
Low Carb recept: Trhaný králík na smetanové omáčce s celerovým knedlíkem
Cicer beraní, který svým tvarem opravdu připomíná beraní hlavu, je vůbec z prvních pěstovaných plodin na světě. Má několik skvělých vlastností a je přímo nabitý vitamíny a minerály. Díky těmto zdravotním benefitům a jemné oříškové chuti je v posledních letech čím dál tím více vyhledávaný. Navíc obsahuje všechny makronutrienty, které lidské tělo potřebuje, a proto je oblíbeným jídlem i u veganů a vegetariánů. Pojďte se cizrnou zahřát ve skvělé krémové polévce.
Ať už jste se o vánočních svátcích hlídali, nebo ne, leden nám tak nějak přirozeně velí ubrat na kaloriích. Prosincové přejídání se salátem, smaženými řízečky, chlebíčky a jednohubkami většinou v lednu nahrazují studené saláty a krůtí maso.
Není potřeba bezhlavě se pouštět do drastických diet, při kterých vám spíše hrozí jo-jo efekt. Naopak správně vybranými jídly a jejich kombinací můžete udržet své chutě na uzdě a shodit i nějaké to nabrané vánoční kilčo – v tom všem vám pomůže cizrna.
Cizrně se kromě „beraní“ přezdívá i římský hrách. Je to vlastně luštěnina, která pochází z východu a byla pěstována už starověkými Egypťany v roce 3 500 př. n. l. Latinský název cicer znamená „kikis“ a je odvozen od řeckého slova pro sílu, energii a vitalitu.
Zajímavost: Nynějším největším producentem cizrny je Indie.
V jednom šálku této superpotraviny najdete přibližně 470 mg draslíku, který vyrovnává tlak uvnitř buněk a je prospěšný srdci. Dále obsahuje polovinu denní dávky vitamínu B6 a stejnou dávku manganu – ten je důležitý také v těhotenství pro správný vývoj miminka. Dále je cizrna bohatá na vitamíny A, B, C, E, K, vápník, železo, fosfor, hořčík a draslík.
Jednou z nejhlavnějších složek cizrny je železo, které je užitečné především pro lidi bojující s anémií. Díky obsahu draslíku zlepšuje krevní oběh, reguluje krevní tlak a je také vhodná pro lidi s obezitou. Dále také:
Bílkoviny, tuky a sacharidy patří mezi hlavní živiny lidského těla. Zatímco sacharidům a tukům jsou věnovány rozsáhlé studie a nekonečné články, ...
Cizrna je především vyvážené, středně kalorické jídlo, které obsahuje sacharidy, vlákninu, bílkoviny i tuky. Díky takovému nutričnímu profilu pomáhá cizrna dosáhnout rychleji sytosti, přičemž pocit nasycení trvá mnohem déle.
Cizrnu si můžete koupit sušenou nebo sterilizovanou v konzervě. V případě sušené luštěniny je potřeba ji namočit minimálně na 10 hodin, poté ji opláchnout ve studené vodě a následně povařit. Důležité je nepřidávat sůl, jinak by cizrna ztvrdla – ta se přidává až nakonec.
Z cizrny se nejčastěji připravuje hummus, ale také falafel nebo indický dal. Je možné ji upéct s kořením v troubě, a nahradit tak mlsání oříšků, nebo ji použít při vaření v polévce.
Tato polévka vás krásně zahřeje a zasytí. A když přidáte nějakou bílkovinu navíc, může se rychle a jednoduše stát plnohodnotným hlavním jídlem, které bude vhodné do každého jídelníčku.
Jak na pečenou cizrnu? V misce smíchejte cizrnu, pár kapek olivového oleje a koření podle chuti (pepř, sůl, paprika, kari apod.). Dejte na plech s pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby na 200 °C.
Dobrou chuť!
Zdroje: recept autorky, celostnimedicina.cz
6906