Recept na zdravou slavnostní večeři: Šťavnatá vepřová panenka v sezamu

Recept na zdravou slavnostní večeři: Šťavnatá vepřová panenka v sezamu
Vepřová panenka je vhodná i při dietě. Zdroj: Shutterstock

Vepřová panenka je vůbec tím nejlibovějším a nejchutnějším kouskem vepřového masa. Při správné úpravě se rozplývá na jazyku. Problém je v tom, že většina amatérských kuchařů mívá strach z vysušení masa při tepelné úpravě. Stačí však dodržet pár jednoduchých kroků a pokrm bude přesně podle vašich představ. Inspirujte se lahodným a zdravým receptem, kterým potěšíte i toho největšího mlsouna!

Vepřová panenka je kousek jemného a šťavnatého masa, které je ideální na obyčejnou večeři, ale i ke slavnostnějším příležitostem. Zároveň nemusíte mít strach, že byste porušili svou dietu. Sto gramů této pochoutky má pouhých 130 kcal (z toho 20 g bílkovin a 5 g tuku). Pojďte ji s námi vyzkoušet.

TIP: Aby maso zůstalo opravdu šťavnaté, je důležité ho nechat pro začátek na pánvi zatáhnout.

Suroviny (na dvě porce):

  • 1 vepřová panenka
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 5 kapek tabasca (nebo omáčky srirachy)
  • 4 lžíce sezamu
  • olej dle potřeby
  • sůl a mletý pepř dle chuti

Snadný recept na trhané hovězí maso

Hovězí maso je jednou z nejlepších variant při redukčním jídelníčku. Má vysoký obsah bílkovin a poměrně malé množství tuku. Jeho variabilita vás ...

Postup:

  1. Úplně na začátek si předehřejte troubu na 160 °C.
  2. Váleček panenky očistěte od zbytečných šlach, odřízněte cca 1 cm z konců, aby byl váleček opravdu pravidelný, a osušte papírovou utěrkou.
  3. V mezidobí si rozpalte pánev – bez oleje.
  4. Do panenky vmasírujte olej a sůl (o vhodnosti olejů ke smažení se dočtete zde) a vložte ji na rozpálenou pánev.
  5. Panenku opečte z každé strany, aby se maso zatáhlo (každá strana asi 70 vteřin). Během této doby s masem nemanipulujte. Výše vyměřený čas ji opravdu nechte být.
  6. Nakonec opečte i oba konce panenky (každá strana asi 30 vteřin).
  7. V případě, že máte pánev s odnímatelnou rukojetí, použijte ji a po zatáhnutí panenky ji ihned vložte do předehřáté trouby na 10 minut. Pokud takovou pánev nemáte, použijte pekáček, který by však neměl být studený. Měl by být stejně předehřátý jako trouba.
  8. Po vytažení masa z trouby přikryjte pekáček nebo pánev alobalem a nechte minimálně 5 minut odpočinout.
  9. V misce si během těchto pěti minut připravte marinádu z hořčice, lžičky oleje, pepře a pár kapek něčeho ostřejšího. Směsí důkladně potřete panenku a následně jí obalte v sezamu.

TIP: Sezam si před tím můžete zlehka opéct na suché pánvi, aby byl křupavější. 

K vepřové panence se budou výborně hodit gratinované brambory, které stačí oloupat, nakrájet na plátky a dát do tukem vymazané zapékací mísy. Brambory je potřeba také osolit, opepřit a přelít zahřátou smetanou s lisovaným česnekem. Nakonec bramborovou přílohu ještě posypte parmazánem (nebo jiným tvrdým sýrem) a nechte zapéct při 180 °C po dobu 30 minut.

Dobrou chuť.

Zdroj: recept autorky

8309

Diskuze k článku