Snídaně před půl devátou snižuje riziko rozvoje diabetu 2. typu

V rámci nové studie bylo zjištěno, že lidé, kteří snídali dříve než v 8:30, měli nižší hladinu cukru v krvi a nižší inzulinovou rezistenci, což by mohlo snížit riziko rozvoje diabetu 2. typu.

Snídaně před půl devátou snižuje riziko rozvoje diabetu 2. typu

„Zjistili jsme, že lidé, kteří snídali v dřívějších ranních hodinách, měli nižší hladinu glykemie a nižší inzulinovou rezistenci bez ohledu na to, jestli omezili konzumaci jídla na interval kratší než 10 hodin denně nebo jedli během více než 13 hodin denně,“ říká vedoucí výzkumnice MUDr. Marriam Ali ze Severozápadní univerzity v Chicagu ve státě Illinois.

Inzulinová rezistence a vysoká hladina glykemie mají vliv na metabolismus člověka, tedy na rozkládání jídla na jednodušší složky – bílkoviny, uhlohydráty (nebo cukry) a tuky. K metabolickým poruchám dochází, jsou-li tyto normální procesy narušeny.

„Jelikož se počet případů metabolických poruch, jako je diabetes 2. typu, neustále zvyšuje, chtěli jsme prohloubit naše znalosti a chápání nutričních strategií a pomoct tak bojovat proti tomuto znepokojivému narůstajícímu problému,“ uvádí Ali. Dodává také, že předchozí studie prokázaly, že tzv. přerušovaný půst („time-restricted eating“), při kterém může člověk jíst pouze během vyhrazeného intervalu dne omezeného počtem hodin, zlepšuje zdraví metabolismu. Ali a její tým chtěli zjistit, zda snídaně v časnějších ranních hodinách ovlivňuje metabolické hodnoty.

Výzkumníci analyzovali data 10 575 dospělých účastníků průzkumů National Health Survey a Nutrition Examination Survey. Účastníci byli rozděleni do tří skupin podle celkové délky doby, během které mohli jíst – méně než 10 hodin, 10-13 hodin a více než 13 hodin denně. Vědci poté rozdělili účastníky do šesti podskupin podle toho, kdy poprvé za den jedli (před nebo po půl deváté ranní).

Vědci tato data analyzovali, aby určili, zda délka doby, během které můžeme jíst a přesný čas konzumace jídla, mají vliv na hladinu glykemie nalačno a inzulinovou rezistenci. Hodnoty glykemie nalačno se mezi jednotlivými skupinami nijak významně nelišily. Inzulinová rezistence byla vyšší u skupin s kratším intervalem, během kterého mohly jíst, ale nižší u všech skupin, které poprvé jedly před půl devátou ráno.

„Tato zjištění naznačují, že čas jídla má mnohem větší vliv na metabolické procesy než délka doby vyhrazené k jídlu a podporuje tak způsoby stravování, při kterých člověk snídá brzo ráno,“ dodává Ali.

Zdroj: medicalxpress.com

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x