-- reklama --

Rychlá a zdravá svačina pro diabetiky? Vsaďte na ovesné placičky s květákem, pochutnáte si

Rychlá a zdravá svačina pro diabetiky? Vsaďte na ovesné placičky s květákem, pochutnáte si
Květákové placičky jsou chutné a vhodné i pro diabetiky Zdroj: se souhlasem Pavly Janovské, DiS.

Jestliže patříte mezi milovníky květáku na všechny způsoby, pak určitě kromě smaženého květáku a květáku takzvaně na mozeček oceníte další možnost přípravy – květákové placičky. Ty naše jsou navíc zdravé, jelikož nejsou smažené a obsahují suroviny vhodné i pro diabetiky. Připravíte je během chvíle a chutnat vám budou teplé i studené – můžete si je tak dát k obědu, nebo sbalit s sebou na odpolední výlet s rodinou.

Květák by neměl v jídelníčku diabetiků chybět – je bohatý na vitamíny a minerály a také zdraví prospěšný. Mimo jiné je v něm obsažen sulforafan, látka, která je schopna snižovat hladiny cukru v krvi, podporovat zdravý střevní mikrobiom a také opravovat buňky slinivky břišní. Navíc má nízký glykemický index – GI 15.

Sladké pokušení na víkend (nejen) pro diabetiky: Pochutnejte si na zdravém mrkvovém koláči

Také vám už vaše babičky říkaly, ať jíte mrkev, abyste měli zdravá očička? Měly pravdu. Mrkev je však dobrá nejen na oči, prospěje i v jiných ...

Květák jako vhodná zelenina pro diabetiky

Tradiční košťálová zelenina, která se v kuchyni těší velké oblibě, jelikož je chutná a zároveň lze připravovat na nejrůznější způsoby – to je květák (Brassica oleracea). Skvělou zprávou je, že je květák díky nízkému obsahu sacharidů a vysokému obsahu vlákniny vynikající volbou pro diabetiky. Kromě toho květák obsahuje několik sloučenin, enzymů a dalších látek, které přispívají k jeho zdravotním přínosům.

  • Vláknina – květák je dobrým zdrojem vlákniny, konkrétně rozpustné vlákniny, která zpomaluje trávení a vstřebávání sacharidů a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Vysoký obsah vlákniny v květáku také podporuje pocit plnosti, takže může pomoci kontrolovat chuť k jídlu a zabránit přejídání.
  • Sacharidy – květák obsahuje nízké hladiny stravitelných sacharidů a v kombinaci s vysokým obsahem vlákniny také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
  • Vitamín C – květák je vynikajícím zdrojem vitamínu C, a může tak podle provedeného výzkumu pomoci zlepšit citlivost na inzulín. Vitamín C také pomáhá snižovat záněty v těle, což je pro diabetiky velmi prospěšné, a může tak pomoci předcházet komplikacím, jako je srdeční onemocnění a poškození nervů.
  • Sulforafanzlepšuje citlivost na inzulín a snižuje hladinu glukózy v krvi.
  • Antioxidanty – květák obsahuje také řadu antioxidantů, tedy látek, které pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály v těle, jež mohou přispívat k rozvoji cukrovky a dalších chronických zdravotních stavů. Antioxidanty v květáku mohou také pomoci zlepšit citlivost na inzulín, což tělu usnadňuje regulaci hladiny cukru v krvi, a také mohou pomoci v boji proti zánětům v těle.
  • Beta-karoten – tento antioxidant je prospěšný jako ochrana těla před poškozením oxidativním stresem.
  • Vitamín K – tento vitamín, který je v květáku taktéž zastoupen, pomáhá udržovat zdravé funkce mozku.
  • Glukosinoláty – také tyto látky jsou prospěšné pro náš mozek, jelikož potlačují zánětlivé procesy v mozku a zlepšují kognitivní a paměťové funkce.
  • Cholin – tato látka umožňuje zachování pozitivního naladění mysli a je také zásadní pro schopnost vybavit si vzpomínky.

Můj příběh: Léčba bércových vředů byla úspěšná, byť jí nikdo nedával šanci. Pomohly bandáže a ozon

Pan Petr (83) se s námi o svůj příběh podělil již v loňském roce – tehdy se potýkal s nesnesitelnými bolestmi, jež mu způsobovaly právě bércové ...

Recept na ovesné placičky s květákem

Jak vidíte, květák je opravdu hotový poklad. Proto je nejvyšší čas pustit se do přípravy květákových placiček, jejichž autorkou je nutriční terapeutka Pavla Janovská, DiS.

Na přípravu budete potřebovat:

  • půlku květáku
  • 100 g rozmixovaných ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 50 g strouhaného eidamu
  • 150 ml 1,5% mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžič­ku majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • petrželku

Postup přípravy:

  1. Květák omyjeme a vaříme asi 15–20 minut, dokud nezměkne.
  2. Až květák vychladne, nasekáme jej na drobné části.
  3. Poté si připravíme směs z vloček – vločky rozmixujeme na mouku, při­dáme majoránku, česnek, olej, petržel, sůl a pepř, nakonec i vejce, sýr, mléko a vychlazený květák.
  4. Směs řádně promícháme a utvoříme z ní placičky.
  5. Pečeme v troubě na pečicím papíru asi 20 minut na 180 °C.

Ve 100 gramech ovesných placiček s květákem je obsaženo 127 kcal, 6 g tuků, 8 g bílkovin, 10 g sacharidů.

Dobrou chuť!

Zdroj: medicalnewstoday.com, diabetes.org.uk, dále dle textu

14765

Diskuze k článku