
Protizánětlivý jídelníček prospěje zejména diabetikům II. typu! Proč na něj vsadit?

Jídelníček obsahující protizánětlivé potraviny je doporučován revmatology a gastroenterology jako podpůrná léčba revmatismu a chronického zánětlivého onemocnění střev. Může být však prospěšný i při jiných onemocněních, jako je například diabetes mellitus. Nahlédněte tedy s námi na to, co je optimální konzumovat pro utužení zdraví.
Zajímat vás jistě budou i překvapivé výsledky výzkumu, který se zabýval vlivem protizánětlivých potravin na ty, kteří bojují s obezitou nebo se léčí s diabetem II. typu. Chcete se dozvědět více? Pak se začtěte do řádků níže a proměňte teorii v praxi.
Přírodní protizánětlivé látky pro váš jídelníček
Velmi prospěšnými protizánětlivými činiteli jsou omega3 mastné kyseliny jako EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová). Tradičně se podávají ve formě rybího tuku nebo tresčích jater a mají pozitivní vliv na tlumení bolestivosti pohybového aparátu. Zařazení ryb a mořských plodů do jídelníčku dvakrát týdně je tedy více než prospěšné. Ať už sáhnete po sardinkách, lososu, makrelách nebo lokálních rybách, uděláte jedině dobře.
Výborným zdrojem protizánětlivých fenolů je také ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, kakao nebo koření s obsahem kurkuminu. Polyfenol kurkumin se přirozeně nachází v kurkumě a je oceňovaný pro svou schopnost snižovat zánětlivé reakce trávicího a pohybového ústrojí. Zvyšuje produkci enzymů ve slinivce břišní a napomáhá tak bojovat proti nadýmání. Pozor by si ale na kurkumu měli dát lidé léčící se s onemocněním žlučníku. Přidávat se dá tato potravina do zeleninových pokrmů, rýže nebo dresingů.
Středomořskou stravou k prevenci či lepší kompenzaci cukrovky
Jednoduché kombinace, které však doplní do těla všechny potřebné složky potravy, včetně vitamínů i minerálních látek – to je strava, kterou ...
Jak pomáhají protizánětlivé potraviny při diabetu?
Chronický zánět, způsobený nevhodnou stravou, nadváhou, sedavým životním stylem, stresem nebo narušením střevního mikrobiomu, způsobuje, že se buňky těla pomalu stávají rezistentními na inzulín. Tím se zvyšuje hladina glukózy v krvi. Studie zabývající se vlivem protizánětlivé diety na diabetiky ukazují velmi zajímavé výsledky. A to obzvlášť u diabetu II. stupně, kdy je snížení projevů zánětů v těle více než vítané. Správně nastavený jídelníček, založený na potravinách bohatých na antioxidanty a prospěšné mastné kyseliny, pomůže snížit riziko inzulínové rezistence.
Pupalkový olej je skvělým doplňkem stravy zejména pro diabetičky. Pomáhá snížit projevy neuropatie
Pupalkový olej je jednou ze skvělých kosmetických ingrediencí. Jako součást potravinových doplňků představuje silného pomocníka pro zlepšení ...
Vsaďte na vlákninu a fermentaci
Upravte si jídelníček tak, abyste nejen snížili již probíhající zánětlivé reakce v těle, ale zároveň dali dobrý stavební základ v rámci prevence jejich opakování. Jezte chutně a vyváženě, dbejte na čistotu stravy. Tyto jednoduché kroky vám v tom pomohou:
-
Mějte v rovnováze střevní mikrobiotu, která zabrání propustnosti střevní sliznice a udržování projevů chronického zánětu v těle. Sáhněte po vhodných probiotikách.
-
Polyfenoly a vláknina podpoří rozvoj prospěšných střevních bakterií.
-
Jezte luštěniny a hnědou rýži, přidejte do jídelníčku fermentované výrobky jako kyselé zelí, neslazené jogurty, kefíry, miso, podmáslí a tepelně neupravované sýry.
-
Vyhýbejte se polotovarům a jídlům s vysokým glykemickým indexem.
-
Vyřaďte bílé pečivo a bílou rýži.
-
Používejte panenské rostlinné oleje lisované za studena.
-
Zařaďte do stravy prospěšné ořechy, jejich konzumace na lačno pomáhá snížit hladinu glukózy v krvi. Jedny z nejlepších jsou vlašské ořechy. Přisypejte si je třeba do salátu.
-
Další dobrou protizánětlivou potravinou je také brokolice a růžičková kapusta. Tato zelenina je nabitá antioxidanty. Růžičková kapusta je bohatá na vitamíny C a E.
-
Dejte si také borůvky a jiné bobule s antioxidačním působením. Konkrétně borůvky jsou výborné jako prevence inzulínové rezistence.
Zdroj: webmd.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, diabetesvoice.org
3986