
Plnotučné mléčné výrobky mají příznivý vliv na činnost srdce
Podle nejnovějšího amerického výzkumu konzumace plnotučných mléčných výrobků pomáhá účinně předcházet riziku mrtvice a vzniku srdečních chorob.

Tato informace je důležitá také pro osoby s diabetem, které tím pádem mohou ve své stravě více upřednostňovat konzumaci přírodních tuků před sacharidy. Do studie, která probíhala v průběhu 22 let, se zapojilo více než 2 900 amerických seniorů. Vědkyně Marcia Ottoová výsledky výzkumu okomentovala takto: „ V rozporu s dřívějšími názory bylo tímto prokázáno, že konzumace mléčného tuku nezvyšuje riziko vzniku srdečních chorob. Naopak mléčné kyseliny pomáhají účinně snížit riziko úmrtí spojeného s kardiovaskulárními onemocněními.“
Změna v jídelníčku diabetiků
Osobám s diabetem bylo dříve dlouhodobě doporučováno, aby dávali přednost konzumaci nízkotučných jídel včetně nízkotučného mléka – tato tvrzení byla ovšem výše uvedenou studií vyvrácena. Naopak bylo nově dokázáno, že konzumace plnotučných výrobků pomáhá zlepšit hladinu cholesterolu a snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Zdroj: www.diabetes.co.uk