Používáte v kuchyni česnek? Snižuje cholesterol, krevní tlak i plynatost

Používáte v kuchyni česnek? Snižuje cholesterol, krevní tlak i plynatost
Česnek kromě antidiabetických účinků také snižuje cholesterol, pomáhá při osteoartróze a poradí si s plísňovými infekcemi Zdroj: Pixabay

Pochází sice z Orientu, ale i u nás je česnek kuchyňský (Allium sativum) velice oblíbený a na zahrádkách často pěstovaný. Jeho vliv na hladinu cukru v krvi je stále předmětem zkoumání.

Česnek dnes nechybí snad v žádné evropské kuchyni. Používá se jako koření i pro léčebné účely. Má velmi typický, aromatický pach a velmi ostrou chuť.

Česnek jako lék

Cibule česneku obsahují silice, sirnou sloučeninu aliin, vitaminy i minerály, zejména jód. Zmíněný aliin se aliinázou štěpí v antibakteriálně účinný alicin. V česneku také někteří autoři popisují látky s vlastnostmi podobnými inzulinu.

Pro léčebné účely se česnek používá čerstvý, sušený i v prášku, který se zpracovává do tobolek nebo tablet. Někdy se podává i česnekový výluh v mléce.

Lidové léčitelství využívá česnek především pro jeho antibakteriální a antimykotické (protiplísňové) účinky. Mimo to působí česnek příznivě na zažívací trakt, upravuje střevní mikroflóru, mírně účinkuje proti střevním parazitům a zmírňuje nadýmání. Proto se užívá při průjmech v kombinaci s živočišným uhlím, při zácpě ke snížení plynatosti a jako podpůrný prostředek při infekčních onemocněních. Zvyšuje také vylučování žluči, a tím snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Mírně snižuje krevní tlak, ovšem nelze jím nahradit lékařem předepsané léky proti hypertenzi (zvýšenému krevnímu tlaku).

Diabetik na Everestu: Base campem jsem pokořil vlastní rekord, říká Tomáš Jurek

Tome, vydal ses na trek do základního tábora na Mount Everest. Byl to tvůj dlouhodobý sen? Navštívit Nepál a majestátné pohoří Himálaj byl můj ...

Pomůže při cukrovce?

Vliv česneku na hladinu cukru v krvi zatím není dostatečně prozkoumán. V běžně konzumovaných dávkách tento účinek není velký, jinak by byl česnek pro zdravé lidi nebezpečným kořením. Česnekem nelze nahradit dodržování diabetické diety, která je tím nejúčinnějším přírodním prostředkem v léčbě všech typů cukrovky.

Není pro každého

Při léčebném využití česneku se mohou projevit tyto nežádoucí účinky: závratě, podráždění sliznice úst, krku, či žaludku, nevolnost, zvracení, podráždění kůže, ale i alergické reakce (pocit ztíženého dechu až astmatické potíže, vyrážka apod.) Chronické užívání či použití vysokých dávek česneku může vést k poklesu produkce hemoglobinu (červeného krevního barviva) a způsobit chudokrevnost. U predisponovaných lidí vede nadužívání česneku k poklesu funkce štítné žlázy. Poruchy funkce štítné žlázy jsou u diabetiků častým onemocněním, postihují více než 20 % nemocných cukrovkou, proto je třeba, aby se diabetik vyvaroval nadměrných dávek tohoto lidového prostředku nebo jeho dlouhodobého užívání (netýká se malých dávek užívaných jako koření).

Zdroj: časopis DIAstyl,

autorizovaný článek použitý se svolením autorky MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníkové, Ph.D.

1305

Diskuze k článku