Sezóna hub začíná! 5 receptů pro diabetiky

Momentálně propuká to pravé období pro nadšené houbaře. Pokud se tedy vydáte do lesa a skutečně si domů přinesete úlovek, můžete si připravit lahodné pokrmy, na kterých si pochutnají bez obav i diabetici!

Sezóna hub začíná! 5 receptů pro diabetiky

Přinášíme vám pět rozmanitých diabetických receptů, v kterých zužitkujete nasbírané lesní houby různých druhů. Jsou více méně nízkokalorické a v podstatě tedy i zdravé. Dáte přednost hřejivé houbové polévce anebo spíš hlavnímu chodu v podobě kroupového rizota?

5 receptů z hub pro diabetiky: Polévka z lesních hub

Jako první se představí vydatná polévka z lesních hub, kterou zvládnete připravit během několika málo minut. Dokonale zahřeje v chladných podzimních dnech! Diabetik z ní nemusí mít obavy, obsahuje totiž suroviny v souladu s diabetickou dietou.

Potřebné ingredience na polévku z lesních hub

  • olivový olej: 1 lžička
  • cibule: 1 kus (pokrájené na kostky)
  • řapíkatý celer: 1 stonek (pokrájené na kostky)
  • čerstvé lesní houby (různé druhy): cca 450 gramů + ¼ hrnku krájených, orestovaných hub
  • lisovaný česnek: 2 stroužky
  • hladká mouka: 2 lžíce
  • kuřecí vývar s nízkým obsahem soli: 4 hrnky
  • celý bobkový list: 1 kus
  • sůl: ¼ lžičky
  • mletý černý pepř: ¼ lžičky
  • odstředěné mléko: ½ hrnku

Jak připravit polévku z lesních hub?

Začněte tím, že si oloupete cibuli, řapíkatý celer a obojí nakrájíte na stejně velké kostičky. Dále suroviny orestujte na rozpáleném olivovém oleji ve větším hrnci. Asi po pěti minutách přidejte pokrájené lesní houby, propojte vařečkou a duste pod poklicí asi 10 minut. Také vložte po uplynutí doby lisovaný česnek, vše přesypte hladkou moukou, znovu promíchejte a opékejte další minutu. Následně ingredience přelijte kuřecím vývarem, vložte bobkový list, sůl dle chuti, mletý pepř a přiveďte k varu po dobu cca deseti až patnácti minut. Nakonec vyjměte bobkový list, zjemněte polévku odstředěným mlékem a houby se zeleninou rozmělněte pomocí tyčového mixéru. Houbový krém zasypejte před podáváním opraženými lesními houbami. Servírujte horké třeba s rozpečeným pečivem. Dobrou chuť!

5 receptů z hub pro diabetiky: Kroupové rizoto s lesními houbami

Další recept potěší zejména ty, kteří s oblibou holdují výživným kroupám. Kroupové rizoto s lesními houbami skvěle zasytí na oběd nejen diabetiky, ale i všechny ostatní hladovce. Připravte si jakýkoliv den v roce vegetariánský avšak chutný pokrm!

Potřebné suroviny na kroupové rizozo s lesními houbami

  • olivový olej: 2 lžičky
  • čerstvé lesní houby (pokrájené, různé druhy): 400 gramů
  • cibule: 1 kus
  • čerstvá červená paprika: 1 kus
  • ječné kroupy: 250 gramů
  • lisovaný česnek: 2 stroužky
  • sušené oregano: 1 lžička
  • mletý bílý pepř: 2 špetky
  • zeleninový bujón s nízkým obsahem soli (kostka): 1 kus
  • převařená voda (na vývar): 700 mililitrů
  • sójové mléko: 4 lžíce (na servírování)
  • čerstvá a nasekaná bazalka: dle chuti (na servírování)

Jak připravit kroupové rizoto s lesními houbami?

Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm pokrájenou cibuli po dobu jedné minuty. Dále přidejte očištěnou, omytou a na kostky nakrájenou papriku spolu s lisovaným česnekem, promíchejte a opékejte vše asi dvě minuty. Posléze přihoďte do směsi pokrájené lesní houby a duste pod poklicí tři minuty (pár hub si dejte stranou na opékání a servírování). V následující fázi vsypte k zelenině a houbám kroupy, přelijte suroviny vývarem (z bujónu a převařené vody), ochuťte oreganem, pepřem a vařte zhruba 25 minut pod poklicí. Občas směs promíchejte. Až uplyne tato doba, sejměte poklici a provařte rizoto ještě dalších deset minut, aby se přebytečná voda odpařila. Před servírováním můžete kroupové rizoto zjemnit sójovým mlékem, ochutit nasekanou čerstvou bazalkou a posypat odebranými orestovanými houbami. Přejeme dobrou chuť.

5 receptů z hub pro diabetiky: Rychlá houbová pizza

Jste milovníky italské kuchyně? Potom vás dozajista nadchne tato rychlá houbová pizza. S chutí se do ní mohou zakousnout nejen diabetici, ale i vegetariáni, protože neobsahuje maso ani uzeniny.

Potřebné ingredience na rychlou houbovou pizzu

  • hotové chlazené těsto na pizzu: 1 až 2 balíčky (celkem cca 390 gramů)
  • olivový olej: 2 lžičky
  • čerstvé lesní houby (mohou být i žampiony): cca 230 gramů
  • šalotka: 1 kus
  • lisované stroužky česneku: 2 kusy
  • sůl: ½ lžičky
  • strouhaný tvrdý sýr švýcarského typu (nízkotučný dle obliby): ¾ hrnku
  • čerstvý a nasekaný tymián: 2 lžičky

Jak připravit rychlou houbovou pizzu?

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 °C. Poté vyválené těsto na pizzu rozprostřete do plechu a dejte péct na cca 10 minut. Mezitím si rozpalte v pánvi olivový olej a orestujte na něm jemně nasekanou šalotku. Dále přidejte lesní houby či žampiony pokrájené na plátky, lisovaný česnek a restujte i duste zhruba pět minut. Nakonec ochuťte směs solí a máte hotovo. Nyní vyjměte propečené těsto na pizzu z trouby pomocí chňapky, potřete jej houbovou náplní, zasypte dle chuti strouhaným sýrem, nasekaným tymiánem a dopékejte asi 5 až 8 minut. Podávejte po mírném zchladnutí pokrájené na dílky. Z výše uvedeného množství získáte cca 16 menších kousků. Tip na závěr: možné je potřít těsto před plněním i nízkotučnou smetanou anebo rajčatovou omáčkou.

5 receptů z hub pro diabetiky: Dušené hovězí maso na houbách

V následujícím receptu se snoubí dvě zdravé a hodnotné suroviny, jako je hovězí přední steak (tzv. chuck) a houby, které jsou zdrojem antioxidantů. Dušené hovězí na houbách mohou lidé s cukrovkou taktéž do svého jídelníčku zařadit. Jako příloha jsou ideální celozrnné těstoviny.

Potřebné ingredience na dušené hovězí maso na houbách

  • řepkový olej: 2 lžíce
  • máslo: 1 lžíce
  • cibule (jemně nasekaná): 4 šálky
  • česnek: 2 prolisované stroužky
  • rajčatová pasta: 2 lžíce
  • sladká paprika (mletá): 2 lžíce
  • nasekaná čerstvá majoránka: 2 lžičky (může být i 1 lžičky sušené)
  • přední steak (chuck): cca 1 800 gramů
  • sůl: 1 lžička anebo dle chuti
  • mletý pepř: dle chuti
  • čerstvé žampiony (anebo lesní houby): cca 900 gramů
  • hovězí vývar se sníženým obsahem soli: 1 hrnek
  • čerstvé houby shitake: 8 kusů pokrájených na stejně velké kostky
  • čerstvý a nesekaný estragon anebo kopr: 2 až 3 lžičky (na ozdobu)

Jak připravit dušené maso na houbách?

Nejprve si předehřejte troubu na cca 180 °C. Poté si k ruce vezměte velký litinový hrnec anebo pekáč a rozehřejte v něm olej s máslem. Na tuku pak restujte jemně nasekanou cibuli spolu s lisovaným česnekem (cca 8 minut). Dále vmíchejte rajčatovou pastu, sladkou mletou papriku a majoránku. Nyní ochuťte hovězí přední steak pokrájený na stejně velké kostky (cca 3 cm široké) solí a pepřem. Pak umístěte maso do litinového hrnce společně s nakrájenými houbami (shitake i žampiony či lesními houbami), vše přelijte hovězím vývarem a dejte péct pozvolna na 2 a ½ hodiny. Průběžně obsah hrnce promíchejte. Po uplynutí doby pečení a dušení vyndejte hrnec z trouby a směs nechte stát asi čtvrt hodiny na plotně. Na závěr vyjměte z omáčky hovězí maso, houby a sos ještě prohřejte, dokud mírně nezhoustne. Dle potřeby lze dosolit. Pokrm podávejte teplý s oblíbenou přílohou. Dozdobit ho můžete třeba nasekaným estragonem. Dobrou chuť!

5 receptů z hub pro diabetiky: Kuřecí guláš s houbami

Kuřecí guláš s houbami zachutná nejen dospělým, ale i odrostlejším dětem/diabetikům. Jako přílohu k pokrmu můžete volit divokou i celozrnnou rýži. Skvělé budou i celozrnné těstoviny.

Potřebné suroviny na přípravu kuřecího guláše s houbami

  • sladká mletá paprika: 1 lžíce
  • sůl: ¼ lžičky
  • mletý černý pepř: ¼ lžičky
  • čerstvá kuřecí prsa: cca 675 gramů
  • řepkový olej: 1 lžíce
  • cibule (nakrájená): ½ šálku
  • čerstvé lesní houby (nebo žampiony): cca 225 gramů
  • krájená rajčata v konzervě (bez soli): asi 400 gramů
  • mletý česnek: 1 lžička
  • houbový vývar (může být i z bujónu): cca 300 mililitrů
  • voda: ½ šálku

Jak připravit kuřecí guláš s houbami?

Ve středně velké míse si promíchejte sůl, mletý pepř a sladkou papriku. Poté do směsi koření vložte kostky kuřecích prsou a dobře promíchejte. K ruce si vezměte velký hrnec a rozpalte v něm olej. Na něm restujte kořeněné maso ze všech stran spolu s pokrájenou cibulí (asi pět minut). V další fázi přidejte nakrájené lesní houby či žampiony a opékejte další čtyři minuty dozlatova. Nakonec přelijte suroviny konzervovanými rajčaty, přidejte mletý česnek, houbový vývar, vodu a vařte pod poklicí na středním plamenu asi 30 až 45 minut. Hotové jídlo podávejte horké ideálně s vařenou rýží. Přejeme dobré chutnání.

Autor: Iveta Reinisch, foto: Shutterstock

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x