-- reklama --

Slaný dezert na víkend (nejen) pro diabetiky: Vyzkoušejte květákový quiche, rozplývá se na jazyku

Slaný dezert na víkend (nejen) pro diabetiky: Vyzkoušejte květákový quiche, rozplývá se na jazyku
Květákový quiche zachutná nejen diabetikům Zdroj: se souhlasem Pavly Janovské, DiS.

Každý si rád občas smlsne na něčem dobrém – diabetiky nevyjímaje. A rozhodně neplatí, že co je dobré, není zdravé. Přesvědčíme vás o tom receptem na květákový quiche, na kterém si pochutnáte jak k obědu, tak ke svačině, za tepla i za studena. A rozhodně to není diabetická strava, která by nechutnala ostatním členům rodiny – právě naopak, pochutnáte si všichni.

Co je to quiche

Quiche, česky kyš, nebo jednoduše slaný koláč. Tento zdánlivě neobvyklý pokrm má svůj původ ve Francii, kde se podává buď jako předkrm, nebo jako lehká večeře. Jeho příprava je poměrně jednoduchá a stejně jako u našich receptů najdete i u tohoto koláče nejrůznější varianty, přičemž řada francouzských rodin si právě ty své rodinné recepty střeží jako oko v hlavě. Tradičně je připravován ze smetany a šunky, lotrinský quiche ale například obsahuje smetanu, vejce a slaninu, varianta quiche au Fromage de Gruyére používá namísto smetany mléko a místo slaniny švýcarský sýr. Variant byste našli bezpočet, ta naše, na kterou najdete recept níže, je samozřejmě zdravější a lehčí, aby byla vhodná i pro diabetiky.

Černý čaj si dopřejte nejen o páté. Prospějete zdraví střev i srdce a snížíte riziko mrtvice

Černý čaj je skvělým nápojem nejen pro diabetiky. Svou chutí pohladí chuťové buňky, šálek horkého nápoje v zimě zahřeje, v létě si ho můžete ...

Květáku se diabetici bát nemusí

Dobrou zprávou je, že hlavní surovina našeho slaného koláče – květák – je pro diabetiky více než vhodná. Tato košťálová zelenina je totiž bohatým zdrojem rozpustné vlákniny, která pomáhá zpomalovat vstřebávání sacharidů. Dále je květák plný antioxidantů, jež mohou pomáhat zlepšovat citlivost na inzulín, a nachází se v něm také vitamín C, který pomáhá snižovat zánětlivé procesy v těle a taktéž zlepšuje citlivost na inzulín. Čeho pak obsahuje málo, jsou sacharidy, což je pro diabetiky významné plus. Opomenout v jeho složení však nesmíme ani vitamín K pro zdravé funkce mozku, glukosinoláty prospěšné pro paměť, cholin pro dobrou náladu, či sulforafan, který snižuje hladinu glukózy v krvi a zlepšuje citlivost na inzulin.

Z deníku diabetika: Partner mě opustil kvůli cukrovce. Jeho postoj mi leží v žaludku dodnes

Irena žije s cukrovkou 2. typu již téměř pět let. Toto onemocnění jí lékaři diagnostikovali v jejích 51 letech. Naštěstí se jí podařilo podchytit ...

Recept na květákový quiche

A nyní už se pojďme pustit do přípravy zdravější varianty slaného koláče vhodného na oběd, svačinu i večeři. Recept na něj připravila nutriční terapeutka Pavla Janovská, DiS.

Suroviny na těsto:

  • 100 g másla (kokosové či klasické kravské)
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 8 lžic vody
  • špetka soli

Suroviny na náplň:

  • 500 g čerstvého květáku
  • 300 g zakysané smetany (16 % tuku)
  • 120 g plísňového sýra
  • 4 celá vejce
  • sůl
  • muškátový oříšek

Postup přípravy:

  1. V robotu nebo ručně připravíme ze surovin na těsto směs, kterou následně vyválíme a vložíme do formy.
  2. Poté si připravíme náplň. Omyjeme květák a pova­říme jej doměkka.
  3. Po vychladnutí květák nožem najemno rozsekáme a promícháme se sýrem, smetanou, vejci, solí a muš­kátovým oříškem.
  4. Hotovou směs nalijeme na těsto.
  5. Z ořezu těsta můžeme vytvořit pásky a naskládat nahoru na quiche jako mřížku.
  6. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 35–40 minut.
  7. Po vychladnutí nakrájíme.

V 1 porci je obsaženo: 127 kcal, 6 g tuků, 7 g bílkovin a 11 g sacharidů.

Quiche je možno servírovat ve studené i teplé va­riantě.

Dobrou chuť!

Zdroje: diabetes.org.uk, cs.wikipedia.org, dále dle textu

2997

Diskuze k článku