Skvělá sušenková zmrzlina s arašídovým máslem, která vás osvěží i v tom největším parnu

Skvělá sušenková zmrzlina s arašídovým máslem, která vás osvěží i v tom největším parnu
Arašídy mají mnoho benefitů, ale jsou také kaloricky velmi náročné Zdroj: Freepik

S létem a vlnou veder přichází i snaha ochladit naše tělo nějakou studenou dobrůtkou. Někdo nedá dopustit na půllitr s nachmeleným obsahem, jinému postačí osvěžující voda s plátkem citrónu, ale jsem si jistá, že téměř všichni, od dětí až po dospělé, nikdy neodolají v parném létě zmrzlině v kornoutu. Já vám dnes prozradím recept na sušenkovou zmrzlinu, která je nabitá bílkovinami i zdravými tuky.

Vybaví se vám vůně a chuť arašídů? Pro mě je to čisté nebe v puse. A spousty výživových poradců se mnou budou souhlasit, že jsou skvělým zdrojem živin, minerálů, antioxidantů a vitamínů. Dneska si totiž, kromě receptu, také posvítíme na arašídové máslo, které budete k výrobě sušenkové zmrzliny potřebovat.

Fakt: Ořechové máslo by mělo být tvořeno ze 100 % arašídy. Žádná sůl, žádný cukr ani přidaný olej. 

Arašídy pod drobnohledem

Podzemnice olejná, nebo také arašídy či buráky, pochází prapůvodně z Bolívie, kde byla pěstována již před několika tisíci lety. V 17. století se o arašídech zmiňují i některé evropské texty. I když vás to možná překvapí, tak podzemnice olejná vlastně není ořech, ale jedná se o luštěninu.

Zajímavost: První arašídové máslo bylo vyrobeno v USA v roce 1895 a bylo určeno pro pacienty bez chrupu jako zdravá náhrada proteinů.

Nahraďte přidané kalorie fit potravinami: Místo majonézy dejte řecký jogurt nebo avokádo

Vyměnit potraviny za nějakou zdravější alternativu se nazývá food swaps. Konkrétně u majonézy to znamená použít kvalitní řepkový olej, využít do ...

Co najdeme v arašídovém másle a čemu prospěje?

V první řadě je krém nebo máslo z arašídů skvělým zdrojem bílkovin, ale kromě proteinů obsahuje i veliký podíl tuků a vlákniny. Pochoutka z podzemnice olejné je velmi kaloricky náročná a nemělo by se to s ní přehánět, ale díky svému složení má na tělo vysoký sytící efekt a zároveň je skvělým zdrojem živin, minerálů, antioxidantů a vitamínů.

Konkrétně je arašídové máslo skvělým zdrojem omega-3, omega-6 a omega-9 mastných kyselin. Obsahuje také vitamíny ze skupiny B, včetně riboflavinu, niacinu, thiaminu, kyseliny pantothenové, mědi, manganu, draslíku, vápníku, železa, hořčíku, zinku a selenu. Dále:

  • mají arašídy vysoký podíl antioxidantů, které mají vliv na správné fungování imunity,
  • je dobrým zdrojem vitamínů E, což je antioxidant zpomalující stárnutí,
  • vláknina snižuje krevní tlak, ale také udržuje stabilní hladinu glykémie,
  • hořčík pomáhá při regeneraci svalstva během spánku,
  • zinek posílí náš mozek a smysly.

Energetická hodnota arašídového másla na 100 g | zdroj: DiaStyl

Kam s ním?

Samotná semena podzemnice olejné se dají sehnat nevyloupaná, ale jsou oblíbená i pražená a solená. K dostání jsou i s kukuřičnou moukou v podobě křupek, v tyčinkách, nápojích a polévkách. Přidat je můžete ale i do salátu, omáček nebo do indického kari.

Arašídový krém se vyznačuje jemnou a krémovou konzistencí, která je vhodná do studené i teplé kuchyně. Slouží jako alternativa k máslu, a je tedy možné si ho jen tak namazat na chleba (výborný je s banánem nakrájeným na plátky a řeckým jogurtem pro další dodání bílkovin). Arašídový krém můžete ale přidat i do smoothie, k ovoci, do tvarohu, pečiva, koláčků a orientálních omáček.

Recept: Sušenková zmrzlina s řeckým jogurtem a arašídovým krémem

Kromě arašídového másla se v tomto receptu vyskytuje i řecký jogurt, a to právě z důvodu vyváženosti. Kromě toho, že přidá zmrzlině další kvalitní bílkoviny, pomáhá tento typ jogurtů i zvýšit vstřebávání vápníku, podporuje imunitu a napomáhá trávení. Samotné bílkoviny jsou vždy důležité a v žádném receptu by neměly chybět – jsou totiž nezbytné pro tvorbu svalové hmoty.

Tip: Abyste dosáhli vyváženosti z hlediska tuků, vybírejte řecký jogurt s nízkým obsahem tuku.

Suroviny:

  • 170 g sušenek bez přidaného cukru
  • 1 vanička řeckého jogurtu
  • 1 lžíce arašídového krému
  • 2 lžíce sladidla
  • 1 kelímek čokoládového pudinku

Foto postup | zdroj: DiaStyl

Postup:

  1. Připravte si pečicí papír, na který ve dvou až ve třech řadách rozdělíte polovinu sušenek bez přidaného cukru (v tomto případě vybírejte ty s označením sugar free).
  2. Mezitím si připravte řecký jogurt, do kterého přidáte arašídové máslo a sladidlo (velký přehled najdete zde).
  3. Řeckým jogurtem s arašídovým máslem a sladidlem potřete sušenky a na tuto směs přidejte kelímek High protein pudinku – samozřejmě si můžete doma udělat čokoládový pudink z prášku.
  4. Na úplný závěr poklaďte zbytek sušenek a dejte zamrazit minimálně přes noc.
  5. Zmrzlé nakrájejte přesně podle linií sušenek.

Dobrou chuť.

Zdroje: recept autorky, fitness007.cz, allnature.cz

951

Diskuze k článku