-- reklama --

Šafrán má příznivé účinky na psychiku člověka, pomůže i s cukrovkou

Šafrán má příznivé účinky na psychiku člověka, pomůže i s cukrovkou
Šafrán se v kuchyni užívá k dochucování pokrmů, například rýže nebo jehněčího masa, ve Švédsku se přidává do tradičního pečiva Lusekatter. Zdroj: Pixabay

Šafrán je jednou ze součástí orientální a středomořské kuchyně. Je to také vyhledávaná léčivka, která skýtá mnohé výhody pro diabetiky.

Šafrán je taktéž využíván jako jedno z tonik nervového systému. Dodává pokrmům krásnou žlutou barvu a pikantnější chuť. Je skvělý pro doplnění energetických rezerv organismu a podpoří celkový dobrý stav vašeho organismu.

Co je šafrán?

Šafrán je cenné koření získávané z blizen květů Crocus sativus. Patří do čeledi Iridaceae (kosatcovité). Důkazy o jeho dlouhodobém pěstování byly nalezeny na freskách paláce Knossos na Krétě z roku 1700 před naším letopočtem. Používá se po tisíciletí v kuchyni, tradiční medicíně a jako přírodní barvicí činidlo. Je považován za jedno z nejdražších koření na světě.

Šafrán, který používáme v kuchyni, je k dostání ve formě červených, aromatických vláken. K výrobě jednoho kilogramu šafránu je potřeba přibližně 170 000 blizen, což vysvětluje jeho poměrně vysokou prodejní cenu.

Je to drobná, vytrvalá cibulovitá rostlina, která může být vysoká mezi deseti až třiceti centimetry, původem z Orientu a také evropského Středomoří. Jeho název je odvozen z arabského slova „saffron“, které znamená v překladu jednoduše krokus. Nejčastěji se používá jako koření k dochucení pokrmů, ve fytoterapii nebo parfemářství.

Rozchodnice růžová může být dobrý pomocník diabetika v prevenci vzniku komplikací

Rhodiola je vyhledávanou fytoterapeutickou komoditou. Pomůže s lepším krevním oběhem, funguje jako podpora při premenstruačním syndromu nebo ...

Léčivé složky šafránu a použití ve fytoterapii

Šafrán jako rostlina se skládá ze slizů (polysacharidů), sacharidů, minerálních látek (hořčík, draslík) a vitamínů (kyselina askorbová, neboli také vitamín C, a vitamíny B, konkrétně thiamin, riboflavin), karotenoidních pigmentů včetně karotenů (beta-karoten, alfa-karoten), zastoupeny jsou v jeho složení také krocetin, lykopen, zeaxanthin, gentibióza a crocin. Šafrán je rovněž přirozeným zdrojem flavonoidů, které jsou přítomny ve formě polyfenolů nebo quercetinu. Obsahuje hořký glykosid i silice.

Crocin a safranal jsou vyhledávanými anxiolytickými látkami, což znamená, že jsou schopné odstraňovat projevy úzkostí a psychické nepohody.

Šafrán se ve fytoterapii používá také kvůli příznivým účinkům na mozkové funkce. Působí jako ochrana před problémy s pamětí způsobenými chronickým stresem a zmírňuje ztrátu paměti v souvislosti s užíváním morfinu. Kromě toho je šafrán indikován k prevenci a léčbě stařecké demence a neurodegenerativních poruch, které jsou provázeny poruchami paměti. Má neuroprotektivní vlastnosti, takže je využíván také v rámci prevence Parkinsonovy choroby. Je prospěšný i při Alzheimerově chorobě. Safranal v něm obsažený pomáhá předcházet oxidačnímu poškození hipokampu (součást velkého mozku).

Jaké další využití má v bylinné medicíně:

  • Šafrán se již dlouho používá pro své pozitivní účinky při eliminaci depresivních stavů. Je efektivní při nedostatku spánku, přepracování, zvýšeném stresu.
  • Zmírňuje projevy křečí, takže se hodí třeba při menstruačních bolestech.
  • Je prospěšný pro vaše játra, protože je hepatoprotektivní, chrání je před poškozením.
  • Protože působí jako silný antioxidant, chrání buňky těla před útoky volných radikálů a předčasným stárnutím.
  • Lze použít i při zánětech dutiny ústní, zubů, jako přírodní analgetikum se používá při bolesti, která se objevuje v souvislosti s fibromyalgií.
  • Je uváděn také jako prostředek, který se podává ve formě doplňku stravy jako podpora při léčbě onkologických onemocnění.
  • V případě erektilní dysfunkce nebo dalších poruch libida se doporučuje jako afrodiziakum.
  • Je výborným pomocníkem v boji proti vysokému LDL cholesterolu a přehršli krevních triglyceridů. Prospívá oběhovému systému a podporuje celkové kardiovaskulární zdraví.
  • Působí i jako preventivní látka proti makulární degeneraci způsobené věkem.
  • V rámci premenstruačního syndromu udržuje na uzdě chutě a zmírňuje psychické nepohodlí či bolesti.
  • Stimuluje chuť k jídlu, trávicí funkce a zmírňuje poruchy zažívání.

Guarana může být prospěšným doplňkem také pro diabetiky: Při užívání však buďte obezřetní

Používání guarany je všeobecně velmi oblíbené, bývá součástí doplňků na hubnutí, pro podporu výkonnosti nebo energetických drinků. Proběhlo také ...

Pozitivní účinky pro diabetiky

Co se týče použití šafránu u diabetu, zaujme hlavně antioxidačními schopnostmi, které jsou důležité v prevenci rozvoje komplikací cukrovky. Výrazně může prospět i jako bojovník proti škodlivému cholesterolu v krvi i jako protizánětlivý činitel obzvláště u diabetiků II. typu. Celkové účinky šafránu na diabetes mapuje přehled z minulého roku, který potvrzuje, že má u diabetiků mnoho pozitivních účinků.

A to včetně zlepšení metabolických faktorů, úspěšné kontroly glykémie, lipidového profilu, mírnění dopadů oxidačního stresu a snižování projevů zánětu.

Zmiňuje také jeho příznivé schopnosti v rámci péče o kardiovaskulární systém a zlepšení stavu krevního tlaku, snížení projevů emočního nepohodlí, příznivého ovlivnění kvality spánku u pacientů, kteří se léčí s cukrovkou. V tomto přehledu jsou rovněž uvedeny studie, které se zajímaly o možnosti léčivého využití šafránu nejen při diabetu.

Co ještě potřebujete vědět?

Šafrán se ve formě potravinového doplňku konzumuje ve formě prášku z blizen, extraktů, tinktur nebo jako nálev. Dávkování šafránu se velmi liší v závislosti na léčených poruchách. Určuje ho odborný fytoterapeut, nebo je vhodná konzultace s ošetřujícím lékařem.

Co se týče jeho fungování s jinými rostlinami, kombinuje se například s rozchodnicí růžovou nebo Griffonií simplicifolia, protože spolu dobře působí při výkyvech nálad nebo stresových situacích.

Lze užívat také se spirulinou v rámci potřeby dodání tělesné i duševní energie. Působí synergicky také s hořčíkem, acerolou nebo vitamínem C, podporuje dobré imunitní funkce a snižuje nervosvalovou dráždivost. Je však nutné dávat pozor na možné kontraindikace:

  • Ve vysokých dávkách působí jako narkotikum a může vykazovat toxicitu.
  • U těhotných žen je kontraindikován z důvodu možného vyvolání potratu.
  • Při jeho užívání se může objevit zvýšené vylučování moči a stolice.
  • V případě konzumace doplňku stravy je potřeba dodržovat striktně doporučené dávkování výrobcem nebo fytoterapeutem a brát v potaz celý zdravotní stav konkrétního jedince.

Upozornění: Článek je informativního charakteru a nenahrazuje lékařskou péči. Před užíváním jakéhokoli doplňku stravy, který má vliv na krevní oběh a snižuje hladinu krevního cukru, se poraďte s lékařem, abyste se vyhnuli projevům hypoglykémie nebo hypoglykemického šoku.

Zdroje: Jmsjournal.net, Ncbi.nlm.nih.govBritannica.com, My.clevelandclinic.org 

8768

Diskuze k článku