Recept na nadýchané domácí pečivo i pro diabetiky: Sýrové bulky s opečenou cibulkou

Recept na nadýchané domácí pečivo i pro diabetiky: Sýrové bulky s opečenou cibulkou
Ke snídani, na svačinu nebo k večeři? Domácí bulky oceníte při každé příležitosti. Zdroj: Shutterstock

Kupované pečivo je velmi diskutovanou součástí jídelníčků. Jedni tvrdí, že lepek škodí, druzí zas nevěří informacím o tom, co skutečně kupované pečivo v obchodě obsahuje. Pokud i vás takové otázky napadly, vyzkoušejte s námi domácí nadýchané bulky se sýrem a cibulkou.

Tento recept ocení i diabetici! Je totiž low carb, takže pokud holdujete nízkosacharidovému stravování, nebo chcete pouze odlehčit svému jídelníčku od lepku, určitě vás potěší.

TIP: Sušenou nebo smaženou cibulku si můžete samozřejmě koupit v obchodě. O něco lepší ale bude, když si ji usmažíte doma sami! Pokud chcete, aby byla skutečně křupavá, obalte kostičky nebo kolečka před smažením ve špaldové celozrnné mouce s trochou papriky.

Suroviny:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 250 g tvrdého sýra
  • 4 vejce
  • 75 g kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 40 g rozpustné vlákniny Psyllium
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml vařící vody
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • smažená nebo sušená cibule dle chuti
  • semínka na posypání (např. slunečnicová)

Cukety všude, kam se podíváte? Zužitkujte je ve fit receptu na jemný koláč s čokoládovou polevou!

Cuketa je ve své variabilitě geniální zelenina – využít se dá totiž na všechny možné způsoby, naslano i na sladko. Je to způsobeno tím, že její ...

Postup:

  1. Pro začátek oddělte žloutky od bílků a na jemném struhadle nastrouhejte sýr.
  2. Do misky se žloutky přidejte tvaroh, strouhaný sýr, sůl a kmín.
  3. Vše smíchejte a postupně přidejte škrob, Psyllium, smaženou cibulku, prášek do pečiva, vařící vodu a ocet.
  4. Nakonec vyšlehejte sníh z bílků a vmíchejte ho do těsta.
  5. Těsto nechte chvíli odpočinout a poté mokrýma rukama tvarujte bulky (těsto je lepivé, proto se vám mokrýma rukama bude lépe zpracovávat).
  6. Polotovary bulek na vrchní straně mírně nařízněte do kříže, potřete rozšlehaným vejcem, poprašte škrobem nebo bramborovou vlákninou, posypejte oblíbenými semínky a vložte do rozpálené trouby na plechu s pečicím papírem.
  7. Domácí pečivo pečte dozlatova při teplotě 180 °C.

TIP: Pokud škrob nezapadá do vašeho nízkosacharidového plánu, použijte bramborovou vlákninu, díky které budou bagetky ještě nadýchanější.

Dobrou chuť.

Zdroj: recept autorky

690

Diskuze k článku