Risotto s červenou řepou a sýrem

Potřebujete: 1 hrnek rýže vhodné na risotto, 1 středně velká bulva vařené červené řepy ( popř. řepa sterilovaná), 4 cibulky šalotky, 50 g másla, 4 lžíce olivového oleje, 500 ml zeleninového vývaru (možno v kombinaci se skleničkou červeného vína), mořská sůl, čerstvě mletý pepř, 200 g sýra (kozí, ovčí, popřípadě sýr typu řecká feta), tymián.

Risotto s červenou řepou a sýrem
Zdroj: Shutterstock

Recept pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 550 kcal,
tuky: 28 g, sacharidy: 58 g, bílkoviny: 17 g

Postup přípravy:

1. Na másle orestujeme drobně pokrájené cibulky šalotky spolu s rýží a přidáme olivový olej.

2. Po chvilce k rýži vložíme na kostky nakrájenou červenou řepu a zalijeme malým množstvím vývaru. Můžeme přidat i sklenku vína. Osolíme,opepříme a za občasného promíchání necháme tekutinu odpařovat. Jakmile je třeba,opět mírně podlijeme. Tak opakujeme až do správného změknutí rýže, která by měla zůstat „al dente“, tj. na skus mírně křupnout.

3. Risotto podáváme horké a posypané nadrobeným sýrem,který se bude zvolna rozpouštět a konzistence risotta se bude stávat příjemně krémovou. Na talíři zdobíme čerstvou snítkou tymiánu.