
Recept na zdravou slavnostní večeři: Šťavnatá vepřová panenka v sezamu

Vepřová panenka je vůbec tím nejlibovějším a nejchutnějším kouskem vepřového masa. Při správné úpravě se rozplývá na jazyku. Problém je v tom, že většina amatérských kuchařů mívá strach z vysušení masa při tepelné úpravě. Stačí však dodržet pár jednoduchých kroků a pokrm bude přesně podle vašich představ. Inspirujte se lahodným a zdravým receptem, kterým potěšíte i toho největšího mlsouna!
Vepřová panenka je kousek jemného a šťavnatého masa, které je ideální na obyčejnou večeři, ale i ke slavnostnějším příležitostem. Zároveň nemusíte mít strach, že byste porušili svou dietu. Sto gramů této pochoutky má pouhých 130 kcal (z toho 20 g bílkovin a 5 g tuku). Pojďte ji s námi vyzkoušet.
TIP: Aby maso zůstalo opravdu šťavnaté, je důležité ho nechat pro začátek na pánvi zatáhnout.
Suroviny (na dvě porce):
- 1 vepřová panenka
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 5 kapek tabasca (nebo omáčky srirachy)
- 4 lžíce sezamu
- olej dle potřeby
- sůl a mletý pepř dle chuti
Snadný recept na trhané hovězí maso
Hovězí maso je jednou z nejlepších variant při redukčním jídelníčku. Má vysoký obsah bílkovin a poměrně malé množství tuku. Jeho variabilita vás ...
Postup:
- Úplně na začátek si předehřejte troubu na 160 °C.
- Váleček panenky očistěte od zbytečných šlach, odřízněte cca 1 cm z konců, aby byl váleček opravdu pravidelný, a osušte papírovou utěrkou.
- V mezidobí si rozpalte pánev – bez oleje.
- Do panenky vmasírujte olej a sůl (o vhodnosti olejů ke smažení se dočtete zde) a vložte ji na rozpálenou pánev.
- Panenku opečte z každé strany, aby se maso zatáhlo (každá strana asi 70 vteřin). Během této doby s masem nemanipulujte. Výše vyměřený čas ji opravdu nechte být.
- Nakonec opečte i oba konce panenky (každá strana asi 30 vteřin).
- V případě, že máte pánev s odnímatelnou rukojetí, použijte ji a po zatáhnutí panenky ji ihned vložte do předehřáté trouby na 10 minut. Pokud takovou pánev nemáte, použijte pekáček, který by však neměl být studený. Měl by být stejně předehřátý jako trouba.
- Po vytažení masa z trouby přikryjte pekáček nebo pánev alobalem a nechte minimálně 5 minut odpočinout.
- V misce si během těchto pěti minut připravte marinádu z hořčice, lžičky oleje, pepře a pár kapek něčeho ostřejšího. Směsí důkladně potřete panenku a následně jí obalte v sezamu.
TIP: Sezam si před tím můžete zlehka opéct na suché pánvi, aby byl křupavější.
K vepřové panence se budou výborně hodit gratinované brambory, které stačí oloupat, nakrájet na plátky a dát do tukem vymazané zapékací mísy. Brambory je potřeba také osolit, opepřit a přelít zahřátou smetanou s lisovaným česnekem. Nakonec bramborovou přílohu ještě posypte parmazánem (nebo jiným tvrdým sýrem) a nechte zapéct při 180 °C po dobu 30 minut.
Dobrou chuť.
Zdroj: recept autorky
9257