Podpořte imunitu i trávení! Fermentované potraviny ocení nejen diabetici

Podpořte imunitu i trávení! Fermentované potraviny ocení nejen diabetici
Fermentované potraviny podpoří celkové zdraví střevní mikroflóry a zároveň pomohou zlepšit imunitu. Zdroj: Shutterstock

Fermentované potraviny jsou dobrým zdrojem probiotik. Ta jsou důležitá pro zachování zdravých funkcí střev i imunitního systému. Funkční zažívací systém je potřebný nejen při diabetu, je totiž základem vašeho celkového zdraví.

Probiotika obsažená ve fermentovaných potravinách mají příznivý vliv na pleť, vlasy i imunitu člověka. Snižují riziko vzniku infekčních ložisek a napomáhají zachovat energetické rezervy těla tím, že bojují proti projevům únavy.

Proč se zajímat o to, jak funguje fermentace?

Fermentace napomáhá potravinám zlepšit některé jejich běžné vlastnosti a podporuje celkovou funkčnost z hlediska celostního přístupu ke stravování. Během fermentačního procesu spotřebovávají živé bakterie cukr a vodu, které jsou obsažené v potravině.

Při svém přemnožení mění bifidobakterie chuť, strukturu a mnohdy i barvu potravin.

Dokáží také zvýšit obsah vitamínů B a C, zinku a železa v jídle a podporují lepší stravitelnost bílkovin. Typickými bakteriemi používanými pro proces mléčného kvašení jsou například Lactobacillus acidophilus, Bifidobakterie a Streptococcus thermophilis.

Fermentované potraviny se řadí do tzv. funkčních potravin.

Označení „funkční potravina“ znamená to, že tyto potraviny mohou jako součást jídelníčku pozitivně prospívat lidskému tělu nějakou přidanou hodnotou nad rámec běžné výživy. Využívají se hlavně jako součást celostní léčby člověka, protože mohou fungovat jako prevence a zároveň snižovat projevy již probíhajícího onemocnění.

Malinový keton jako kosmetický pomocník i krotitel cukrovky. Jaký příslib mají vědci pro diabetiky?

Výrobci potravin používají malinový keton jako ochucovadlo a parfemační složku. Stejně tak je oblíbený v kosmetickém průmyslu i ve farmacii jako ...

Jak působí fermentované ingredience na vaši pleť?

Věděli jste, že se některé čistě přírodní kosmetické produkty konzervují pomocí fermentovaných složek? A nejen konzervují, fermentovaný zelený nebo černý čaj či další oblíbené kosmetické ingredience navíc podporují celkové zdraví pleti. Najdete je v pleťové, tělové i vlasové kosmetice. Lépe se vstřebávají do pokožky a jsou velmi prospěšné při akné a dalších kožních potížích, navíc fungují jako antioxidanty. Fermentované potraviny fungují prakticky stejně, ale působí na pleť zevnitř. Takže kombinovat kosmetiku s obsahem fermentovaných látek a zdroj prospěšných bakterií v jídelníčku je nejlepší možná cesta ke krásné a zdravé pokožce.

Omega-6 mastné kyseliny a jejich vliv na diabetes v hledáčku vědců: Jsou zdravé, nebo škodlivé?

Omega-6 mastné kyseliny v jídelníčku diabetiků mají své zastánce a odpůrce. Různé pohledy na jejich funkce a možná rizika mohou u těch, kteří se ...

Jaké potraviny vybrat (nejen při diabetu) a proč?

Fermentované potraviny pomáhají snížit hladinu krevního cukru. Přátelské bakterie v nich obsažené rozkládají sacharidy na kyseliny a zlepšují zdraví trávicího systému. V roce 2021 zveřejnili vědci z americké Stanford School of Medicine informace o tom, že dodržování diety obohacené o fermentované potraviny (po dobu deseti týdnů) pomáhá udržet zdravou tělesnou hmotnost a zároveň snižuje riziko vzniku cukrovky, kardiovaskulárního onemocnění a rakovinového bujení. Co byste měli zařadit do svého jídelníčku, abyste co nejvíc prospěli svému tělu?

  • Neochucené kefírové mléko je skvělým zdrojem bílkovin, vitamínu D i vápníku. Můžete s ním připravovat osvěžující koktejly s vaším oblíbeným letním ovocem. Je výborným zdrojem prospěšných bakterií, které pomohou zlepšit zdraví vašeho trávicího systému.
  • Pokud máte rádi asijskou kuchyni, zkuste kimchi. Je to tradiční, pikantní, fermentovaná korejská potravina, která se konzumuje jako příloha.
  • Stálicemi všech lednic a výbornými zdroji prospěšných bifidobakterií jsou bílé jogurty. Nemusí být vůbec nudné, jsou ideální na přípravu letních dresinků, které ocení při grilování nejen diabetici.
  • Kysané zelí je spíše zimní potravinou, která skvěle zasytí a zároveň zlepší zdraví vašeho střevního mikrobiomu. Výbornou volbou jsou také klasické pickles (fermentovaná zelenina).
  • Pokud nejste alergičtí na sóju a rádi experimentujete, zkuste zařadit do jídelníčku také tempeh, lze jej koupit v ochucené i neochucené variantě. Jeho použití se meze nekladou.
  • Jste-li unavení a potřebujete doplnit energii, nahraďte klasické bujóny fermentovaným zázrakem jménem miso. Miso polévka je vydatná, výživná a opravdu vás postaví na nohy.

 Zdroj: Webmd, Healthline, Britannica

37921

Diskuze k článku