Skrytá sůl: Na jaké výrobky si dát pozor?

Většina Čechů v dnešní době zkonzumuje denně v průměru asi 16 gramů soli, což je tří- až pětinásobek zdravotně nezávadné dávky pro dospělého člověka. Každý namítne: „Já ale příliš nesolím!“ Bohužel, většina soli, kterou sníme, pochází z průmyslově zpracovaných či fastfoodových jídel.

Skrytá sůl: Na jaké výrobky si dát pozor?

Není žádné tajemství, že vyšší příjem kuchyňské soli (a v ní obsaženém sodíku) souvisí s vysokým krevním tlakem. Ten ohrožuje zdravý vývoj a správnou funkci srdce i ledvin. Proto Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila doporučení pro maximální denní dávku soli. U zdravého dospělého člověka je to 5 gramů a u rizikových pacientů (diabetiků a hypertoniků) je limit snížen dokonce jen na 3 gramy soli za den. Sůl navíc podporuje chuť k jídlu, a proto přesolování jídel může vést k obezitě.

Jak si uhlídat příjem sodíku?

Vzhledem k výše uvedeným rizikům, by si organismus každého z nás zasloužil, abychom ke svému zdraví přistupovali zodpovědněji a více si hlídali příjem sodíku. Jak na to?

1) Vybírejte si v obchodě potraviny s nízkým obsahem soli – ideálně do 2g na 100g výrobku.

2) Buďte trpěliví. Snižujte množství soli pomalu a postupně. Tak nezaznamenáte chuťový rozdíl. Po ně-jaké době se vám vaše původní strava bude zdát přesolená. Pamatujte si, že každá i malá změna je krokem ke zdravému srdci.

3) Dávejte přednost původní chuti potravin a nezaměňujte ji za chuť soli.

4) Dostanete-li chuť na slané brambůrky, kupte si menší balení. A dnešní překročenou dávku soli omezte hned následující den. Slané pochoutky je však vhodnější vyměnit za zeleninu, ovoce či nesolené ořechy.

5) Naučte se používat co nejméně zpracovaného masa, uzenin či rybích konzerv. Upřednostňujte nezpracované maso s přirozeně nízkým obsahem soli, zeleninu a ovoce.

6) Omezte konzumaci připravených omáček a kořenicích směsí. Vyhněte se sojové omáčce či instantním nudlím.

7) Konzervovanou zeleninu před použitím sceďte, případně ji ještě propláchněte vlažnou vodou. Tím můžete snížit obsah sodíku o 9 až 23%. Vhodnější je používat zeleninu mraženou.

8) Pro dochucení pokrmu použijte jiné druhy koření či bylinky (oregano, majoránka, bazalka, tymián, rozmarýn, česnek, pažitka…) a solte minimálně. Do brambor, těstovin a rýže sůl nedávejte. Dosolte je těsně před podáváním nebo můžete počkat a osolit vše až při stolování. Velice vhodná k tomuto účelu je čerstvě mletá hrubozrnná himálajská, mořská sůl nebo sůl Maldon. Pokrm dosolte vždy až po ochutnání.

Jak si tělo poradí s nadbytečnou solí?

Kuchyňská sůl neboli chlorid sodný je pro nás nejvýznamnějším zdrojem sodíku. Tělo potřebuje tento základní minerál pro řadu svých funkcí, jako je přenos nervových impulzů či zabezpečení správné výše krevního tlaku. Hladina sodíku v krvi proto musí být pečlivě udržována. Pokud sníme hodně soli, dostaví se žízeň a vypijeme vodu. Tím zředíme krev, abychom udrželi správnou koncentraci sodíku. Většinu přebytečné soli a vody nakonec vyloučíme v moči. To však bohužel znamená zvýšenou zátěž při hydroregulaci v těle.

Ladislava Kankrlíková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na