Recepty: Letní grilování

Proč se zavírat doma u plotny, když je venku tak nádherně? Grilování s přáteli je v Čechách stále oblíbenější, jen ve výběru vhodných potravin se zatím máme co učit. Nechte se inspirovat recepty šéfkuchařů z Naturhouse.

Recepty: Letní grilování

Grilované cukety s tofu a tempehem

Suroviny: ochucené tofu – chilli nebo jiné, tempeh smažený, 3 cukety, olivový olej, sůl, balsamico
Dip: bílý jogurt do 3 % tuku, kyselé okurky, dijonská hořčice, sůl, pepř

Postup: Cukety dobře omyjte a škrabkou z nich podélně vytvořte tenké plátky. Plátky cukety ogrilujte na grilu nebo grilovací pánvi. Tofu a tempeh nakrájejte na kostičky a také ogrilujte. Kostičky tofu a tempehu obalte plátky cukety. Cukety můžete namáčet do dipu připraveného z bílého jogurtu, najemno nastrouhané kyselé okurky, dijonské hořčice a ochuceného solí a pepřem.

Grilovaný špíz s tofu a tempehem

Suroviny: 1 tofu chilli, 1 tempeh smažený, 3 cukety, 1 lilek, 2 cibule nebo pórek, 100 g cherry rajčat
Marináda: šťáva z ½ citronu, 1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem soli, 1 lžička kari, 1 lžička pálivé papriky, pepř a sůl

Postup: Zeleninu nakrájejte na stejně velké kousky. Ve větší míse smíchejte citronovou šťávu, olej, prolisovaný česnek, hořčici, sójovou omáčku, koření, sůl a pepř. Nakrájenou zeleninu vložte do marinády a opatrně promíchejte. Na dřevěné špejle střídavě napichujte zeleninu a velké kostky tofu a tempehu. Špízy grilujte na grilu, případně na grilovací pánvi asi 5 minut z každé strany.

Grilované pražmy s grilovanou zeleninou

Suroviny: pražmy, grilovací koření na ryby, směs čerstvých bylinek (šalvěj, máta, tymián, bazalka, meduňka), limetková šťáva, cuketa, lilek, papriky, brambory, grilovací koření na brambory, olivový olej, mořská sůl

Postup: Pražmy omyjte, do dutiny břišní vsypejte grilovací koření na ryby, vycpěte ji směsí nasekaných čerstvých bylinek a ochuťte lžicí limetkové šťávy. Povrch pražem také posypejte grilovacím kořením na ryby z obou stran. Nechejte pražmy rozležet a připravte si zeleninu na grilování. Brambory ve slupce předem povařte, ostatní zeleninu pokrájejte. Zeleninu smíchejte s trochou olivového oleje a ochuťte kořením. Uvařené brambory nakrájejte na plátky, ochuťte solí a grilovacím kořením a
zakápněte olivovým olejem. Začněte grilovat zeleninu a brambory, po určité době přidejte ryby, protože jsou rychleji hotové.

Grilované krůtí steaky

Suroviny: krůtí maso podle počtu porcí, sójová omáčka se sníženým obsahem soli, olivový olej, větvičky čerstvých bylinek (dle chuti např. šalvěj, rozmarýn, bazalka, tymián), grilovací koření bez soli

Postup: Krůtí maso nakrájejte na tenčí plátky. V míse smíchejte sójovou omáčku a olivový olej a maso z obou stran obalte v této směsi a poté okořeňte grilovacím kořením. Maso naložte do větší nádoby společně s bylinkami, střídejte vrstvu masa a vrstvu bylinek a nechejte marinovat cca 2 hodiny. Maso pak grilujte přibližně 10 minut z každé strany.

Grilovaný mořský vlk

Suroviny: 4 čerství mořští vlci, svazek nahrubo nasekaných zelených bylinek (podle chuti šalvěj, bazalka, máta, tyminán, rozmarýn, koriandr…), koření na ryby, 2 citrony, sůl, pepř, olivový olej

Postup: Čerstvé ryby vykuchejte, pokud nejsou, omyjte pod studenou vodou a osušte. Zevnitř i zvenku ryby osolte a opepřete. Ryby pokapejte citrónovou šťávou a potřete zevnitř i z venku olivovým olejem, břišní dutinu naplňte zelenými bylinkami. Ryby marinujte cca 2 hodiny a pak grilujte cca 30 minut. Během grilování rybu otočte, aby byla opečená ze všech stran.

Hráškovo-mátový dip

Výborný k zeleninovým hranolkům nebo masu.

Suroviny: 3 hrnky hrášku (může být i mražený), ½ citronu, několik snítek máty, stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl

Postup: Mražený hrášek dejte na 2–3 minuty povařit do vody, pak vodu slijte a nechejte hrášek vychladit. V míse smíchejte hrášek s několika lístky máty, nakrájeným česnekem a zakápněte šťávou z ½ citronu a 2 lžícemi olivového oleje. Vše rozmixujte dohladka na konzistenci pyré a dochuťte solí.

Diskuze k článku

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Hana Klánová Recent comment authors
  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Hana Klánová
Host
Hana Klánová

Super článek! My doma grilujeme nejen maso, ale i zeleninu, brambory a dokonce i ovoce! Ale je fakt, že po mase se u nás zapráší asi nejvíce 🙂 Doporučuji pro všechny masožravce zkusit tento grilovací recept http://www.grilykrby.cz/recepty-na-grilovani/drubez-na-grilu/kureci-prsa-s-jarni-cibulkou/