Příznivé účinky jablečného octa

Zajímavá americká studie zjistila, že pravidelná konzumace určitého množství jablečného octu má příznivý vliv na hladinu glykemie u diabetu 2. typu.

Příznivé účinky jablečného octa

Jablečný ocet, který se běžně používá v kuchyni, byl již dříve označován jako pomocník při redukci hmotnosti. Nyní však vědci zjistili, že několikadenní pravidelné pití 2 polévkových lžic octu před spaním má u diabetiků 2. typu pozitivní dopad na glykemii, a to díky příznivým účinkům kyseliny octové.

cider, ocet

Do studie bylo zapojeno celkem 29 osob, z nichž 10 účastníků mělo diabetes 2. typu 2, 11 účastníků se potýkalo s inzulínovou rezistencí a zbylých 8 nemělo ani diabetes, ani inzulínovou rezistenci. Účastníci byli rozděleni do dvou skupin, jedné bylo podáváno placebo, druhé jablečný ocet.

Výzkumný tým zjistil, že ti, kteří konzumovali ocet, poté zaznamenali zvýšenou citlivost na inzulín a po jídle u nich došlo k nižšímu nárůstu glykemie. Vědci však upozorňují, že nejbezpečnější cestou, jak dosáhnout ideálních hodnot glykemie, je dodržovat stanovenou dietu a dbát na pravidelný pohyb.

Zdroj: diabetes.co.uk

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x