdrojem železa (4,1 g/100 g).

Sedmikrásky potěší duši i tělo. Pomáhají proti zánětům, při cukrovce, kašli i zánětech močových cest

Sedmikráska (Bellis perennis) má bohatou historii využití v lékařství i potravinářství. Její druhý název – chudobka – má původ v pranostice, ...

Špenát a diabetes

Špenát hraje důležitou roli při udržování stabilní hladiny cukru v krvi díky svému nízkému glykemickému indexu a bohatému nutričnímu profilu. Špenát je zásobárnou rozpustné i nerozpustné vlákniny, která zpomaluje trávení a vstřebávání sacharidů a podporuje postupné uvolňování glukózy do krevního oběhu. Množství základních živin přispívá k celkovému zdraví a k regulaci hladiny cukru v krvi.

Antidiabetickými účinky špenátu se zabývala i studie z roku 2016, v jejíchž závěrech se praví, že příjem dusičnanů ze špenátu může zlepšit homeostázu lipidů, zmírnit zánět a zlepšit funkci endotelu, což naznačuje, že špenát je slibným doplňkem stravy pro prevenci inzulinové rezistence.

Špenát je také dobrým zdrojem antioxidačních látek, jako jsou fenoly, flavonoidy, lykopen, lutein a kyselina alfa-linolenová. Vodný extrakt špenátu obsahuje také thylakoid a různé druhy aminokyselin. Antioxidační vlastnosti špenátu pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu a zánětu, což jsou faktory spojené s inzulinovou rezistencí. Na rozdíl od vodného extraktu obsahuje alkoholový extrakt špenátu také glutamin, který hraje důležitou roli při snižování zánětů a hojení ran. Podle studie z listopadu 2023 byl prokázán pozitivní vliv vodného a alkoholového extraktu špenátu na hojení vředů u diabetických myší, přičemž byl prokázán i jeho preventivní účinek.

Výběr a skladování špenátu

Při výběru čerstvého špenátu vybírejte svazky s křupavými, jasně zelenými listy. Vyhněte se svazkům se žloutnoucími nebo oslizlými stonky či listy.

Čerstvý špenát skladujte zabalený v papírových utěrkách ve vzduchotěsném sáčku v zásuvce chladničky. V ledničce vydrží sedm až deset dní.

Mražený špenát vydrží v mrazáku přibližně rok. Po rozmrazení ho spotřebujte do jednoho nebo dvou dnů. Pokud používáte mražený špenát do zapékaných pokrmů, jako jsou nákypy nebo těstoviny, nezapomeňte vymačkat všechnu přebytečnou vodu, aby výsledný pokrm nebyl vodnatý. Pokud přidáváte mražený špenát do polévek, můžete vymačkávání vynechat.

Nespecifické střevní záněty mohou přispívat k rozvoji cukrovky. Velkou roli hraje střevní mikrobiom

Zánětlivé střevní onemocnění (IBD) je souhrnný termín, který zahrnuje ulcerózní kolitidu a Crohnovu chorobu, dvě chronická onemocnění trávicího ...

Recept: Špenátové muffiny se sýrem

Jestliže špenátu příliš nefandíte nebo mu nefandí někteří z členů vaší domácnosti, nezoufejte. Existuje spousta receptů, do kterých se dá špenát propašovat a které si oblíbí i ti, kteří se dříve nemohli na špenát podívat. Třeba špenátové muffiny se sýrem. Autorkou receptu je Pavla Janovská, DiS. Na přípravu receptu budete potřebovat:

  • 300 g špenátu (může být čerstvý i mraže­ný)
  • 100 g rozmixovaných ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 50 g nastrouhaného sýra gouda light
  • 150 ml mléka (1,5 %)
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 1 lžička majo­ránky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • petrželová nať

Se souhlasem Pavly Janovské, DiS.

Postup přípravy

Špenát umyjte a spařte. Chystáte-li se použít mražený špenát, nechte jej rozmrazit, vymačkejte z něj vodu a nasekejte jej na drobné kousky. Mezitím si připravte směs z vlo­ček. Nejdříve vločky rozmixujte na mouku, pak přidejte majoránku, česnek, mletá lněná semín­ka, petržel, sůl a pepř. Nakonec do směsi přidejte vejce, mléko, sýr a vychlazený špenát. Směs řádně promíchejte a rozdělte do formiček na muffiny. Pečte muffiny v troubě zhruba 20 minut při teplotě 180 °C.  Muffiny můžete servírovat jak studené, tak teplé.

Zdroj: diabetesfoodhub.org, dále dle textu

2522

Diskuze k článku