Speciální diety při dalších onemocněních

Diabetes nemusí být jediným onemocněním, které pacienta trápí. Diabetes 2. typu často souvisí s vysokým krevním tlakem a dalšími zdravotními komplikacemi, někteří diabetici 1. typu zase mají svoji diabetickou dietu zkomplikovanou nesnášenlivostí lepku. Podívejme se, jaké potraviny v těchto případech zařadit do jídelníčku a které naopak vynechat.

Speciální diety při dalších onemocněních

Bezlepková dieta

Bezlepkovou dietu je nutné dodržovat v případě, že vaše tělo nesnáší lepek. Nejčastějšími důvody jsou alergie na lepek nebo onemocnění zvané celiakie.

Lepek vyvolává u pacientů s celiakií nebo alergií na lepek nepřiměřenou reakci imunitního systému. Hlavními projevy jsou zánětlivé změny sliznice tenkého střeva, které doprovázejí průjmy, hubnutí, mohou vést k chudokrevnosti.

Peptidy, které vznikají štěpením lepku a spouštějí autoimunitní reakci, jsou obsažené v některých obilninách – pšenici, žitu, ječmenu a ovsi. Je tedy nutné se vyhnout všem potravinám obsahujícím lepek. Jedná se o potraviny vyrobené z běžné mouky – běžné pečivo, těstoviny, hotové jíšky, omáčky, salámy šunky, sekaná, některé kečupy a majonézy. Vyhněte se také müsli a cornflakeům nebo jiným cereáliím s obsahem pšeničných nebo ovesných vloček, stejně jako potravinám, které obsahují pšeničný škrob, např. zákusky, plněné cukrovinky, ale třeba i některé bonbóny nebo čokolády. Pokud na výrobku není jasně uvedeno, že je bezlepkový, je nutné sledovat jeho složení. Z jídelníčku je třeba vyřadit i pivo, které lepek obsahuje bez výjimek.

Vhodné jsou potraviny, které mají základ v kukuřici, rýži, pohance, prosu nebo amarantu. Dále byste měli využívat všechny druhy luštěnin, zeleninu včetně brambor a ovoce. Maso je také v přirozeném stavu bezlepkové, takže by vám nemělo vadit.

Mléko a bezlepkové mléčné výrobky jsou také vhodné, ale ze začátku diety ho poškozená sliznice střeva může špatně snášet. To by se však mělo po krátké době změnit.

Žlučníková dieta

Pokud má člověk potíže se žlučníkem – žlučníkové kameny, žlučníkové záchvaty, operace žlučníku, musí dodržovat žlučníkovou dietu. Jejím hlavním znakem je omezení konzumace tuků a kořeněných jídel.

U žlučníkové diety je nutná také úprava životosprávy: jíst pravidelně a menší porce, jídlo vařit nebo dusit, vyhnout se kořeněným jídlům a dodržovat pitný režim.

Kromě tuků, tučného masa a uzenin se u žlučníkové diety musí omezit i konzumace vaječných žloutků, zrnkové kávy, sycených nápojů nebo kynutých knedlíků. Z ovoce a zeleniny je důležité vynechat hrušky, jahody, maliny, rybíz a třešně, zelí, kapustu, květák, brokolici, papriku, okurku, syrovou cibuli, houby, luštěniny a všechnu sterilovanou zeleninu. Nevhodné jsou také ořechy, ovocné knedlíky, čokoláda, zmrzlina a šlehačkové a krémové zákusky.

Často se může objevit nesnášenlivost mléka. To můžete nahradit zakysanými mléčnými výrobky nebo tvarohem.

Naopak mezi vhodná jídla patří rostlinné margaríny, máslo, rostlinné oleje, libová masa. Z uzenin můžete použít libovou šunku nebo debrecínskou pečeni. Zeleninu a ovoce je dobré vždy tepelně upravit. Při vaření lze používat zelené natě, vývar z kmínu nebo hub, červenou sladkou papriku nebo bobkový list.

Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je vaření, vaření v páře a dušení. Pokud budete připravovat pečená jídla, pečte je v alobalu, v horkovzdušné troubě nebo v nádobách, které umožňují nepoužít žádný tuk.

Jaterní dieta

Jaterní dieta je pro osoby s chronickými onemocněními jater nebo pro prodělané infekční žloutence. Její zásady jsou hodně podobné žlučníkové dietě, ale není tak přísná.

Hlavní zásadou je vynechání tuků a živočišných bílkovin, takže se vyhněte smaženým pokrmům, sádlu, slanině, přepuštěnému máslu, tučným masům, uzeninám, tučným sýrům, smetaně, majonéze, tatarské omáčce, ostrým kořením, octu. Rozhodně zapomeňte na alkohol. Nutné je omezit konzumaci ořechů a různých semínek, ze zeleniny vyřaďte květák, saláty a zelí, česnek, čerstvou cibuli a nakládanou zeleninu. Tučné ryby, kaviár, uzené ryby nebo šproty také nejsou vhodné. A vyřadit z jídelníčku budete muset i listové pečivo, kynuté buchty, koláče a čerstvé teplé pečivo.

Ledvinová dieta

Ledviny mají obrovský podíl na vylučování zplodin z těla a zároveň udržují v organismu hladinu vody a minerálů. Produkují hormony nezbytné pro normální průběh tvorby červených krvinek v kostní dření a pro správnou funkci kostního metabolismu, takže jejich porucha, respektive dlouhodobé a neléčené selhání ledvin, může vést až ke smrti.

Ledvinová dieta u pacientů, kteří nejsou léčení dialýzou, spočívá v omezení bílkovin, draslíku a sodíku. Jde hlavně o vypuštění masa a mléčných výrobků. Vyhnout byste se měli také luštěninám, , ze zeleniny petrželi, mangoldu, špenátu, květáku, řeřiše nebo brokolici. Nevhodné druhy ovoce jsou sušené meruňky, rybíz, citrusové plody, žlutý meloun nebo banány. Vlašské ořechy, arašídy, vejce nebo ovesné vločky také patří do potravin, jejichž konzumaci je nutné omezit. Celkově je nutné méně solit a dodržovat pitný režim stanovený lékařem.

Dieta při vysokém krevním tlaku

U tohoto typu onemocnění je nutné omezit hlavně potraviny, které obsahují velké množství jednoduchých cukrů, takže pro diabetiky není nijak těžké tuto dietu dodržovat. Důležité je také omezit příjem soli a naopak zvýšit příjem hořčíku, draslíku a vápníku. Vynechte vnitřnosti, uzeniny, tučná masa a tuky s obsahem soli. Kávu s kofeinem a alkoholické nápoje nekonzumujte ve větším množství a vyhněte se také potravinám konzervovaným solí a slaným pochoutkám jako jsou brambůrky a podobné pochutiny. V jídelníčku byste měli zapomenout i na instantní pokrmy.

Vhodné je stravovat se tak, aby váš jídelníček obsahoval dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných a nízkotučných potravin a hlavě vlákniny. Ideální je konzumovat drůbež a ryby, stejně jako luštěniny a ořechy.

Diskuze k článku

Komentujte

Buďte první kdo bude komentovat!

Upozornit na
avatar
wpDiscuz