RAW Kešu košíčky
Typické cukrovinky vykazují vyšší glykemický index, který vychyluje hladinu krevního cukru, vyčerpává játra a především slinivku břišní. Proto již léta připravuji zdravé nepečené (RAW) dobroty, které stavím na sušeném ovoci, oříšcích, kakaovém máslu, ovesných vločkách a nejrůznějším koření. Můžete použít datle, fíky, rozinky, brusinky, meruňky, švestky, vlašské či lískové ořechy, mandle, kešu, dále pak kakao či karobový prášek i kokos. Žádná mouka, žádný lepek (využívám anglické odrůdy ovsa), máslo či margarín, nic takového. A přesto je cukroví voňavé, chutné a lákavě vyhlížející. Datle jsou výborné, protože nahrazují máslo – pojí jednotlivé suroviny k sobě.
K přípravě budete potřebovat i výkonnější mixér, který jednotlivé přísady krásně rozmělní a posléze opět pospojuje k sobě, v nejrůznější voňavé a lákavě vyhlížející variace. Výhodou těchto nepečených dobrot je i jejich bezlepkový ráz. Díky oříškovým kombinacím má také jemně nižší glykemický index, který po každém ochutnaném kousku navozuje pocit spokojenosti.
celkem: 20 kousků
1 kousek = 77,5 kcal, tuky = 4,5 g, sacharidy = 7,3 g, bílkoviny = 1,75 g
Suroviny:
Na korpus potřebujete: 150 g sušených datlí, 70 g mandlí
Na krém: 100 g kešu oříšků, 1 vrchovatá lžíce kokosového oleje, 1 lžíce vody, 1 lžička citrónové šťávy, 20 g javorového sirupu, 1 lžíce šťávy z červené řepy na obarvení krému
Postup:
- Z datlí a mandlí umixujte těsto, které plňte do menších cukrářských košíčků, silikonových či plechových.
- Kešu si přes noc namočte. Přebytečnou vodu slijte a kešu umixujte s polévkovou lžící vody na hladký krém.
- Přidejte kokosový olej, šťávu z citrónu, javorový sirup a šťávu z červené řepy. Vše umixujte.
- Směs přendejte do cukrářského sáčku a následně plňte do košíčků.
- Tip: Košíčky dozdobte podle vlastní fantazie.
Autor: Mgr. Zuzana Švédová, DiS., foto: autor
1144
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný