
Mateří kašička je velmi slibným budovatelem obranyschopnosti organismu. Je vhodná pro diabetiky?
Chutný, krásně červený nápoj, kterému se říká čaj, ale vlastně mezi čaje nepatří, protože nepochází z čajovníku, ale z africké rostliny Aspalathus linearis. To je rooibos, který okouzlil chuťové buňky mnoha lidí na světě. Nemusí se sladit a má mnoho výborných vlastností pro posílení lidského organismu. Kromě jiného se dá používat i k výrobě dezertů vhodných pro diabetiky!
Rooibos je zajímavý nejen co se týče chuti, ale i možností, jak s ním pracovat v pleťové péči. Působí jako silný antioxidant a napomáhá chránit pokožku před působením oxidačního stresu.
O rooibosu se uvádí, že díky obsahu vápníku, fluoridu a manganu podporuje zdraví kostí. Je bohatý na železo a může působit jako prevence anemických stavů (chudokrevnosti). Protože v něm nenajdete kofein, je vhodný pro děti i těhotné ženy. Díky obsaženým antioxidačním látkám napomáhá též ke snížení projevů zánětu v lidském těle. Protože podporuje produkci hormonu leptinu (je odpovědný za pocit sytosti nebo hladu), může podle některých studií pomoci i při snaze o snížení tělesné hmotnosti.
Rooibos se používá také v péči o pleť. Díky obsahu flavonoidů a jejich antioxidační aktivitě napomáhá chránit kožní buňky proti působení volných radikálů a tím tedy chrání i proti předčasnému stárnutí, nebo snižuje viditelnost vrásek. Najdete ho v pleťové i vlasové kosmetice. Vyluhovaný rooibos můžete používat místo pleťové vody, stačí ho nanést do rozprašovače a nastříkat na tvář nebo vlasy. Prostě si jen trochu odlijte, až si ho budete připravovat k pití. Do kosmetiky lze zakomponovat také jako extrakt.
V rooibosu najdete několik antioxidačních látek, zejména polyfenoly, jako je aspalathin, nothofagin, kvercetin a luteolin. První dva jmenované se uvádí jako hlavní antioxidanty a protizánětlivé složky. Konkrétně aspalathin byl zkoumaný jako potenciální pomocník pro prevenci inzulínové rezistence a jako podpora celkového energetického metabolismu. Studie ukázaly, že pití rooibosu u diabetiků II. typu může přinést pozitivní výsledky ve značném zlepšení jejich citlivosti na inzulín. Je totiž schopný snížit vysokou hladinu glukózy v krvi.
Rooibos nemusíte pít samostatně. Můžete s ním připravit smoothie nebo pečené i nepečené dezerty vhodné pro diabetiky. Chce to jen trochu cviku a kvalitní potraviny. Vedle určitě nesáhnete, pokud si vyberete low carb variantu oblíbených sladkých pokrmů a přizpůsobíte ji tak, abyste do ní mohli přidat rooibos. Co vše s ním lze připravit?
Vyrobte si domácí rooibosové gumové medvídky, můžete použít ochucenou nebo neochucenou variantu oblíbeného „čaje“. Osladit je můžete low carb sladidlem, třeba Erythritolem. Inspirovat se můžete receptem ZDE.
Přidejte rooibos do smoothie nápojů.
Upečte si rooibosový dort nebo sladký chléb, v pečených dezertech si rozumí s vanilkou nebo kokosovým cukrem, který má nízký glykemický index.
Máte-li sypaný rooibos, můžete si s ním připravit bílou nebo hořkou čokoládovou pěnu.
Děti i dospělí v létě ocení domácí rooibosové nanuky. Můžete je snadno kombinovat s ovocem.
S rooibosem lze upéct též low carb makronky.
Skvělý bude i tvarohový krém nebo nepečené dezerty.
Rooibos je možné pít nejen samotný, ale i s mlékem.
Ať už se rozhodnete pro jakékoliv využití čaje rooibos, vždy si můžete být jistí, že vás výsledek náramně potěší! Recepty na výše uvedené tipy naleznete v mnoha českých i zahraničních internetových kuchařkách.
Zdroj: sonnentor.com, everydayhealthyrecipes.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sarooibos.co.za, healthline.com
1620