Selské brambory s koprovým tvarohem a grilovanou zeleninou

Zemáky, erteple, zemská jablka, grule, okroše nebo bandury.To všechno jsou v různých nářečích brambory, které jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku.

Selské brambory s koprovým tvarohem a grilovanou zeleninou

Brambory jsou levným a přitom bohatým zdrojem vitamínu C a z minerálních látek pak zejména draslíku a hořčíku. Můžeme je navíc zpracovávat mnoha způsoby, třeba je upéct ve slupce a podávat s ochuceným tvarohem a hromadou grilované zeleniny. Takhle staročeská klasika je velmi chutná a její příprava nezabere příliš času. Kopr navíc podporuje trávení a má antibakteriální účinky.

4 porce
Doba přípravy: 45 minut

Potřebujete:

1 kg nových brambor
2 hrsti čerstvého kopru
250 g plnotučného tvarohu
1 cuketa
1 svazek ředkviček
1 svazek lahůdkové cibulky
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy:

1. Omyté nové brambory ve slupce promíchejte v míse s olivovým olejem, solí a pepřem a dejte péct dozlatova na 180 °C na zhruba 40 minut.
2. Na dip smíchejte tvaroh s posekaným koprem a ochuťte solí a pepřem.
3. Osolenou a opepřenou cuketu nakrájenou na plátky ogrilujte společně s rozpůlenými ředkvičkami a lahůdkovou cibulkou. Ředkvičkové listy si můžete
nechat, smíchat je s olivovým olejem, solí a pepřem a udělat si lehký salát.
4. Pečené brambory servírujte společně s grilovanou zeleninou a koprovým dipem.

Více receptů na akademiekvality.cz

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na