
Síla cizrny v zimních měsících: Zahřeje, zasytí a udrží vaše chutě pod kontrolou

Cicer beraní, který svým tvarem opravdu připomíná beraní hlavu, je vůbec z prvních pěstovaných plodin na světě. Má několik skvělých vlastností a je přímo nabitý vitamíny a minerály. Díky těmto zdravotním benefitům a jemné oříškové chuti je v posledních letech čím dál tím více vyhledávaný. Navíc obsahuje všechny makronutrienty, které lidské tělo potřebuje, a proto je oblíbeným jídlem i u veganů a vegetariánů. Pojďte se cizrnou zahřát ve skvělé krémové polévce.
Ať už jste se o vánočních svátcích hlídali, nebo ne, leden nám tak nějak přirozeně velí ubrat na kaloriích. Prosincové přejídání se salátem, smaženými řízečky, chlebíčky a jednohubkami většinou v lednu nahrazují studené saláty a krůtí maso.
Není potřeba bezhlavě se pouštět do drastických diet, při kterých vám spíše hrozí jo-jo efekt. Naopak správně vybranými jídly a jejich kombinací můžete udržet své chutě na uzdě a shodit i nějaké to nabrané vánoční kilčo – v tom všem vám pomůže cizrna.
Její původ
Cizrně se kromě „beraní“ přezdívá i římský hrách. Je to vlastně luštěnina, která pochází z východu a byla pěstována už starověkými Egypťany v roce 3 500 př. n. l. Latinský název cicer znamená „kikis“ a je odvozen od řeckého slova pro sílu, energii a vitalitu.
Zajímavost: Nynějším největším producentem cizrny je Indie.
Co v cizrně najdete
V jednom šálku této superpotraviny najdete přibližně 470 mg draslíku, který vyrovnává tlak uvnitř buněk a je prospěšný srdci. Dále obsahuje polovinu denní dávky vitamínu B6 a stejnou dávku manganu – ten je důležitý také v těhotenství pro správný vývoj miminka. Dále je cizrna bohatá na vitamíny A, B, C, E, K, vápník, železo, fosfor, hořčík a draslík.
Benefity ciceru
Jednou z nejhlavnějších složek cizrny je železo, které je užitečné především pro lidi bojující s anémií. Díky obsahu draslíku zlepšuje krevní oběh, reguluje krevní tlak a je také vhodná pro lidi s obezitou. Dále také:
- je cizrna užitečná při snižování hladiny cholesterolu,
- posiluje kosti,
- dokáže udržet normální hladinu krevního cukru,
- snižuje riziko civilizačních chorob – včetně diabetu,
- vylučuje nadbytečné soli z těla,
- má nízký glykemický index,
- navozuje dlouhodobý pocit sytosti a je tedy vhodná do redukčních jídelníčků,
- obsahuje velké množství rozpustné vlákniny,
- může snižovat výskyt některých druhů rakoviny,
- má pozitivní účinky na srdce.
Nedostatek bílkovin ve stravě je nejčastější příčinou přejídání a obezity
Bílkoviny, tuky a sacharidy patří mezi hlavní živiny lidského těla. Zatímco sacharidům a tukům jsou věnovány rozsáhlé studie a nekonečné články, ...
Nutriční profil
Cizrna je především vyvážené, středně kalorické jídlo, které obsahuje sacharidy, vlákninu, bílkoviny i tuky. Díky takovému nutričnímu profilu pomáhá cizrna dosáhnout rychleji sytosti, přičemž pocit nasycení trvá mnohem déle.
Složení cizrny v jedné porci (cca 50 g):
- kalorie – 179,
- sacharidy – 25 g,
- vláknina – 6 g,
- bílkoviny – 10 g,
- tuky – 2 g.
Příprava
Cizrnu si můžete koupit sušenou nebo sterilizovanou v konzervě. V případě sušené luštěniny je potřeba ji namočit minimálně na 10 hodin, poté ji opláchnout ve studené vodě a následně povařit. Důležité je nepřidávat sůl, jinak by cizrna ztvrdla – ta se přidává až nakonec.
Z cizrny se nejčastěji připravuje hummus, ale také falafel nebo indický dal. Je možné ji upéct s kořením v troubě, a nahradit tak mlsání oříšků, nebo ji použít při vaření v polévce.
Recept na cizrnovo-pórkovou polévku
Tato polévka vás krásně zahřeje a zasytí. A když přidáte nějakou bílkovinu navíc, může se rychle a jednoduše stát plnohodnotným hlavním jídlem, které bude vhodné do každého jídelníčku.
Suroviny:
- 250 g cizrny
- 1 pórek
- 2 brambory
- 2 stroužky česneku
- zeleninový vývar
- máslo
- majoránka
- sůl, pepř
- špetka chilli
- kmín
Postup:
- Na másle zpěníme pórek, přidáme cizrnu (já používám z konzervy), na kostičky nakrájené brambory a zalijeme vývarem.
- Vaříme do změknutí brambor (v případě, že jste použili cizrnu sušenou a měli jste ji přes noc pouze namočenou, uvařte nejprve cizrnu a pórek s brambory přidejte déle).
- Osolte, opepřete, přidejte chilli a kmín.
- Pokud máte rádi polévky krémové, vypněte plotýnku a přidejte smetanu na vaření s obsahem tuku max. 12 %.
- Na závěr rozdrťte mezi prsty majoránku a polévku rozmixujte.
- Na talíř přidejte pro doplnění bílkovin zastřené vejce a opečenou cizrnu.
Jak na pečenou cizrnu? V misce smíchejte cizrnu, pár kapek olivového oleje a koření podle chuti (pepř, sůl, paprika, kari apod.). Dejte na plech s pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby na 200 °C.
Dobrou chuť!
Zdroje: recept autorky, celostnimedicina.cz
4494