Plnotučné mléčné výrobky mají příznivý vliv na činnost srdce

Plnotučné mléčné výrobky mají příznivý vliv na činnost srdce

Podle nejnovějšího amerického výzkumu konzumace plnotučných mléčných výrobků pomáhá účinně předcházet riziku mrtvice a vzniku srdečních chorob.

Tato informace je důležitá také pro osoby s diabetem, které tím pádem mohou ve své stravě více upřednostňovat konzumaci přírodních tuků před sacharidy. Do studie, která probíhala v průběhu 22 let, se zapojilo více než 2 900 amerických seniorů. Vědkyně Marcia Ottoová výsledky výzkumu okomentovala takto: „ V rozporu s dřívějšími názory bylo tímto prokázáno, že konzumace mléčného tuku nezvyšuje riziko vzniku srdečních chorob. Naopak mléčné kyseliny pomáhají účinně snížit riziko úmrtí spojeného s kardiovaskulárními onemocněními.“

Změna v jídelníčku diabetiků

Osobám s diabetem bylo dříve dlouhodobě doporučováno, aby dávali přednost konzumaci nízkotučných jídel včetně nízkotučného mléka – tato tvrzení byla ovšem výše uvedenou studií vyvrácena. Naopak bylo nově dokázáno, že konzumace plnotučných výrobků pomáhá zlepšit hladinu cholesterolu a snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Zdroj: www.diabetes.co.uk

141

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku