Bis Bis

Rychlý a chutný oběd pro celou rodinu 4x jinak

Rychlý a chutný oběd pro celou rodinu 4x jinak

Říká se, že oběd je základ dne. Dodá potřebnou energii na celé odpoledne. Zvlášť pro diabetika je tento chod během dne důležitý a rozhodně by jej neměl vynechávat. Syté avšak současně i zdravé jídlo zkonzumované v poledne pomůže i se stabilní glykémií.

Přinášíme vám čtyři skvělé recepty na rychlý a chutný recept pro celou rodinu. Bez obav si tyto pokrmy může dopřát i člověk léčící se s cukrovkou. Jídla jsou složena z hodnotných a tělu prospěšných surovin, které dodají i vitamíny a minerály.

Rychlý a chutný oběd 4x jinak: Quinoa s kuřecími prsy a zeleninou

Jako první z kategorie rychlých a chutných obědů vhodných pro diabetiky, se nabízí dušená quinoa s kuřecími prsy a zeleninou. Dokonale vás zasytí.

Potřebné suroviny na pokrm:

  • kuřecí vývar se sníženým obsahem soli: 1 hrnek a ¾
  • opláchnutá quinoa: 2/3 hrnku
  • řepkový olej: 1 lžíce
  • batáta: 1 kus
  • středně velká cibule: 1 kus
  • nasekaný řapíkatý celer: 1 kus
  • mražený hrášek: 1 hrnek
  • česnekové stroužky (lisované): 2 kusy
  • mletý zázvor: 1 lžička
  • kari koření: 3 lžičky
  • sůl: ¼ lžičky
  • vařená kuřecí prsa (nasekaná): 2 hrnky

Jak uvařit quinou s kuřecími prsy a zeleninou?

Do malého hrnce si nalijte jeden a čtvrt hrnku kuřecího vývaru. Poté do něj vsypte opláchnutou quinou a duste pod poklicí na mírnějším plamenu asi 12 až 15 minut. Mezitím si k ruce vezměte větší pánev a rozehřejte na ní řepkový olej. Následně na tuku orestujte loupanou a na kostky pokrájenou batátu společně s nasekanou cibulí a řapíkatým celerem. Zeleninu opékejte asi 12 minut, dokud částečně nezměkne. Dále přidejte mražený hrášek, lisovaný česnek, zázvor, kari koření, promíchejte, dosolte dle potřeby, poduste asi dvě až tři minuty a na závěr promíchejte s vařenou quinoou, vařenými kuřecími prsy a zbylým vývarem. Váš rychlý oběd pro celou rodinu je nyní hotový. Nejen diabetici z něj budou nadšení! Je skutečně lahodný! Dobrou chuť.

Rychlý a chutný oběd 4x jinak: Krevety po italsku s kuřecím masem

Další rychlý a chutný oběd pro celou rodinu uchvátí zejména milovníky mořských plodů. Krevety po italsku s kuřecím masem jsou bezkonkurenčně skvostné! Bez výčitek jej mohou jíst i lidé s cukrovkou, jelikož obsahuje samé zdravé a nízkokalorické přísady.

Potřebné ingredience na pokrm:

  • řepkový olej: 2 lžíce
  • kuřecí stehenní řízek (čerstvý): 450 gramů
  • drcená rajčata: 1 plechovka
  • voda: 1 a ½ hrnku
  • řapíkatý celer (nasekaný): 2 kusy
  • zelená paprika (středně velká): 1 kus
  • cibule (středně velká): 1 kus
  • česnekové stroužky (lisované): 2 kusy
  • cukr (nebo jiné zdravější sladidlo): 1 lžíce
  • sůl: ½ lžičky
  • italské koření: ½ lžičky
  • kajenský pepř: ¼ lžičky
  • bobkový list: 1 kus
  • těstovinová rýže (nevařená): 1 hrnek
  • vařené a loupané krevety: cca 450 gramů

Jak uvařit krevety po italsku s kuřecím masem?

K vaření pokrmu potřebujete ideálně elektrický tlakový hrnec, který nastavte na střední teplotu. Nejprve do něj vlijte lžíci řepkového oleje (množství však volte dle potřeby) a orestujte na něm kuřecí maso dozlatova. Dále vložte drcená rajčata, řapíkatý celer, nakrájenou papriku, nasekanou cibuli, lisovaný česnek, cukr, sůl, italské koření, kajenský pepř, bobkový list a přelijte vodou. Vše promíchejte a duste pod poklicí při vysoké teplotě asi osm minut. Po uplynutí této doby vyjměte bobkový list, nastavte střední teplotu a vsypte do pokrmu krevety spolu s těstovinovou rýží. Povařte další dvě minuty pod poklicí a nakonec rychlý oběd pro celou rodinu podávejte. Poznámka na závěr: diabetici mohou místo cukru volit k doslazení třeba stévii či jiné osvědčené sladidlo. Přejeme dobrou chuť!

Rychlý a chutný oběd 4x jinak: Tuňákový kebab se zeleninovým salátem

Třetí recept je taktéž velice zdravý. Jeho hlavní složkou je totiž tuňák, které mohou pojídat diabetici bez obav. Na pokrmu si pochutnají zejména milovníci intenzivních chutí.

Potřebné suroviny na pokrm:

Z níže uvedených surovin získáte asi 4 špízy tuňákového kebabu a 4 špízy zeleninové.

  • steak z tuňáka: cca 670 gramů
  • čerstvá červená paprika: 2 kusy
  • cibule: 1 kus

Marinádu/zálivku připravíte z těchto ingrediencí:

  • čerstvý a nasekaný koriandr: ¼ hrnku
  • sezamový olej: ¼ hrnku
  • limetová šťáva: 3 lžíce
  • sójová omáčka: 2 lžíce
  • extra panenský olivový olej: 2 lžíce
  • jemně strouhaný čerstvý zázvor (je možné použít i sušený mletý): 1 lžíce
  • česnekové stroužky (lisované): 2 kusy

Na salát potřebujete tyto přísady:

  • čerstvý baby špenát: cca 150 gramů
  • čerstvá žlutá paprika: 1 kus
  • cherry rajčátka: 8 kusů

Jak připravit tuňákový kebab se zeleninovým salátem?

Začněte tím, že si nakrájíte čerstvého tuňáka na stejně velké kostky a napícháte jej na 4 špízy. Na jeden špíz se vejde (dle délky) asi 5 kostek ryby. Na další 4 špízy střídavě napichujte kousek červené papriky a cibule. Dále se pusťte do přípravy marinády/zálivky. V míse si vyšlehejte sezamový olej spolu s nasekaným koriandrem, limetovou šťávou, sójovou omáčkou, olivovým olejem, zázvorem a česnekem. Polovinou marinády potřete důkladně tuňáka a zeleninu. Špízy vyskládejte na plech a pečte v předehřáté troubě dozlatova (průběžně otáčejte). Ryba bude hotová cca do pěti minut a zelenina do dvanácti minut. Možné je pokrm i ogrilovat. Dále si připravte salát ze špenátu, přepůlených cherry rajčat a nakrájené papriky. Zeleninu přelijte zbylou marinádou a propojte vařečkou. Podávejte s tuňákovými a cibulovo-paprikovými špízy. Doplnit lze porci o rozpečené celozrnné bagetky. Dobrou chuť!

Rychlý a chutný oběd 4x jinak: Kuřecí steak se zelenými fazolkami a rajčaty

A jako poslední recept na rychlý a chutný oběd pro celou rodinu se vám představí kuřecí steak se zelenými fazolkami a rajčaty. Skvěle zasytí nejen diabetika! Kromě jiného dodá celou řádku vitamínů a bílkovin.

Potřebné suroviny na pokrm:

  • oblíbená bylinková směs s česnekem (bez soli): 2 lžíce
  • sůl: ½ lžičky
  • italské koření: ¼ lžičky
  • mletý pepř: ¼ lžičky
  • vločky červené papriky (drcené): 1/8 lžičky
  • čerstvá kuřecí prsa: 4 kusy
  • olivový olej: 1 lžíce
  • drcená rajčata: 1 plechovka
  • čerstvé zelené fazolky: cca 300 až 350 gramů
  • voda: 2 lžíce
  • máslo: 1 lžíce

Jak připravit kuřecí steaky se zelenými fazolkami a rajčaty?

Nejprve si smíchejte italské koření spolu s bylinkami, česnekem, pepřem a solí. Směsí pak posypte kuřecí prsa z obou stran a opékejte je ve velké pánvi na rozpáleném olivovém oleji dozlatova z obou stran. Až bude kuřecí maso opečené, vlijte k němu drcená rajčata z plechovky a duste pod poklicí asi 12 minut. Mezitím si poduste na troše vody fazolky (do změknutí, asi pět až deset minut). Nakonec zelené fazolky vmíchejte k masu a rajčatům, zjemněte máslem a po krátkém provaření podávejte. Dobrou chuť.

Autor: Iveta Reinisch, Foto: Shutterstock

7397

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku