Špaldovo-ořechové halušky s bazalkou

Následující recept je z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové, ve které najdete také odpovědi na otázky "Je med opravdu lékem?", "Proč se agáve sirup už nepovažuje za zdravé sladidlo?", "Jak se zorientovat v široké nabídce biomuk?" nebo "Jak využít čirok?"

Špaldovo-ořechové halušky s bazalkou

Na 4 porce potřebujete:

~ 200 g celozrnné špaldové biokrupice
~ 200 g špaldové mouky hrubé (nejde o celozrnnou mouku, lze nahradit pšeničnou hrubou) 
~ 100 g mletých vlašských ořechů (lze umlít v robotu, nasekat ponorným mixérem nebo nastrouhat na ručním mlýnku na strouhanku)
~ 2 celá biovejce
~ 2 lžičky mořské soli
~ 200 ml vody (možná budete potřebovat o 10–20 ml více vody, záleží na velikosti vajec)
~ 1 lžíce ořechového (nebo olivového) oleje
~ 200 g čerstvého kozího biosýru nebo lze použít ovčí brynzu
~ 3 lžičky sušené bazalky
~ několik opražených vlašských ořechů na servírování
~ v zimě přidejte hrst zelené řeřichy, v létě hrst čerstvé bazalky

Postup:

1. Dejte vařit vodu do velkého hrnce a osolte ji.
2. Smíchejte krupici, mouku, namleté ořechy, vejce, sůl, lžíci oleje, vodu a zamíchejte. Vznikne vám haluškové těsto.
Vody dejte do těsta nejdříve 200 ml, a až pokud by se vám těsto zdálo příliš tuhé, tak přidejte po troškách ještě
10–20 ml vody. Těsto by mělo být husté, ale jen tak, abyste ho poměrně snadno protlačili lisem na halušky. Pokud
bude těsto moc řídké, bude lisem protékat a vznikne vám spíše dlouhé kapání než halušky.
3. Nenechávejte těsto dlouho stát a co nejdříve ho do vroucí osolené vody protlačujte přes lis na halušky. Je lepší
těsto rozdělit na dvě várky. Počkejte, až halušky vyplavou a voda se bude opět vařit. Pak halušky povařte ještě
cca 4–5 minut a potom vylovte cedníkem.
4. Hned je dávejte do hrnce nebo mísy s brynzou nebo s kozím sýrem a ještě horké promíchejte. Ochuťte
bazalkou, solí, popřípadě troškou čerstvě umletého pepře a servírujte v zimě s řeřichou v létě s bazalkou a s hrstí
opražených ořechů.

Více o knize BioAbecedář Hanky Zemanové

BioAbecedář Hanky Zemanové je přehledný a kompletní průvodce světem zdravých potravin, nazývaný „biobible“ (knihu tvoří obsáhlé 4 části s celkovým počtem 432 stran). Kniha Vás naučí
zdravé potraviny rozpoznat a hlavně je skutečně denně vařit. Obsahuje nejen informace, ale také 60 oblíbených receptů z opomíjených surovin, nabízí srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy i makrobiotiky, vždy v souladu se zdravým selským rozumem.

Po 7 letech úspěšného prodeje BioAbecedáře Hanky Zemanové (4 dotisky) připravila jeho autorka Hanka Zemanová aktualizované vydání, které nově zohledňuje rozšiřující se sortiment biopotravin i aktuální poznatky z oblasti zdravé výživy.

Co nového kniha přináší?

Sortiment bioproduktů v prodejnách zdravé výživy i supermarketech se stále mění a rozrůstá. Pro běžného zákazníka je náročné se jednoduše zorientovat v tom, jaké základní biopotraviny
nakoupit a jak je konkrétně do jídelníčku zařadit. Z tohoto důvodu Hanka v novém vydání u každé kapitoly doplnila praktické informace, co a jak využívá ona ve své kuchyni, které potraviny jsou nejchutnější a její nejoblíbenější. Jedná se tak o velmi konkrétní a osobní prověřená doporučení.
Systematickou kontrolu všech odborných údajů v knize opět provedla a o nové vědecké poznatky ze světa kvalitní výživy a prevence nemocí doplnila specialistka na zdravotní prevenci a výživu
PharmDr. Margit Slimáková.

 

 

Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na