Prospějte svým očím a imunitnímu systému: Dejte šanci mrkvi i lahodným košíčkům
Kořenová zelenina oranžové barvy je právem nazývána královnou všeho zdravého. Mrkev se řadí mezi nejsladší zeleninu na světě, možná i proto ji staří Keltové nazývali podzemním medem. Její využití v kuchyni je opravdu nepřeberné, kromě základu na omáčky ji můžete použít i do ragú, do polévek, ale využijete ji i ve sladkých receptech. Její konzumací navíc přidáte do svého jídelníčku i mnoho vitamínů a minerálů.
Ani vám nesmí chybět mrkev ve spíži? Není se čemu divit, vždyť její chuť je skvělá vařená, pečená, ale dopřát si ji můžete klidně i syrovou. Vyzkoušejte ji v odlehčeném receptu na mrkvové muffiny s tvarohovo-citrónovým krémem.
Mrkev pod drobnohledem
Zelenina s největším množstvím vitamínu A se používá napříč kontinenty a národy už 5 tisíc let. Prapůvodně pochází z Afghánistánu, odkud se během prvního tisíciletí rozšířila do celého světa. Málokdo by ale tuto mrkev poznal, měla totiž úplně jinou chuť a barvu. Její oranžová odrůda byla vyšlechtěna až v Nizozemí počátkem 17. století.
Zajímavost: Existuje na sto druhů této zeleniny. Její fialová odrůda, která u nás není příliš známá, obsahuje dvakrát tolik beta karotenu než její oranžová sestra.
Maca je tradiční potravou jihoamerických indiánů: Diabetikům pomůže s hypoglykémií a dodá energii
Maca jako výborný zdroj tělesné energie Maca (Lepidium meyenii) je rostlina s kulovitým, masitým kořenem, listy tvoří zploštělou nadzemní ...
Benefity mrkve
Kromě toho, že je vhodná do redukčních jídelníčků, protože je z 88 % tvořena vodou, je také mrkev skvělým zdrojem antioxidantů, beta-karotenů a rozpustné i nerozpustné vlákniny. Je bohatá na vitamíny A, C a K a z minerálních látek obsahuje draslík, železo, měď a mangan.
Fakt: Hlavní složkou mrkve jsou také karotenoidy, které se řadí k silným antioxidantům (lutein, lykopen, polyfenol).
V čem prospívá?
Obecně známým faktem je, že mrkev prospívá našim očím, ale díky svému složení chrání i náš imunitní systém, upravuje vyprazdňování a dodává člověku pocit sytosti. Beta-karoten nejenom, že chrání pokožku před slunečními paprsky, ale jeho suplementy se, zejména na jaře, používají k rovnoměrnému a dokonalému opálení. K tomu všemu:
- má antibakteriální účinky,
- chrání tlusté střevo proti zácpě,
- antioxidanty dokáží bojovat proti bakteriím v našich ústech,
- snižuje hladinu cholesterolu,
- draslík snižuje riziko srdečního záchvatu, mrtvice a infarktu,
- reguluje krevní cukr,
- vitamín C zlepšuje zdraví dásní,
- urychluje hojení ran,
- lutein a lykopen zlepšují zrak (především v noci).
Kalorický deficit: Nestačí cvičit, musíte vědět, co jíte
Paleo, keto, přerušovaný půst nebo low carb? Nehledejte v těchto názvech nějaký revoluční způsob hubnutí! Název se může změnit tisíckrát, ale ...
Pěstování doma
Přivést semínka mrkve k životu není vůbec náročné a zvládne to opravdu každý, třeba i na balkóně. Jediné, co budete potřebovat, je hluboký květináč a stále vlhkou půdu. Mrkvi nevadí ani přímé slunce, ale dávejte si pozor na jílovitou a kamenitou zeminu. Pokud zasadíte mrkev už nyní, v květnu ji už budete moci sklízet. Pozdní mrkev se sklízí samozřejmě déle, ale zato ji lze skladovat i celou zimu.
Recept: Mrkvové košíčky s citrónovým krémem
Tyto muffiny jsou skvělou volbou do redukčního jídelníčku, ale ocení je i diabetici. Neuvěříte, jak dokáže být mrkev ve sladkém košíku lahodná. Celý recept je navíc postaven tak, aby obsahoval dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, ale i vlákniny.
Suroviny:
- 130 g mrkve
- 2 vejce
- 50 g másla
- 80 g řeckého jogurtu
- 30 g erythritolu
- lžička skořice
- lžička prášku do pečiva
- 100 g mouky (špaldová, mandlová)
- 100 g vlašských ořechů
- 1 citrón
- špetka soli
- 125 g tvarohu
- 125 g mascarpone
Postup:
- Nastrouhejte mrkev najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu.
- Vyšlehejte do pěny vejce se sladidlem, přidejte rozpuštěné máslo a jogurt.
- Přidejte mouku (já používám půl na půl špaldovou a mandlovou), skořici a nasekané nebo pomleté ořechy.
- Úplně na konec přidejte mrkev a kůru z jednoho citrónu, promíchejte a naplňte košíčky na muffiny.
- Pečte 20 minut při teplotě 180 °C.
- Mezitím vyšlehejte tvaroh s mascarpone, přidejte šťávu z citrónu, který jste použili při strouhání kůry, a naplňte směsí zdobicí sáček.
- Po vychladnutí muffinů udělejte z krému čepičku a podávejte.
Dobrou chuť.
Zdroje: recept autorky, nzip.cz
6991