
Rychlý a snadný recept z tvarohu: Jak na fit knedlíčky s ovocným přelivem?

Nadýchané sladké knedlíky z kynutého těsta dělávaly naše babičky zejména tehdy, když ovoci hrozila zkáza. Z dětství si jejich lahodnou chuť pamatuje snad každý. Pojďte s námi však zkusit jejich fit variantu z tvarohu, kterou si může dopřát i diabetik nebo člověk hlídající si svou hmotnost. Budete se oblizovat!
Tento recept není úplně klasickou variantou ovocných knedlíků – jejich tvar připomíná spíš noky, nebo také pirohy (v případě, že máte tvořítko). Ovoce můžete zabalit i do nočků, ale je lepší udělat z něj přeliv. Tvarohové knedlíčky jsou totiž trochu hutnější a práce s lepivým těstem může být náročná – odmění vás ale skvělou chutí. K tomu všemu oceníte i zvýšené množství bílkovin a vlákniny, o čemž si u klasických ovocných knedlíků můžete nechat jen zdát.
Suroviny:
- 1 polotučný tvaroh ve vaničce (může být i nízkotučný)
- 1 vejce
- 140 g špaldové mouky
- 50 g jemně mletých ovesných vloček
- 2 lžíce proteinu
- ovoce podle chuti (maliny, ostružiny, borůvky, jahody)
- 2 lžíce sladidla
- kůra a šťáva z půlky citronu
TIP: Špaldovou mouku můžete nahradit částečně i tou kokosovou. Tím snížíte obsah sacharidů v pokrmu (o vhodnosti mouk pro diabetiky se dočtete zde).
Cukety všude, kam se podíváte? Zužitkujte je ve fit receptu na jemný koláč s čokoládovou polevou!
Cuketa je ve své variabilitě geniální zelenina – využít se dá totiž na všechny možné způsoby, naslano i na sladko. Je to způsobeno tím, že její ...
Postup:
- Smíchejte tvaroh, mouku, mleté ovesné vločky (můžete použít i ovesnou mouku, pokud ji doma máte), vejce a protein.
- Vytvořte homogenní těsto, vložte jej do lednice a nechte chvíli odležet.
- Mezitím si připravte do hrnce vodu na knedlíčky, osolte ji a přiveďte k varu.
- Dále dvěma lžícemi tvarujte z tvarohového těsta noky (případně tvořítkem vytvořte pirohy a dovnitř vložte ovoce), vložte je do vroucí vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch.
- V malém hrnci nakonec svařte preferované ovoce se sladidlem a šťávou i kůrou z citronu. Tím získáte ovocný přeliv na fit knedlíčky.
TIP: Použijte sladidlo, které máte běžně doma – ideální je čekankový sirup, Erythritol, Xylitol, ale použít můžete i med (o vhodnosti náhradních sladidel se dočtete zde).
Dobrou chuť.
Pár slov o proteinu
Sypký protein se stal v poslední době velkým hitem. Je to způsobeno tím, že zvýší podíl bílkovin ve stravě, a to i právě ve sladkých pokrmech, kde se to bílkovinami přímo nehemží. Protein je jedním ze základních stavebních kamenů fit jídelníčků. Díky němu můžete budovat svaly, ale také napomáhá k dlouhodobému pocitu zasycení. Protein seženete v lékárnách, na různých internetových e-shopech, ale i ve větších drogériích. Můžete si pořídit čistý protein bez příchuti, ale do sladkých pokrmů se více hodí nějaký ochucený – např. vanilkový nebo čokoládový.
Zdroj: recept autorky
14172