Rozmarýn a tymián: Letní byliny, které se hodí diabetikům nejen v kuchyni

Rozmarýn a tymián: Letní byliny, které se hodí diabetikům nejen v kuchyni
Oblíbené středomořské byliny jsou zrovna v sezóně, jejich výrazná chuť a vůně potěší všechny milovníky dobrého jídla Zdroj: Freepik

Rozmarýny a tymiány jsou oblíbené nejen v kuchyni, ale rovněž v lidovém léčitelství. Díky hojnému používání v naturopatii se dostaly do hledáčku expertů, kteří zkoumali také jejich možné použití jakožto pomocníka při léčbě diabetu mellitu.

Diabetici se nemusí bát použití rozmarýnu a tymiánu pro ochucení zdravých letních jídel. Hodí se do masových i zeleninových pokrmů a dodají jim typickou středomořskou chuť, ať už si je natrháte na zahradě, nebo využijete v sušeném stavu.

Použití v naturopatii nejen při diabetu

V případě lidového léčitelství a naturopatie se obě byliny používají jako antivirové prostředky. Rozmarýn se tradičně indikuje při únavě, slabosti, poruchách trávení, při infekcích dýchacích cest a nosohltanu, bolestech hlavy nebo pohybového aparátu, pro stimulaci krevního oběhu, přidává se do vlasové kosmetiky pro eliminaci lupů a podporu růstu vlasů. Ve Středomoří je tymián používaný pro kosmetické a léčebné potřeby. Je součástí lékárniček v období respiračních onemocnění, ať už ve formě čaje, nebo sirupu. Je totiž ideální pro zatočení se zánětem dýchacích cest.

Tymián je účinnou rostlinou, která pomáhá zmírnit drobné trávicí a gastrointestinální potíže.

Tymián stojí za pozornost rovněž v rámci prevence i pomocné léčby diabetických komplikací. Je bohatý na fytonutrienty, minerály, vitamíny, flavonoidy a antioxidanty. Bioflavonoidy jsou obecně uváděny jako ochranné prostředky proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění a zároveň se používají jako podpora dobrých funkcí krevního oběhu (typicky quercetin), jsou důležité pro vyrovnaný krevní tlak. Antioxidační aktivita tymiánu brání vzniku poškození buněk volnými radikály, které vede ke vzniku mnoha diabetických komplikací (např. makulární degenerace).

Ovocná jádra a semínka: Diabetikům dodají vlákninu a organismu prospěšné látky

Semínka z ovoce a zeleniny by vás měla zajímat tak nějak obecně. Přírodní medicína s nimi pracuje dnes a denně také v případě cukrovky. Pochopit, ...

Jaké výsledky přinesly studie pro diabetiky?

Výsledky jedné ze studií ukázaly, že thymol obsažený v tymiánu vykazuje antioxidační aktivitu a může potlačovat progresi možných komplikací diabetu II. typu – hyperlipidémie a aterosklerózy, které byly indikovány stravou s vysokým obsahem tuků. Thymol má podíl na eliminaci aortálních intimálních lipidových lézí skrze snížení výskytu oxidativního stresu a sérových lipidů.

Co se týče studií, které se zaměřily na možný pozitivní vliv rozmarýnu při diabetu, lze zmínit ty, které zkoumaly jeho vliv na hladiny krevní glukózy, celkové antidiabetické mechanismy a jeho vliv v prevenci při obezitě a diabetu. Souhrnně lze říci, že se v nich dočtete konstatování, že extrakt z rozmarýnu a fenolové sloučeniny, jako je kyselina karnosová, kyselina rozmarýnová a karnosol, by mohly významně pomoci při diabetu mellitu díky schopnosti pomoci regulovat metabolismus glukózy a lipidů a schopnosti působit proti projevům zánětu a zároveň ochránit buňky organismu proti projevům oxidativního stresu.

Kuchyně Středomoří voní rozmarýnem a tymiánem

Rozmarýn a tymián jsou hvězdami francouzské, řecké i italské kuchyně. Obyvatelé středomořských zemí je milují a využívají v opravdu velkém množství. Ať už pro přípravu různých masových nebo zeleninových ragú, ryb, grilovaného či pečeného masa. Jaká středomořská jídlatěmito bylinami byste měli určitě zkusit, i když jste diabetici?

  • Francouzské ratatouille není bez těchto dvou bylin vůbec myslitelné. I když můžete najít různé recepty i s dalšími druhy koření, tymián a rozmarýn jsou jeho tradičním základem. Jsou rovněž součástí oblíbené provensálské směsi.
  • S rozmarýnem se typicky vaří třeba řecké jehněčí stifado, s tymiánem můžete zkusit gratinovaný květák.
  • Rozmarýn můžete použít také při přípravě pečeného kuřete.
  • Rozmarýn i tymián se hodí také na grilované nebo pečené ryby. Marinádu na ně připravíte hravě z olivového oleje, mletého pepře, trošky soli, vymačkané citrónové šťávy, vylisovaného česneku a rozmarýnu nebo tymiánu. Je však potřeba dávat pozor na množství byliny, pokud je jí hodně, může pokrm lehce zhořknout. Zkuste to nejdříve s množstvím, které se vejde na půl kávové lžičky a v případě potřeby přidejte.

Chutné meruňky jsou vitamínovou bombou: Dejte si je také při diabetu

Sezóna meruněk přeje všem jejich milovníkům dosyta. Ať už dáváte přednost syrové, sušené, nebo tekuté formě, přijdete si v tomto období rozhodně ...

Esenciální olej pro podporu krevního oběhu

Esenciální oleje z rozmarýnu a tymiánu najdete v aromaterapii ve více chemotypech (určují se podle nejvíce obsažené aromatické molekuly). Uvádění chemotypu je důležité pro uživatele z důvodu možných kontraindikací. Používají se převážně lokálně, jsou oblíbené pro podporu krevního oběhu. Do difuzéru nebo aromalampy se hodí spíše hydroláty, protože oba esenciální oleje jsou velmi silné. Oba oleje se destilují z listů a větviček bylin. Typicky jsou vnímány jako analgetika, mukolytika (uvolňují hlen z respiračního systému) a prostředky proti výskytu kožních plísní, používají se při trávicích potížích.

Pro topickou aplikaci se míchá maximálně 1 kapka esenciálního oleje do 5 ml nosiče (kávová lžička), je potřeba dobře rozmíchat z důvodu možného podráždění kůže.

V případě respiračního onemocnění lze směs aplikovat na záda a hrudník. Co se týče kontraindikací, jak rozmarýn, tak tymián nejsou vhodné pro astmatiky, epileptiky, těhotné ženy nebo malé děti do deseti let věku (kromě tymiánu linaloolu, který můžete aplikovat v nízkém ředění u dětí od šesti let věku, pro menší děti bohatě postačí hydrolát). Používání esenciálních olejů u diabetu by mělo být konzultováno s ošetřujícím lékařem z důvodu možné lékové interakce. Rozmarýny nejsou vhodné pro osoby s vysokým tlakem. Dávkování u obou esenciálních olejů by mělo být velmi nízké a doba používání je omezena na maximálně 10 dní v kuse.

Zdroje: Ncbi.nlm.nih.govPubmed.ncbi.nlm.nih.govSciencedirect.com

5289

Diskuze k článku