
Kyselé citrusy posilují srdce a mohou pomoci v boji proti Alzheimerovi. Vykouzlete z nich třeba dia mojito
Málokterá potravina má tolik kvalit jako pohanka. Tato pseudoobilovina slouží už po staletí jako výživná příloha, která plně zasytí a zároveň poskytne širokou paletu vitamínů a minerálů. Diabetici ocení její výrazný vliv na snižování glykémie a zcela jistě by ji měli do svého jídelníčku zahrnout. K dostání je v mnoha variantách a je jen na vás, jakou formu pohanky si oblíbíte. Vyzkoušejte naše tipy i ve vaší kuchyni!
Přestože ji konzumujeme podobně jako obiloviny, nemá pohanka (lat. Fagopyrum esculentum) botanicky s travami nic společného. Příbuzné byste hledali v čeledi rdesnovité, například u rebarbory či šťovíku. To poukazuje i na „zdravější složení“ pohanky – obsahuje málo sacharidů, a naopak spoustu zdraví prospěšných látek z bylinného světa.
Pohanka k nám přicestovala s tatarskými nájezdníky ve 12. století a pro svůj pohanský původ dostala také svůj název. Po celá staletí figurovala na denním menu bohatých i chudých vrstev, než ji v 18. století vytěsnily populárnější přílohy jako brambory, kukuřice či pšenice. Našemu jídelníčku však pohankové bohatství chybí a současní vyznavači zdravé stravy se k ní opět vracejí. Přestože se nevyznačuje zvláště líbivou chutí (někteří by dokonce řekli, že nechutná dobře), její nesporné zdravotní přínosy jsou dostatečným důvodem k tomu, aby si opět našla cestu i na váš stůl.
Pohanku lze konzumovat na mnoho způsobů, využívá se zejména čerstvá nať a semena (nažky). Vyzkoušejte její různé formy a vyberte si tu nejvhodnější pro vás:
Pohanka nezklame v žádné formě. Dejte jí šanci a zkuste ji zahrnout do svého jídelníčku!
Mnoho sklepů a spižíren se v těchto dnech plní dýněmi. Správně uskladněné vydrží až do konce zimy, a pochmurné zimní dny si tak můžete zpestřit ...
Pohanka se vyznačuje vysokým zastoupením mnoha léčivých látek, které jsou navíc v lehce vstřebatelné formě. Podívejte se, co vám může nabídnout:
Věděli jste, že…
… pohanka obsahuje skoro nejvíce bílkovin ze všech obilovin a pseudoobilovin? Předčí ji pouze oves.
Rutin (známý též jako vitamín P) je snad nejcennější složkou pohanky, která je v ní zastoupena ve velmi vysokém množství (asi 20 mg rutinu na 100 g semen). Nejvíce ho najdete v čerstvé nati, ale i semena jej obsahují značné množství. Ocení ho zvláště lidé mající problémy s cévami a krevním oběhem obecně, protože rutin zpevňuje cévní stěny a zajišťuje jejich flexibilitu. Křečové žíly proto omezíte zvýšenou konzumací pohanky. Stejně tak je vhodná pro osoby se sníženou srážlivostí krve, která se projevuje mimo jiné častým krvácením z nosu či dásní. Rutin skvěle spolupracuje s vitamínem C a vzájemně se ve svých funkcích podporují, je proto vhodné konzumovat i potraviny s vysokým množstvím „céčka“ – např. bobulovité ovoce či citrusy.
Věděli jste, že…
… pohanka je přirozeně bezlepková? Ocení ji proto lidé s intolerancí k lepku a všichni, kteří chtějí očistit od lepku svůj trávicí systém.
Diabetici pohanku ocení hned z několika důvodů:
Nemusíte být přímo čínští léčitelé, abyste mohli léčivou sílu hub využívat ve vaší domácí praxi. Základní znalostí jejich účinků můžete významně ...
Pohanku můžete využít naslano i nasladko, jako surovina v kuchyni je skutečně všestranná. Vyzkoušejte naše ověřené recepty.
Inspirujte se našimi tipy a zkuste pohanku pozvat i na váš stůl. Odměnou vám bude skvělá chuť a plná porce zdraví!
Zdroje: autorčiny rodinné recepty, jimejinak, uzdravimse, bylinkyprovsechny, apetitonline
4655