Recept na víkend: Mungo hrášková polévka s mátou

Koncem dubna vyjde Luštěninová kuchařka šéfkuchaře dejvické restaurace Country Life, Petra Klímy. A vy si podle ní můžete uvařit již tento víkend. Vyzkoušejte hráškovou polévku s "maskovanými" luštěninami.

Recept na víkend: Mungo hrášková polévka s mátou

Hrášková polévka je u nás doma velmi oblíbená a v této nové verzi ji připravuji, když do ní chci před dětmi zamaskovat luštěniny. Mimo sezónu rád používám mražený hrášek, bývá zpracován ve své nejlepší zralosti a polévka je pak příjemně nasládlá. V kombinaci s čerstvou mátou má naprosto dokonalou chuť, navíc je jednoduchá a hned hotová a nebudete potřebovat kupu drahých surovin.

Recept na 5 porcí.

Čas na přípravu: 12 h (máčení fazolí) + 50 min (příprava)

Ingredience:

150 g mungo fazolí
2 cibule
6 lžic řepkového oleje
2 stroužky česneku
kousek řasy wakame
1 kostka zeleninového bujonu (například Würzl)
1 lžička mořské soli
malý svazek čerstvé máty
300 g mraženého nebo čerstvého hrášku
čerstvě mletý barevný pepř

Postup:

1. Fazole mungo si namočíme přes noc, rychleji se pak uvaří a jsou lépe stravitelné.
2. Cibuli nahrubo nakrájíme a na rozehřátém oleji osmahneme do zlatova. Ke konci přidáme nasekaný česnek, který také orestujeme. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme propláchnuté mungo fazole, řasu wakame a vaříme, dokud fazole nezměknou (trvá to orientačně asi 25 minut). Přidáme bujon, osolíme a vaříme dalších 10 minut.
3. Hrášek vložíme do cedníku a propláchneme teplou vodou, aby se polévka příliš nezchladila. Vsypeme jej do polévky, přidáme mátu, opepříme a rozmixujeme na jemný krém. Nakonec dochutíme solí.

Můj tip: Na talíři můžeme polévku zjemnit sójovou smetanou nebo lžící sójového jogurtu. Skvělou společnost bude polévce dělat čerstvé pečivo nebo česnekové krutony.

Tento recept je z knihy Luštěninová kuchařka od Petra Klímy.


LUŠTĚNINOVÁ KUCHAŘKA se spoustou zeleniny

Autor: Petr Klíma
Nakladatelství: Smart Press
Vychází: 23. 4. 2019

Jak zařadit opomíjené luštěniny do domácího vaření? Šéfkuchař známé dejvické restaurace Country Life vás to naučí. Jeho nová kuchařka obsahuje téměř 80 receptů na jídla z luštěnin – saláty a pomazánky, pokrmy s klíčenými luštěninami, polévky, hlavní jídla i laskominy a sladká jídla. Luštěniny jsou kvalitním rostlinným zdrojem bílkovin, a proto do každého zdravého jídelníčku patří. V dnešní době jsme však trochu zapomněli, jak je správně připravovat, klíčit a skladovat, co všechno se z nich dá vařit a jaké druhy se na co hodní nejlépe. To vše najdete v nové Luštěninové kuchařce.  Petr Klíma v ní spojuje zkušenosti ze světové gastronomie s denní praxí v restauraci i v domácí kuchyni. Využívá originální postupy a sezonní suroviny. Spolu se škálou luštěnin hraje v jeho receptech velkou roli také čerstvá lokální zelenina z farmářských trhů. Výsledkem je moderní, chutné a výživné jídlo nejen pro vegany.

K dostání na www.smartpress.cz a od 23. dubna u všech dobrých knihkupců v celé ČR.

Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na