Síla cizrny v zimních měsících: Zahřeje, zasytí a udrží vaše chutě pod kontrolou

Síla cizrny v zimních měsících: Zahřeje, zasytí a udrží vaše chutě pod kontrolou
Polévkou z cizrny můžete dokonce nahradit i hlavní jídlo Zdroj: Pixabay

Cicer beraní, který svým tvarem opravdu připomíná beraní hlavu, je vůbec z prvních pěstovaných plodin na světě. Má několik skvělých vlastností a je přímo nabitý vitamíny a minerály. Díky těmto zdravotním benefitům a jemné oříškové chuti je v posledních letech čím dál tím více vyhledávaný. Navíc obsahuje všechny makronutrienty, které lidské tělo potřebuje, a proto je oblíbeným jídlem i u veganů a vegetariánů. Pojďte se cizrnou zahřát ve skvělé krémové polévce. 

Ať už jste se o vánočních svátcích hlídali, nebo ne, leden nám tak nějak přirozeně velí ubrat na kaloriích. Prosincové přejídání se salátem, smaženými řízečky, chlebíčky a jednohubkami většinou v lednu nahrazují studené saláty a krůtí maso.

Není potřeba bezhlavě se pouštět do drastických diet, při kterých vám spíše hrozí jo-jo efekt. Naopak správně vybranými jídly a jejich kombinací můžete udržet své chutě na uzdě a shodit i nějaké to nabrané vánoční kilčo – v tom všem vám pomůže cizrna.

Její původ

Cizrně se kromě „beraní“ přezdívá i římský hrách. Je to vlastně luštěnina, která pochází z východu a byla pěstována už starověkými Egypťany v roce 3 500 př. n. l. Latinský název cicer znamená „kikis“ a je odvozen od řeckého slova pro sílu, energii a vitalitu.

Zajímavost: Nynějším největším producentem cizrny je Indie.

Co v cizrně najdete

V jednom šálku této superpotraviny najdete přibližně 470 mg draslíku, který vyrovnává tlak uvnitř buněk a je prospěšný srdci. Dále obsahuje polovinu denní dávky vitamínu B6 a stejnou dávku manganu – ten je důležitý také v těhotenství pro správný vývoj miminka. Dále je cizrna bohatá na vitamíny A, B, C, E, K, vápník, železo, fosfor, hořčík a draslík.

Benefity ciceru

Jednou z nejhlavnějších složek cizrny je železo, které je užitečné především pro lidi bojující s anémií. Díky obsahu draslíku zlepšuje krevní oběh, reguluje krevní tlak a je také vhodná pro lidi s obezitou. Dále také:

  • je cizrna užitečná při snižování hladiny cholesterolu,
  • posiluje kosti,
  • dokáže udržet normální hladinu krevního cukru,
  • snižuje riziko civilizačních chorob – včetně diabetu,
  • vylučuje nadbytečné soli z těla,
  • má nízký glykemický index,
  • navozuje dlouhodobý pocit sytosti a je tedy vhodná do redukčních jídelníčků,
  • obsahuje velké množství rozpustné vlákniny,
  • může snižovat výskyt některých druhů rakoviny,
  • má pozitivní účinky na srdce.

Nedostatek bílkovin ve stravě je nejčastější příčinou přejídání a obezity

Bílkoviny, tuky a sacharidy patří mezi hlavní živiny lidského těla. Zatímco sacharidům a tukům jsou věnovány rozsáhlé studie a nekonečné články, ...

Nutriční profil

Cizrna je především vyvážené, středně kalorické jídlo, které obsahuje sacharidy, vlákninu, bílkoviny i tuky. Díky takovému nutričnímu profilu pomáhá cizrna dosáhnout rychleji sytosti, přičemž pocit nasycení trvá mnohem déle.

Složení cizrny v jedné porci (cca 50 g):

  • kalorie – 179,
  • sacharidy – 25 g,
  • vláknina – 6 g,
  • bílkoviny – 10 g,
  • tuky – 2 g.

Příprava

Cizrnu si můžete koupit sušenou nebo sterilizovanou v konzervě. V případě sušené luštěniny je potřeba ji namočit minimálně na 10 hodin, poté ji opláchnout ve studené vodě a následně povařit. Důležité je nepřidávat sůl, jinak by cizrna ztvrdla – ta se přidává až nakonec.

Z cizrny se nejčastěji připravuje hummus, ale také falafel nebo indický dal. Je možné ji upéct s kořením v troubě, a nahradit tak mlsání oříšků, nebo ji použít při vaření v polévce.

Recept na cizrnovo-pórkovou polévku

Tato polévka vás krásně zahřeje a zasytí. A když přidáte nějakou bílkovinu navíc, může se rychle a jednoduše stát plnohodnotným hlavním jídlem, které bude vhodné do každého jídelníčku.

Suroviny:

  • 250 g cizrny
  • 1 pórek
  • 2 brambory
  • 2 stroužky česneku
  • zeleninový vývar
  • máslo
  • majoránka
  • sůl, pepř
  • špetka chilli
  • kmín

Postup:

  1. Na másle zpěníme pórek, přidáme cizrnu (já používám z konzervy), na kostičky nakrájené brambory a zalijeme vývarem.
  2. Vaříme do změknutí brambor (v případě, že jste použili cizrnu sušenou a měli jste ji přes noc pouze namočenou, uvařte nejprve cizrnu a pórek s brambory přidejte déle).
  3. Osolte, opepřete, přidejte chilli a kmín.
  4. Pokud máte rádi polévky krémové, vypněte plotýnku a přidejte smetanu na vaření s obsahem tuku max. 12 %.
  5. Na závěr rozdrťte mezi prsty majoránku a polévku rozmixujte.
  6. Na talíř přidejte pro doplnění bílkovin zastřené vejce a opečenou cizrnu.

Jak na pečenou cizrnu? V misce smíchejte cizrnu, pár kapek olivového oleje a koření podle chuti (pepř, sůl, paprika, kari apod.). Dejte na plech s pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby na 200 °C. 

Dobrou chuť!

Zdroje: recept autorky, celostnimedicina.cz

6906

Diskuze k článku