
Miloš Kozák: „Nejsem ten typ člověka, který by se ptal na povolení“
Rostlinná strava neboli veganství je velkým tématem také u těch, kteří se léčí s diabetem. Je tento způsob stravování pro diabetiky vhodný? A pokud ano, jaké účinky má na jejich zdraví? Nejen o tom jsme si povídali s bioložkou, jogínkou a odbornicí na zdravou výživu Michaelou Levíčkovou.
Michaela přestala jíst maso v patnácti letech z etických důvodů. Díky zálibě v dobrém jídle se stala populární blogerkou, která oblažuje své čtenáře skvělými a chutnými veganskými recepty na blogu Božsky jez, božsky žij. A protože i vegani chtějí mít kvalitní alternativy k sýrům, které nepřipomínají chutí a konzistencí plasty, začala je sama vyrábět. Pokud bydlíte v Berouně a okolí, nic vám nebrání ochutnat je.
Nejprve jsem ze stravy (v patnácti letech) z etických důvodů vynechala maso. To je podle mě typický model u mladých lidí. Teprve po třicítce jsem na základě všeho, co jsem věděla o zacházení se zvířaty v moderním zemědělství, začala ze stravy vyřazovat i ostatní živočišné produkty. A v posledních letech mám k tomu navíc i důvody zdravotní. Vystudovala jsem kromě biologie na Univerzitě Karlově také výživové poradenství a bedlivě sleduji aktuální výzkumy, které mě přesvědčily, že rostlinná strava, je-li dobře vyvážená, je skvělou prevencí civilizačních nemocí.
Výrobky bez obsahu laktózy, nebo také chutné rostlinné náhražky jsou na trhu běžně k dostání. Zájem lidí, kteří je vyhledávají kvůli laktózové ...
Probiotické kultury jsou ve veganských produktech stejné jako v těch mléčných, tedy ano, samozřejmě. Navíc další zdroje probiotik jsou například kimči (kvašená zelenina) nebo tempeh, kysané zelí a podobně, které jsou přirozeně rostlinné. Těchto potravin bychom měli jíst široké spektrum, abychom druhově rozšiřovali a posilovali kmeny příznivých bakterií v našich střevech a měli zdravý mikrobiom. Ten je hlavním pilířem naší imunity.
Pokud přijímáme probiotika z rostlinných zdrojů, získáváme další benefit ve snížení zátěže těla mlékem. Mléko by dospělá populace vůbec neměla konzumovat. Několik studií ukazuje, že konzumace mléka a mléčných výrobků se společně s genetickým faktorem a virovými infekcemi podílí na propuknutí diabetu 1. typu.
Velmi! Ale bavíme se pouze o variantě, že je vaše rostlinná strava výživově hodnotná. Pokud byla např. u diabetiků 2. typu zavedena pestrá dieta na bázi rostlin (luštěniny, ořechy, zelenina, ovoce, obiloviny a pseudo obiloviny) a byl hlídám kalorický příjem, aby nehubli (kvůli průkaznosti výsledku), ve srovnání se stavem před experimentem se snížila potřeba aplikace inzulinu za 16 dní o více než polovinu. Polovina z kontrolní skupiny se dokonce zbavila inzulinu úplně – a to pouze na základě toho, že jedli zdravou rostlinnou stravu.
Někteří ze subjektů výzkumu si aplikovali inzulín i více než 20 let ve výši 20, nebo i 32 jednotek denně.
U diabetiků 2. typu není problémem nedostatek inzulínu, ale neschopnost buněk použít ho k aktivaci receptorů pro umožnění vstupu glukózy do buněk. Jako by inzulín byl klíč, ale něco ucpalo zámek. To „něco“ je tuk. A to jak tuk z potravy, tak tuk prosakující z tukových buněk těla zpět do krve. Roztáčí se tak kolo inzulínové rezistence. Vědci prokázali, že čím nižší je tuk ve stravě i v těle, tím lépe inzulín pracuje. V mnoha studiích se potvrzuje, že lidé na vyvážené rostlinné stravě diabetem vůbec netrpí a v porovnání s běžně se stravující populací mají nepatrnou pravděpodobnost, že se u nich rozvine.
Je to dáno mj. i tím, že vegani nebývají obézní a obezita je jedním z hlavních faktorů přispívajících k propuknutí diabetu 2. typu. Nicméně výzkum prokázal, že štíhlost není vše. Kontrolní skupina lidí pravidelně konzumujících maso, mléko a vejce s BMI v hladině ideální váhy měla velmi vysokou hladinu volně cirkulujícího tuku v krvi, odpovídající velmi obézním lidem. A právě volně kolující tuk v krvi extrémně narušuje metabolismus inzulínu, a tedy zvyšuje riziko diabetu 2. typu.
Obrovským úspěchem je ústup neuropatických bolestí, nejčastější chronické komplikace diabetu. Tyto bolesti jsou velmi frustrující a špatně léčitelné. U ¾ subjektů ve studii ustoupily do 10 dnů po zavedení přísně rostlinné, vyvážené diety. U 30 % pacientů se po dvou letech na přísně veganské dietě podařilo zvrátit zhoršování zraku vlivem diabetu.
A dalším významným argumentem pro rostlinnou stravu u diabetiků je přímo prokázaná toxicita saturovaných tuků a LDL (škodlivého) cholesterolu na beta buňky slinivky. Tyto buňky produkují inzulín a zabíjí je tuk z masa, mléka a vajec. Tuk z rostlin, tedy rostlinné oleje pankreatické buňky neohrožují.
Roli má mnoho dalších faktorů, jako vysoká koncentrace škodlivých látek v živočišných produktech, násobně vyšší tučnost masa než v polovině minulého století a podobně. Ale to už bychom zabíhali zbytečně do detailů. Diabetici, kteří přejdou na rostlinnou stravu, mají v řádu týdnů nejen významně lepší výsledky sledovaných markerů, ale současně se i subjektivně mnohem lépe cítí ve svém těle. Mluví o zlepšení kvality života, zdraví i nálady.
A perlička na závěr: Srovnat projevy diabetu u běžně se stravující populace a u dlouholetých veganů nebylo možné. Důvod je prostý. Dlouholetí vegané prostě diabetem netrpí, vůbec se mezi nimi nevyskytuje.
V současnosti lidé přechází na rostlinnou stravu nejen z etických důvodů. Děje se tak třeba i v rámci detoxikace organismu nebo při snaze ztratit ...
Diabetes 2. typu může být zvrácen extrémní redukcí kalorického příjmu. Nicméně místo hladovění je zdravou cestou prostě jíst lépe a netrápit tělo nedostatkem kalorií a živin, protože hladovění je pro tělo stres a u diabetiků je to riskování zdraví. Rozhodně je nutné uvědomit si, že třeba kokosový jogurt, ačkoli je velmi lahodný a plný probiotik, je tučnější než mléčné smetanové jogurty. A tedy při snaze uzdravit se z diabetu 2. typu do jídelníčku zkraje patří ve velmi omezeném množství.
Stejně tak nedoporučuji vysoce zpracované výrobky, jako jsou některé náhražky masa a párků. Záleží ale samozřejmě na složení a technologii. Nejčistší cestou je přirozená strava, která co nejvíc vypadá tak, jak narostla v přírodě. Jezte to, co by poznala vaše babička (fazole, tmavou mouku, vlašské ořechy, jablka). A vůbec se nemusíte bát strádání! Dnešní doba je na toto skvělá a z rostlin uvaříte opravdu naprosto vše a pochutnáte si.
Michaela Levíčková je vegetariánkou od patnácti let, později přešla na čistě rostlinnou stravu. | zdroj: užito se svolením autorky Michaely Levíčkové
Určitě je nejzásadnější ze stravy zkraje nic nevyřazovat, naopak jen přidávat to, co je hodnotné. Tím nám přirozeně zbývá méně místa na potraviny, které chceme redukovat. Doporučuji denně sníst všechny barvy duhy. Tedy ovoce a zeleninu od červené přes žlutou k fialové. Stačí vždy malá porce, tak aby váš denní příjem ovoce a zeleniny, ať už vařené nebo syrové, zabral polovinu všeho, co sníte. Tím budete tělo zásobovat dostatkem antioxidantů pro boj s nemocemi a pro obnovu buněk.
Dál si hlídejte, aby ¼ vašeho denního příjmu potravy tvořily bílkoviny, ideálně rostlinné (např. tofu, fazole, ořechy, čočka, cizrna, tempeh, granola s quinoou či amarantem). Fazole by z protektivních důvodů měly být ve stravě denně, třeba ve formě pomazánek, burgerů, v salátu atd. Ostatní zdroje bílkovin je potřeba střídat, a ne se upnout pouze k sóje.
A poslední čtvrtinu denního talíře potřebujeme získat z celých zrn, tedy z celozrnného pečiva, tortill, z tmavé rýže, celozrnných těstovin, z vloček, kaší apod. A i zde platí, že každý den jiný zdroj. Od každého trochu. Za pár dní to pro vás vše bude snadné a samozřejmé.
Kurkumin můžete využít pro podporu přirozených funkcí svého organismu. K dostání je na trhu nejčastěji ve formě kapslí nebo tablet. Je tedy jen ...
To zcela určitě. Nebo může jít delší cestou a načíst si dostupné studie a výzkumy sám ze zahraničních zdrojů. V češtině mají informace vždy skluz, nebo zcela chybí. Tomu je však třeba věnovat hodně času. Stejně tak i objevování chuťově uspokojivých receptů, které diabetikovi sednou. To vše vám odborník ušetří.
S Michaelou Levíčkovou se však neloučíme! V druhém díle rozhovoru se dozvíte více o veganských produktech, které sama vyrábí! Máte se na co těšit.
Zdroj: autentický rozhovor s Michaelou Levíčkovou
3337