Špaldová pizza se špenátem
V teplých jarních a letních dnech je nejlépe v přírodě! Můžeme vyrazit na výlet nebo si dopřát piknik na čerstvém vzduchu. K tomu se hodí zabalit si zdravé dobroty, které nám cestování a pobyt v přírodě zpříjemní. Ochutnejte například vynikající a především zdravou variantu klasické pizzy.
Energetická hodnota na 100g: 237 kcal., 11 g tuků, 12 g bílkovin, 20 g sacharidů
Suroviny na těsto: 200 g celozrnné špaldové mouky, 50 g řepkového oleje, 100 ml vody, ½ kostky droždí, 1 vejce, špetka soli, oregano
Suroviny na směs na pizzu: 80 g ideálně 90 % šunky, 50 g rajčatového pyré, 80 g sýra mozzarella, 50 g sýra goudy light, 50 g kukuřice, 100 g cherry rajčat, 100 g listového špenátu (může být i mražený)
Postup:
- Nejdříve si připravíme těsto. V míse pečlivě promícháme mouku, olej, vejce, špetku soli a trochu oregana.
- Poté si ve vlažné vodě rozmícháme droždí a přidáme jej do těsta. Těsto nenecháváme kynout!
- Z těsta si vytvoříme rovnou placku, kterou potřeme rajčatovým pyré a poklademe šunkou, mozzarellou a strouhaným sýrem. Přidáme i zeleninu.
- Nakonec přidáme i zbylé suroviny – kukuřici, cherry rajčata a špenát (pokud použijeme špenát mražený, je nutné jej nedříve vyždímat od přebytečné vody, aby pizza nebyla mokrá).
- Pizzu pečeme asi 30 minut na 180°C.
Pavla Janovská, DiS.
1291
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný