Recepty s medvědím česnekem

Obliba medvědího česneku v poslední době strmě stoupá. Aby také ne. Od dob, kdy tak trochu upadl do zapomnění, jsme opět zjistili, že skvěle nechutná jen medvědům.

Recepty s medvědím česnekem

Pokud si netroufáme hledat ho ve volné přírodě a riskovat záměnu s konvalinkou, pak vsaďme na jistotu a sázejme jej na polostinná až stinná stanoviště na zahrádky nebo vyrazme přímo do supermarketu, kde se v poslední době také běžně nabízí jako špenát či zelené koření.

Bojovník proti bakteriím, virům i plísním

Medvědí česnek je považován za jeden ze silných životabudičů a rovněž působí pozitivně na imunitní systém. Obsahuje totiž spoustu vitaminu C až 150 mg ve 100 g rostliny. Protože silně voní po česneku, obsahuje také typické látky, jež za onou sirnatou vůní stojí – antibakteriální allicin. Allicin je známým bojovníkem proti chřipce, nachlazení, respiračním problémům, angínám, průjmům, stafylokokům i streptokokům, prvokům trichomony, virům způsobujícím opary, kandidě a dalším. V
Číně například při jakékoli bakteriální či virové nákaze doporučují užívat česnek každé dvě hodiny.

O medvědím česneku se také říká, že reguluje činnost žaludku, podporuje trávení a co je pro diabetiky podstatné – urychluje hojení ran a vředů. Jeho pomoc oceníme při léčbě mykóz a plísní i chronických kožních problémech.

Medvědí česnek v kuchyni

Lístky medvědího česneku lze mixovat, trhat či krájet do zelených smoothie, salátů, či kořenit polévky, rizota, karbanátky, omelety. Inspirujte se následujícími recepty.

PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Suroviny: 200 g medvědího česneku, 20 ml oleje (olivového), 50 g parmazánu, 10 g sezamového semínka, 2 g soli
Postup: Medvědí česnek omyjte, společně s olejem vložte do mixéru a jemně umixujte. Přidejte parmazán, sůl a sezamové semínko. Pár vteřin ještě mixujte, nicméně se snažte zachovat strukturu semínka a kousky sýru. Umístěte do skleničky, směs zalijte ještě trochou oleje, pečlivě uzavřete a nechejte v lednici, kde vydrží několik měsíců.

ŠPENÁT Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Suroviny: 500 g medvědího česneku, 1 cibule, 1 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 20 g slunečnicového semínka, himalájská sůl
Postup: Medvědí česnek umyjte, nakrájejte nadrobno, stejně tak cibulku, vše dejte do pánve, společně se semínkem, solí, zalijte vodou a duste 20 minut. Ke konci do směsi přidejte vajíčko a ještě chvíli prohřejte. Nakonec přidejte kvalitní olej na dochucení a dodání nezbytného tuku na využití živin. Již nevařte, podávejte.

VAJÍČKOVÝ SALÁT S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Suroviny: uvařená vejce 4–6, svazek medvědího česneku, sůl, pepř, 2 ks jarní cibulky, olivový olej, lžička hořčice, případně avokádo, trocha jogurtu nebo kokosového mléka na zjemnění směsi
Postup: Uvařená vejce oloupejte a pokrájejte. Stejně tak nakrájejte svazek opraného medvědího česneku, smíchejte s vejci, přidejte sůl, jarní pokrájené cibulky, čerstvě mletý pepř, lžičku až dvě hořčice. Směs můžete spojit hustým jogurtem nebo kokosovým mlékem a trochou jablečného octa,
také můžete přidat avokádo.

RUKOLOVÝ SALÁT S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Suroviny: velká hrst rukoly, hrst medvědího česneku, 5 sušených rajčat, 100 g syrovátkového sýra (např. Pilos, Ricotta), 1 šalotka, citronová šťáva, 2 lžíce oleje z vlašských ořechů, sůl, pepř
Postup: Rukolu důkladně omyjte spolu s medvědím česnekem, do mísy spolu s nimi přidejte pokrájená sušená rajčata (pokud budou příliš vyschlá, pak je potřeba je předem namočit), nakrájejte šalotku nebo menší červenou cibuli, syrovátkový sýr, přidáme citronovou šťávu, olej, sůl, pepř, důkladně promícháme.

Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE v Jindřichově Hradci
Foto: Ing. Petr Kouble

Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na