Smrkové výhonky: Při rýmě, proti kašli i revmatismu. Vyrobit z nich léčivý sirup je velmi snadné

Smrkové výhonky: Při rýmě, proti kašli i revmatismu. Vyrobit z nich léčivý sirup je velmi snadné
Mladé smrkové výhonky obsahují vitamin C a antioxidanty Zdroj: Pixabay

Naši předkové měli jasno. Jakmile se na smrcích v okolí začaly objevovat nové, zářivě zelené výhonky, vyrazili na sběr. I dnes jsou smrkové výhonky cenným spojencem při potížích dýchacích cest, působí protizánětlivě, a navíc povzbuzují nejen tělo, ale i mysl. Jestlipak už jste někdy vyzkoušeli domácí sirup ze smrkových výhonků? Jeho přípravu zvládnete snadno!

Jehličnany nejsou jen okrasnou součástí našich zahrad a nezbytnou součástí našich lesů. Už staří Řekové, Římané a následně různé kultury během středověku používali výhonky, šišky, semena, pryskyřice a oleje z různých druhů jehličnanů. A také naši předkové dobře znali léčivé účinky smrkových výhonků a běžně z nich doma vyráběli sirup nebo med.

Vitamin C a antioxidanty

Jehličnaté stromy, zejména jejich jehličí a kůra, jsou bohatým zdrojem bioaktivních látek. Nové výhonky smrku ztepilého (Picea abies) obsahují – na rozdíl od staršího jehličí – i vitamin C a další antioxidanty, a proto se používají jako doplněk stravy a k léčbě různých zánětlivých onemocnění, jako je revmatismus a dna.

Cukrovka a maso: Výběr masa je pro diabetiky velmi důležitý, rozhodující je obsah tuku

Bílkoviny z masa jsou pro lidské tělo velmi důležité, protože jsou kvalitní. Problémem je, že konzumace masa často souvisí s nadměrným příjmem ...

Na kašel i rýmu

Účinné látky ve smrkových výhoncích mají expektorační účinky, tlumí kašel a bolesti v krku a zklidňují dýchací cesty, takže se používají hlavně k výrobě sirupu proti kašli.

Výhonky obsahují kyselinu askorbovou neboli vitamin C, pryskyřici z jehličí, třísloviny, minerální látky, vitaminy B2 a K, karotenoidy a éterické oleje.

Vitamin C je pro tělo nesmírně důležitý

Tento základní vitamin hraje zásadní roli při udržování tkání a zdravých kostí, při ochraně buněk a krevních cév před poškozením. Navíc podporuje správnou funkci imunitního systému, přispívá k normální psychické činnosti, chrání buňky před oxidačním stresem, zlepšuje vstřebávání nehemového železa a také snižuje únavu a vyčerpání.

Díky obsahu léčivých látek mají smrkové výhonky spoustu přínosů pro lidské zdraví:

  • uvolňují ucpané dýchací cesty,
  • pomáhají při odhlenění,
  • osvěžují dech a projasňují hlas,
  • posilují imunitní systém,
  • pomáhají při revmatických bolestech,
  • působí protizánětlivě.

Využití smrkových výhonků

Smrkové výhonky můžete zkombinovat s dalšími léčivými rostlinami a připravit z nich čaj – určitě vás potěší jeho příjemná chuť a blahodárné účinky. Můžete si z nich také vyrobit domácí sirup nebo med.

Sběr smrkových výhonků

Smrky obvykle nasazují nové výhonky v květnu, ale v závislosti na počasí k tomu může dojít i dříve, nebo naopak později. V každém případě je potřeba sledovat jehličnany a vyrazit na sběr v okamžiku, kdy mají nové, světle zelené výhonky délku cca 3–5 cm.

Z každého smrku je potřeba odebrat pouze pár výhonků, aby nedošlo k poškození stromu. Vyhněte se stromům v blízkosti frekventovaných silnic a nikdy nesbírejte výhonky po dešti. Jakmile máte výhonky nasbírány, je jen na vás, jaký léčivý prostředek z nich připravíte. Můžete zkusit třeba domácí léčivý sirup. Návod najdete níže.

Můj příběh: Všechno se točí kolem mého bratra, protože má cukrovku. O mě se doma nikdo nezajímá

Róza byla, jak sama říká, tatínkova princezna. Ačkoliv měla blízko i k mámě, s otcem to bylo na úplně jiné úrovni. Řešila s ním dokonce i to, ...

Recept: Sirup proti kašli ze smrkových výhonků vyrobený za studena

Sirup proti kašli, který navíc i posiluje imunitní systém, můžete ze smrkových výhonků připravit za studena, nebo za tepla. Výhodou přípravy za studena je, že zabráníte zničení cenných složek při vaření. Jak na to?

Do sklenice střídavě vkládejte výhonky a vrstvy cukru, sklenici uzavřete a uchovávejte při pokojové teplotě na místě chráněném před přímým slunečním zářením.

Za několik dní výhonky změní barvu a slehnou, takže můžete přidat další vrstvy. Sklenici opět uzavřete a znovu počkejte, než nové výhonky trochu slehnou. Pak výhonky promíchejte. Pokud se cukr nerozpustil, přidejte trochu vody (0,5–1,5 dl), abyste stimulovali zrání. Jakmile výhonky v sirupu zblednou, přeceďte sirup a rozlijte jej do lahviček. Sirup uchovávejte v chladu a temnu.

Zdroje: naturalherbs.ro, dále dle textu

15040

Diskuze k článku