
Astaxantin je pozoruhodný potravinový doplněk. Dokáže zlepšit citlivost na inzulín
Cukr je sladící látka způsobující závislost. Někteří vědci považují cukr dokonce za stejně návykový jako drogy nebo alkohol. A aniž bychom to vůbec tušili, nevědomky konzumujeme tolik cukru, že by to podle Světové zdravotnické organizace vystačilo běžně zdravému člověku i na několik dnů. Přitom jeho nadměrná konzumace způsobuje obezitu, diabetes a další přidružené neduhy. Pojďte se s námi podívat na potraviny, kde byste přidaný cukr rozhodně nečekali.
Přidaný skrytý cukr se dostává do vysoce průmyslově zpracovaných potravin a samozřejmě není přirozenou součástí těchto výrobků. Nadměrná konzumace cukru stojí za řadou civilizačních chorob – zvyšuje závislost na sladkém, způsobuje nadváhu, poruchy kardiovaskulárního spektra, zhoršuje paměť i pleť, a především oslabuje imunitu.
V rámci běžného stravování by cukr neměl tvořit více než 10 % z celkového denního energetického příjmu, což odpovídá asi 50 g cukru. Pokud se však snažíte zhubnout, nebo si hlídáte příjem cukru ze zdravotního hlediska, je doporučeno tuto dávku snížit až o polovinu.
Fakt: Více než 50 % průmyslově zpracovaných potravin obsahuje přidaný cukr.
Výrobci přidávají cukr do potravin z mnoha důvodů – především tím upravují konzistenci jídla, zlepšují jeho chuť, ale zároveň vyvolávají v uživateli touhu vrátit se a výrobek si znovu koupit. Cukr totiž zvyšuje uvolňování dopaminu a aktivuje systém odměňování – stejně jako u drog.
Zajímavost: Neurobiolog Serge Ahmed provedl studii na potkanech, při které v 9 z 10 případů dala zvířata přednost sladkému nápoji před kokainem.
Důležitou součástí poznání potravin je tak číst jejich etikety, ale nedejte se zmást. Marketingovým tahem je nenazývat věci pravými jmény – glukózu a fruktózu nejspíš znáte, ale existují i názvy, které se zdají jako zdravější varianty, přitom se stále jedná o jednoduchý sacharid: jsou jimi agávový sirup, datlový sirup, dextróza, galaktóza, isoglukóza, karamel, kokosový sirup, koncentrovaná ovocná šťáva, kukuřičný sirup, laktóza, maltóza, melasa, palmový sirup, sacharóza, obilný slad, škrob aj.
Fakt: Výrobci uvádějí na obalu i několik různých názvů současně právě z toho důvodu, aby se množství cukru ve výrobku na první pohled snížilo.
Takové omáčky obsahují velký podíl cukrů, soli a éček. Patří sem například kečup, různé majonézy, ale dokonce i salátové zálivky či dresinky, které z vašeho salátu udělají poměrně kalorickou bombu.
Tip: Udělejte si salátový dresink doma. Smíchejte olivový olej s citronem, česnekem, trochou hořčice a přidejte čerstvé bylinky.
Dalším mylným předpokladem je, že snídaňové cereálie jsou doslova nabité zdravím. Cereálie bývají bohužel praženy na velkém množství tuku, ale zároveň jsou i doslazovány. Nejohroženější tak jsou především děti, které cereálie všemožných tvarů a chutí milují – přitom jsou plné skrytých cukrů a tuků. Jinak na tom nejsou müsli tyčinky, které mají vysoký glykemický index, a jejich jogurtové nebo čokoládové polevy bývají plné palmového tuku a skrytého cukru.
Změna stravy, fyzická aktivita a jiný životní styl jsou zásady, na kterých stojí tato prastará indická lékařská praxe. Pojďme se na tyto ...
V ovocném kompotu samozřejmě nějaký ten cukr čekáme, ale víte, že například v červené paprice ve sladkokyselém nálevu je přibližně 7 gramů přidaného cukru? Stejně tak na tom může být i sterilizovaná kukuřice nebo hrášek. V těchto případech platí, že je etikety opravdu důležité číst.
I tady jsme často obětí marketingového hraní se slovy, kdy se celozrnný nahrazuje za cereální nebo vícezrnný. Zatímco celozrnné pečivo obsahuje komplexní sacharidy, protože se mele z celého zrna (jak název napovídá), ostatní pečivo je často pouze obarveno karamelem do hněda – krásným příkladem je cereální kaiserka, kterou většina považuje za zdravou variantu pečiva.
Pořádná dávka cukru se však dostává i chlebům, které díky tomu lépe vykynou, zlepší se jim chuť a zároveň mají zlatavou kůrku.
Tyto výrobky jsou velmi důležité pro náš organismus, obsahují bílkoviny, ale i mléčné kultury, které prospívají našemu zažívání. Bohužel především jogurtové nebo kefírové nápoje s příchutěmi jsou past pro naše hubnutí.
Samotnou kapitolou jsou pak výrobky odtučněné, ať už se jedná o nízkotučné jogurty nebo odtučněné sýry. To, že jim byl odebrán tuk, znamená, že jim byla odebrána i chuť, která musí být něčím nahrazena. Ve velkém množství případů je to právě cukr. Sáhněte proto po potravinách se střední tučností.
Fakt: Pamatujte na to, že největší podíl přísad je vždy na začátku seznamu.
To, že některý alkohol obsahuje přidaný cukr, jsme už psali. Víte však, jak je to s džusy? Samozřejmě tyto nápoje jsou sladké samy o sobě – v případě 100% džusů se však jedná o přirozeně se vyskytující cukr z ovoce. Pokud narazíte na výrobky s označením „nektar“ nebo „ovocná šťáva“, jsou z velké části plné cukru. Přidaného cukru se však dočkáte u stále více oblíbených „domácích limonád“.
Málokdo si uvědomí, že i ochucené cappuccino nebo latté může obsahovat nějaký cukr – ten se množstvím kalorií někdy vyrovná i obědu. Přidáte-li si do něj i oříškovou nebo karamelovou příchuť, můžete si být jistí, že svou denní dávku cukru jste už dávno vyčerpali.
Velkým překvapením pro mě byla informace o sušeném mase, které je vlastně také zpracovanou potravinou. Samozřejmě to není pravidlo, ale obsahuje-li sušené maso i některé příchutě, je celkem velká pravděpodobnost, že v sobě ukrývá i skryté cukry. Dalším takovým strašákem je fast food, který je sám o sobě hodně kalorický a obsahuje hodně tuků. V běžném hamburgeru však přijmete i 10 gramů cukru, a to nemluvím o tom, že si určitě dopřejete i nějaký sycený nápoj.
Skrytý cukr však nalezneme i v běžně slaných pokrmech. Jedná se o brambůrky, sushi, buráky ve wasabi, polévkové a kořenící směsi, pytlíkové polévky nebo omáčky, ale dokonce i v uzeninách nebo krevetových tyčinkách nalezneme přidaný cukr.
Zajímavost: V jednom případě byl cukr nalezen dokonce i v tabáku určeném k ručnímu balení cigaret.
Opakuji to stále dokola. Potraviny samy o sobě nejsou jedem, pouze jejich množství. Dopřát si jednou za čas něco nezdravého je tak úplně v pořádku. Na druhou stranu však není záhadou, proč je v nynější době diabetes doslova epidemií, zatímco před sto lety, kdy nebyl dostupný takový výčet průmyslově zpracovaných potravin, se jednalo o ojedinělé onemocnění. Ať už se tedy zajímáte o zdravý životní styl, nebo máte diabetes, je vždy nutné pečlivě číst etikety.
Zajímavost: Ke snižování cukrů ve stravě by mělo docházet postupně, nikoliv nárazově. Hrozí pak „absťák“ – tedy abnormální chuť na sladké.
Zdroje: spotrebitele.dtest.cz, pestryjidelnicek.cz, stobklub.cz
1359