
Slaný koláč se špenátem a sýrem Feta
22. 01. 2021
Recepty
Zdravý životní styl, který je základem diabetické diety, začíná především u pravidelného režimu v jídle a také u správného výběru základních surovin, jež využijeme při přípravě těchto pokrmů. Inspirujte se následujícím receptem, který si můžete zařadit do svého jídelníčku, aby byl pestřejší, a abyste vždy měli po ruce tip, co si připravit třeba s sebou do práce.

celkem: 4 porce
1 porce: 599 Kcal, tuků: 40,5 g, bílkovin: 23,7 g, sacharidů: 35,5 g
Na těsto potřebujete: 175 g špaldové mouky, 100 g studeného másla, 1 žloutek, 4 lžičky studené vody, sůl, 10 g oleje
Na náplň: 4 vejce, 50 ml mléka, lžičku soli, mletý pepř, 150 g sýra Feta, 200 g čerstvé brokolice, 50 g červené cibule, 200 g čerstvého špenátu, 60 g červené papriky, 1 stroužek česneku, 50 g strouhané mozzarelly
Postup:
- Do misky si připravte mouku, špetku soli, rozehřáté máslo a vodu. Vše zpracujte v robotu nebo rukama, dokud nebude těsto vláčné.
- Vymažte si koláčovou formu olejem a těsto rukou a rozprostřete po formě. Po okraji těsto vytvarujte prsty podle formy. Vidličkou propíchejte povrch těsta a na 10 min. jej dejte odpočnout do ledničky.
- Troubu si předehřejte na 200°C. Pokud si chcete být jistí, že těsto při pečení nenakyne, položte na koláč pečící papír a posypte např. čočkou jako zátěž. Pečte 15 min., potom čočku odstraňte.
- Zeleninu pro náplň omyjte. Cibuli nakrájejte nadrobno, brokolici a papriku na menší kousky.
- Cibuli opečte na pánvi s malým množstvím oleje, přidejte čerstvý špenát a prolisovaný česnek.
- Přidejte brokolici a papriku, vše nechte prohřát, ochuťte solí, pepřem.
- Sýr Feta nakrájejte na plátky a rozložte na korpus koláče, posypte opečenou zeleninou a přelijte našlehaným mlékem s vejcem, solí, pepřem a posypte strouhanou mozzarellou.
- Koláč dopečte ve středu trouby ještě dalších 35 min.
Ladislava Kankrlíková
Subscribe
0 Komentáře