
Recept na nízkosacharidové banánové sušenky s arašídovým máslem
Flavonoidy jsou skupinou látek, o kterou by se měli zajímat také diabetici. Jedním z nich je také zdraví prospěšný myricetin, který pomáhá udržet hladinu krevní glukózy na uzdě. Co jste o něm možná nevěděli?
Myricetin je flavon, který je běžný v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Najdete ho například v bobulovinách. Jeho působení na lidské tělo a neduhy, které trápí organismus, je stále pod lupou vědců. I když studií není mnoho, přinesly již pozitivní výsledky, na nichž lze stavět další bádání o jeho prospěšnosti ve farmacii.
Flavonoidy jsou fytonutrienty nacházející se v potravinách rostlinného původu, které mají vliv na chuť a barvu ovoce a zeleniny. Nachází se také v obilovinách. Jejich zajímavé antioxidační a protizánětlivé schopnosti z nich činí vyhledávaný studijní materiál pro vědce, kteří se zaobírají jejich pozitivními vlivy na různé typy nemocí, včetně diabetu.
Flavonoidů existuje nepřeberné množství, mezi nejběžnější se řadí chalkony, flavony, isoflavony, antokyany, aurony, flavonoly.
Zájem o pozitivní přínos bioflavonoidů ve fytoterapii a naturopatii je obrovský. Zkoumána je jejich možná účinnost na působení proti zánětlivým ložiskům v těle, používají se jako antirevmatika a v prevenci i léčbě onkologických onemocnění. Využívají se také jako ochranné složky v péči o kardiovaskulární systém. Jako silné antioxidanty si získaly pozornost i kosmetických firem, protože mají pozitivní vliv v ochraně kožních buněk proti projevům předčasného stárnutí. Do bioflavonoidů patří typicky kromě myricetinu také oblíbený quercetin.
Mnohé prohřívací potraviny mohou být pro strávníka překvapivé, protože typicky si pod tímto termínem představí hlavně různé druhy koření. To ale ...
Myricetin je druh přirozeně se vyskytujícího flavonolu, který se nachází v mnoha druzích ovoce, zeleniny, bobulí a také některých bylinách. Výhody jeho užívání jsou spojovány hlavně s protizánětlivou a antioxidační aktivitou. Indikuje se jako potravinový doplněk u některých typů rakoviny.
Protirakovinné účinky myricetinu jsou přisuzovány právě tomu, že je silným antioxidačním činitelem a účinně bojuje proti působení volných radikálů v lidském těle.
V potravinářství se používá jako konzervační látka ve výrobcích, které obsahují rostlinné oleje a tuky, aby se zabránilo jejich znehodnocení oxidací. Myricetin je také zmiňovaný jako výborný prostředek pro ochranu centrálního nervového systému. Flavonoidy jsou obecně využívány jako naturopatické prostředky pro podporu dobré kondice kognitivních funkcí. Flavonol myricetin se zmiňuje mimo jiné jako pomocná látka v prevenci neurodegenerativních onemocnění, ale i pro snižování dopadů Alzheimerovy choroby. Mluví se také o jeho prospěšnosti pro pacienty s Huntingtonovou chorobou a amyotrofickou laterální sklerózou. Podle výsledků studie, která byla provedena na potkanech, vykazoval pozitivní působení na pyramidální neurony a zlepšoval schopnost učení, napomáhal také zachování dobrých paměťových funkcí. Je ale potřeba dalšího bádání, aby se zjistilo, zda je stejně prospěšný také lidským subjektům.
Flavonol myricetin je přirozeně přítomný například v těchto potravinách, rostlinách a ovoci:
červené víno, vinné hrozny, fíky,
pomeranče, borůvkové listy, semena hroznů, brokolice,
zelí, papriky, kešu, guava, rajčata, jablka,
zelený a černý čaj,
opuncie a medvědice lékařská.
Jsou ideální pro milovníky pikantních chutí, vynikají různými druhy ostrosti a hodí se nejen do slaných, ale i do sladkých pokrmů. Dotváří ...
Vědecké důkazy sice nejsou hojné, ale zároveň potvrzují, že myricetin vykazuje různorodou léčebnou aktivitu, včetně toho, že působí proti vzniku a rozvoji zánětu, zmírňuje projevy bolesti, chrání játra před poškozením, což může být pro diabetiky velkou pomocí při prevenci vzniku nealkoholického ztučnění jater.
Dalším dobrým důvodem, proč by se o tento flavonoid měli zajímat diabetici, je jeho schopnost působit jako prevence komplikací cukrovky.
Je totiž jedním z přírodních prostředků, které působí jako inhibitory snižující aktivitu alfa-amylázy a alfa-glukosidázy. Výsledky studie ukázaly, že myricetin byl schopný značně eliminovat aktivitu alfa-glukosidázy a účinně kontroloval postprandiální hladinu glukózy v krvi u diabetických pacientů. Další studie ukázala, že lyofylizovaný hroznový prášek s obsahem flavonů, antokyanů, quercetinu, myricetinu, kempferolu a resveratrolu prokázal pozitivní dopad na eliminaci rizik v prevenci ischemické choroby srdeční. Snížil hladinu krevních triglyceridů u žen v menopauze.
Upozornění: Léčíte-li se s diabetem a užíváte farmaka, je potřeba se o podávání veškerých potravinových doplňků, které by mohly ovlivnit jejich účinnost (zvýšit/snížit) poradit s ošetřujícím lékařem. Je vhodné také zjistit, zda užívání více doplňků stravy najednou není kontraproduktivní. U přírodních energetických stimulantů nebo termogenických doplňků stravy je potřeba snížit konzumaci čajů bohatých na tein a kofein, jakož i kávy.
Zdroje: Healthline.com, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Sciencedirect.com, Mdpi.com
3543