Rozhovor s Michaelou Levíčkovou: Tentokrát o veganském jídelníčku a vlastní výrobě rostlinných sýrů!

Rozhovor s Michaelou Levíčkovou: Tentokrát o veganském jídelníčku a vlastní výrobě rostlinných sýrů!
Veganská alternativa chedaru je opravdu chutná! Zdroj: užito se svolením autorky Michaely Levíčkové

V první části rozhovoru Michaela Levíčková prozradila, jaké výhody objevily výzkumy při zavedení veganské stravy u diabetiků. Také vás jejich výsledky fascinovaly stejně jako nás? Nyní však pro vás máme druhou část zajímavého povídání o veganství. Tentokrát Michaela pohovořila například o vlastní výrobě rostlinných sýrů a své vášni k vaření!

Michaela Levíčková je vystudovanou bioložkou a také se výborně vyzná v nutričním poradenství. Její skvělý přehled o veganské stravě a vášeň pro vaření může být příkladem pro všechny, kteří chtějí zkusit na vlastní kůži, jak se budou cítit po čistě rostlinné stravě. Třeba jen v rámci podzimní detoxikace.

V druhé části rozhovoru jsme se s Michaelou pobavili o nutričním poradenství, o tom, jak se dostala k výrobě rostlinných sýrů a také o jejím webu, kde najdete plno zajímavých veganských receptů. Dle jejích slov jsou opravdu chutné i vyvážené, co se týče nutriční hodnoty.

Myslíte si, že se čeští lékaři zajímají o vliv veganské stravy na diabetes? Jsou otevření novým pohledům na stravování?

Upřímně nevím a dost by mě to zajímalo. Možná by to vaši čtenáři mohli pro nás ověřit a dát mi vědět. Nicméně v Americe, kde výskyt cukrovky 2. typu prudce narůstá, pouze každému třetímu pacientovi doporučí lékař více pohybu a zdravou výživu. Bohužel vzdělávací systémy v západním světě netrénují lékaře tak, aby dávali lidem do rukou jednoduché nástroje, jimiž svou nemoc zvládnou.

Nutriční terapie není součástí vzdělání lékaře, a proto bychom měli složení stravy, která podpoří zlepšení zdravotního stavu, řešit hlavně s nutričním specialistou. Třeba se to časem změní. „Problém“ je, že nikdo nevydělá miliardy na doporučeních jíst zeleninu a luštěniny. Musíme tedy přemýšlet sami a zajímat se o moderní výzkum.

Pokud chce někdo jíst rostlinnou stravu pouze v rámci detoxikačního programu, jak dlouho byste doporučila vynechat živočišné produkty?

Jak jsem zmínila v minulém díle rozhovoru, krevní cukr se upraví už v řádu týdnů. Pokud nám záleží kromě jiného na zdravých střevech, očích, cévách, nervech a buňkách (potažmo tkáních), pak bychom i podle opatrných mainstreamových doporučení měli svou stravu celoživotně poskládat z 85 % z rostlinných zdrojů a pouze zbytek doplnit o maso, sýry, vejce.

Existují totiž již tisíce studií potvrzujících souvislosti mezi rakovinou, infarkty, demencí aj. a živočišnou stravou. Naopak pokud se stravujete vědomě pestře a kvalitně rostlinně, můžete si jen prospět.

Odlehčovací režim se nicméně hodí vždy, třeba aspoň v rámci tzv. Meatless Mondays, kdy vynecháme živočišné produkty ze stravy každé pondělí. Nebo se třeba přidáme k iniciativě Vegan February a zkusíme si, jak bychom se cítili na veganské stravě, když ji budeme dodržovat celý únor. Určitě stojí za to vyzkoušet alespoň 14 dní a pozorovat, jak mi při tom je, co se ve mně mění. Je však potřeba zdůraznit, že pokud zkusím být vegan a budu jíst jen saláty, budu se hrozně trápit hladem a omdlívat z nedostatku energie, pak si spíš uškodím a nepřijdu na nic jiného, než že „já maso prostě potřebuji“.

Síla přírody v proslulém koření. Kurkuma nabídne nejen chuť, ale léčivý kurkumin vhodný pro diabetiky II. typu!

Kurkumin můžete využít pro podporu přirozených funkcí svého organismu. K dostání je na trhu nejčastěji ve formě kapslí nebo tablet. Je tedy jen ...

Pokud byste léčbě rostlinnou stravou chtěli dát šanci, nechte si předem od profíka sestavit bohatý jídelníček od snídaně do večeře, ať vás jídlo baví a uspokojuje. Pro inspiraci koukněte na můj web Bozskyjezbozskyzij.cz, kde najdete 180 receptů na vše – od pomazánek až k hlavním jídlům. A přesvědčte se, že se nebudete muset ošidit o nic. Mám tam pro vás míchaná vajíčka, guláš, mexické tortilly, čínu, omeletu, chilli, kung pao, burgery, řízky, plněné knedlíky, kari, lasagne atd.

Jedním z problémů typicky české stravy jsou tzv. prázdné kalorie. Jak se jim co nejlépe vyhnout? Je veganský jídelníček řešením?

Veganský jídelníček je řešením pouze tehdy, pokud je vyvážený, plný antioxidantů, vlákniny a bílkovin. Veganská strava neznamená zdravá strava. I my můžeme jíst průmyslově upravené potraviny, smažené věci, bílou mouku a mnoho cukru. Tedy právě ty prázdné kalorie. Opět je ideální, když vám pomůže výživový poradce, který se na rostlinnou stravu specializuje a zná celé spektrum potravin, které vám může doporučit, aby vás jídlo uspokojovalo, bavilo a neměli jste hlad.

Vegané mají obecně tendenci jíst zdravěji než masojedlíci, a vesměs bývá jejich stravování kvalitnější. Ať chcete nebo ne, vyhnete se většině škodlivých látek a dostáváte do sebe víc vitamínů i vlákniny.

Mnoho lidí má stále představu, že veganské stravování rovná se sójové “maso” a tofu. Jak nejlépe zaujmout ty, kteří jsou k němu skeptičtí?

Pozvat je ke mně na jeden den domů. Já jsem gurmán. Jídlo miluji a rozmazluji jím nejen sebe, ale i celou rodinu. Pořád experimentuji a hledám inspiraci v zahraničních blozích. Dnes jsme měli smažené čínské závitky, včera turecké plněné tortilly, předtím indické tofu tikka massala, italské noky, thajské kari atd. Doporučuji jít do nějaké vyhlášené vegan restaurace nebo na Veggie náplavku, která probíhá v Praze vždy zkraje září a 1. května.

V dalších městech jsou nejrůznější vegan burger festivaly a pikniky… Rozhodně nezačínejte tím, že si koupíte rostlinný řízek a budete ho srovnávat s kuřecím. To vás jen odradí. Vařte sami, inspirujte se u dlouholetých veganů, objevujte nové chutě a kombinace a dobře jídlo ochucujte. Když nebudou spokojené vaše chuťové buňky, nebude spokojená vaše mysl a vy budete strádat.

Už jste ochutnali čerstvé fíky? Ovocná perla Středomoří přinese prospěch i diabetikům!

Fíky jsou zajímavé nejen chuťově, ale také nutričně. Dodají totiž tělu mnoho zajímavých látek, které ho udrží v dobré kondici. Vychutnat si je ...

Jak je to s příjmem pro tělo důležitých vitamínů a minerálů? Dokáže čistě rostlinná strava nabídnout plné zastoupení všeho, co naše tělo potřebuje? A co nutnost suplementace železa nebo vitamínu B12?

Z rostlin můžeme získat všechny esenciální aminokyseliny, z nichž se staví bílkoviny, všechny vitamíny i minerály. Navíc třeba antioxidanty, které bojují proti volným radikálům v těle, jsou pouze v rostlinách a jejich plodech. Musím však opět zdůraznit, že podmínkou je vyvážená strava. Každý Evropan (kromě jižanů) by měl suplementovat vitamín D a omega-3-mastné kyseliny, a to bez ohledu na to, jak se stravuje.

Vegani potřebují navíc vitamín B12, protože ten běžná populace získává z masa zvířat, kam se ale dostává především tím, že je kravám, prasatům a kuřatům dodáván uměle krmivem. Železo ani vápník na kvalitní veganské stravě suplementovat nemusíte. Já jsem dlouholetým dárcem krve a železo mám při vstupní kontrole vždy v pořádku.

Michaela

Michaela Levíčková připravuje chutnou a čistě rostlinnou stravu s důrazem na její plnohodnotný nutriční profil. | zdroj: užito se svolením autorky Michaely Levíčkové

Vyrábíte rostlinné sýry. Proč jste s tím začala a co od nich může konzument očekávat? Hodí se třeba jako součást oblíbených pokrmů? Tedy lze je zapéct na pizze, nebo přidat do lasagní? V čem jsou ostatně jiné než běžné veganské sýry, které koupíte v supermarketu?

Rostlinné sýry jsem začala vyrábět pro nás doma, protože máme běžné sýry rádi, ale máme důvody je nejíst. A jako spoustě veganů nám ve stravě chybí. Rostlinné sýry se nejčastěji vyrábí z tofu či kešu ořechů a mandlí. Můžete mít jakoukoli alternativu mléčných výrobků: zakysanou smetanu, mozzarellu, ricottu, parmezán, plísňový sýr, sýrovou omáčku atd. Samozřejmě vždy poznáte, že nejíte výrobek z mléka. Chuť je odlišná, a přesto pro vegany uspokojivá.

Rostlinné alternativy mléčných výrobků nám řeší věčnou otázku, co na chleba, a zásobují nás vším, co potřebujeme při vaření.

Sýr, který by se roztékal na pizze, lze vyrobit doma i zakoupit. Dnešní nabídka v obchodech je neskutečně bohatá. Problém je, že tento typ sýra, od nějž čekáme to, co třeba od eidamu či goudy, je ve veganské verzi výživově úplně špatně. Jedná se pouze o ztužený tuk, škrob a barviva, téměř žádné bílkoviny. Proto doporučuji hledat jiné cesty. Pizza se dá přelít skvělou horkou „sýrovou“ omáčkou z kešu ořechů, misa a lahůdkového droždí. Do brambor se dá zapéct dobře dochucená kešu zakysaná smetana s marinovaným tofu.

Každopádně na sýrech a jejich alternativách zdravá strava nestojí, měla by to být jen taková ta třešnička na dortu. Šikovný vegan umí desítky úžasných pomazánek, s nimiž je hvězdou jakéhokoli večírku. Inspirujte se třeba u mě na webu. Například falešná rybí pomazánka (Fake fish) nebo ta rukolová nemají konkurenci a hned si je zamilujete.

Zdroj: autentický rozhovor s Michaelou Levíčkovou

3443

Diskuze k článku